Átalakítják Karinthy egykori törzshelyét - Veled lesz újra nagy! jeligével nyit újra a Hadik

2016.08.25. - 00:10 | vaskarika.hu

Átalakítják Karinthy egykori törzshelyét - Veled lesz újra nagy! jeligével nyit újra a Hadik

A Hadik átalakítása már javában zajlik, hogy elkészüljön a szeptemberi megnyitóra. A kultikus hely nemcsak külsőben, étel- és itallapjában, hanem programkínálatában is megújul. A design egyszerre tartja majd a lépést az aktuális trendekkel, és őrzi meg a hely irodalmi szellemiségéhez illő környezetet. Közben művészek és művészetek találkozóhelye marad, ahol az irodalmi koktélok mindenkiben felszabadítják az alkotót.

Féltékenységi drámáktól, botrányoktól, szócsatáktól volt hangos Kosztolányi Dezső és Karinthy  Frigyes idejében a Hadik. A kultikus helyre alkotni és szórakozni jártak a század nagyjai, igazi bohém találkozóhely volt, ahol egy-egy jól sikerült vers után elihatták a kapott gázsit. Itt vettek fel Bőhm Aranka barátnői először nadrágot a szoknya helyett, és itt tartották beöltözős, vagy épp vetkőzős farsangjaikat is a húszas évek hírességei.

Botrányos híre mellett a Hadik mindig is a művészek ihletője, és az irodalmi alkotások tetthelye volt. Itt írta Karinthy a Tanár úr, kéremet, sőt, Nemes Jeles László is az Oscar-díjas Saul Fia forgatókönyvét. A szeptemberben újranyitó Hadik célja, hogy ezt az inspiratív alkotói szellemiséget továbbörökítse, miközben követi az aktuális trendeket és a vendégek igényeit.

Vadászszezon  nevű slam poetry bajnokság fordulói mellett ezentúl minden hétfőre jazzkoncerteket szerveznek, szombatonként pedig népszerű kortárs írókkal beszélgetnek majd az Irodalmi brunch-on. Az új étlapon minőségi alapanyagokból készült különlegességek lesznek, amelyek  Apor Bálint tehetségét dicsérik. A fiatal séfet egyenesen a Gundel Étteremből sikerült a Hadikba csábítani, ahol például Lángert (lángosba csomagolt burgert), és egy Hadikra specializált Kacsatriót készít majd. Az étlap mellett az italkínálat is átalakul: csapolnak majd kézműves söröket, és lesznek irodalmi koktélok is.

A régi nagy, kultikus helyek újraélesztése mindig nagy kihívás. A Hadik kapcsán rá kellett jönnünk, hogy ha nem egy múzeumot akarunk fenntartani, vissza kell kapcsolnunk a város vérkeringésébe, ezért vált elengedhetetlenné az arculatváltás. A legendás hely szellemiségét ezentúl jazzkoncertek, slam poetry versenyek, irodalmi brunch-ok idézik majd fel és viszik tovább, miközben a bohémek kézműves söröket kérnek, és egy-egy lánger után ételszaftos kézzel írják le a legütősebb soraikat. A megújulás értékét erősíti, hogy az átalakítást  művészek, designerek is támogatták, Újbuda önkormányzata pedig stratégiai partnerként segíti a munkánkat - árulta el Bosznai Tibor, a Hadik alapító-ügyvezetője.

Szeptemberi programok: 

09.07. 19.00 -    Emlékezés Esterházy Péterre 

09.08. 19.00 -     Vadászszezon - Slam Poetry Bajnokság a Hadikban Závada Péter és Simon Márton szervezésében

09.09. 18:00 -    Hadik hivatalos nyitóbuli 

09.14. 19.00 -    Hadik Irodalmi Szalon: Újbuda vagányai

09.17. 11.00 -    Bookline Irodalmi Brunch Szily Lászlóval és Apor Bálint séffel

09. 28. 19:00 -   Zeitgeist #6 Tömeg / Kommunikáció / Kultúra: D. Tóth Kriszta, Sebestyén Balázs, Uj Péter

Új hozzászólás