Lovasíjászat felsőfokon - Kassai Lajos a Savaria Karneválon

Képgaléria megtekintése2016.08.29. - 00:30 | Szabó Bence Paszkál - Fotók: SZBP, Dart

Lovasíjászat felsőfokon - Kassai Lajos a Savaria Karneválon

Kassai Lajos újrateremtette - csak az elődeinkre jellemző ősi harci képességgel - a lovasíjászatot, módszere 2013. novembere óta hungarikum. Kínában sztárként ünneplik mind a bemutatókon, mind a televízióban. Ha Hollywood olyan szuper produkciót forgat, amiben lovasíjászok szerepelnek, akkor őt kérik fel szakértőnek, és ő tanítja be a sztárokat. A Savaria Karneválnak immár 15. éve visszatérő fellépője.

HIRDETÉS

Az elsősorban Eurázsia sztyeppéin meghonosodó lovasíjász haditechnika századokon át az egyik legsikeresebb harcmodornak számított. Az egymással olajozottan együttműködő kis egységekbe szervezett, fegyelmezett, villámgyors lovasíjászokból álló, a közelharcot lehetőség szerint kerülő, nagyszámú, jellemzően nomád életmódot folytató állattenyésztőkből szervezett hadseregek sikerének titka elsősorban a tökéletes lovaglótudás, valamint a könnyű, de hatalmas energiát tárolni képes visszacsapó íj tökélyre fejlesztett használatában rejlett. A hosszú időn át csak a történelemkönyvek lapjain létező lovasíjászatnak az újra felfedezője és apostola a sokszoros világrekorder és lovasíjász-világbajnok, Kassai Lajos.  

Kassai Lajos immár 15. éve visszatérő fellépője a Savaria Karneválnak. A négy nap során most is testközelből mutatta meg, milyen az általa újjáteremtett lovasíjászat. Tanítványaival együtt a Történelmi Témaparkban látványos és hatásos bemutatón keresztül láthattuk, milyen az, amikor valaki olyan tökéletesre fejlesztette az íjászat és a lovaglás technikáját, annak harmóniáját, hogy a mozdulatok ösztönösen hibátlanok. Ehhez persze a technikán kívül hozzátartozik egy szellemi önképzés is. Kassai Lajos "rendhagyó" életmódja bizonyára elengedhetetlen ahhoz, ha valaki el akar sajátítani egy ilyen típusú (hadi)technikát.

A közönség lehet csak annyit lát, hogy egy hirtelen mozdulat után egyszer csak a célban van a nyílvessző, a gyorsaság ámulatba ejtő, ahogy a pontosság is. Néhol akár akrobatikusnak is lehet nevezni, amit látunk. De hogy ez így menjen, ahhoz ismerni kell a lovasnak a lovát. Más szellemi állapotban kell lennie, amit hétköznapi úton nem érhet el. Kicsit abba a korba, felfogásba kell kerülnie, amiben századokkal ezelőtt ez a harci forma létrejött és hódított.

Ennek a munkának az eredményét megtapasztalhattuk a bemutatón. Közvetlenül a nézők mellett, a közönség soraiból is röppentek el nyílvesszők, egyik sem tévesztett célt.

Kassai Lajos 15 éve nem vállal másutt szereplést ezekben a napokban, mindig itt van a Karneválon. Ez a hűség szól a rendezvényeknek, de szól az egész városnak is. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Pospischil Barnabás 2016.08.30. - 15:16
Kedves fotós és cikkíró!
Érdeklődni szeretnék, hogy miért kerültek Kassai Lajos bemutatóját bemutató galériába a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna egyesület KÜLÖNÁLLÓ bemutatójának képei egy galériába?
Pláne úgy, hogy a képek arra engednek következtetni h a csapatom bemutatója Kassai Lajos bemutatójának része lenne!
Kérem korrigálni!
Pospischil Barnabás
NyGYP tagja
BLH 2016.08.30. - 15:51
Kedves Barnabás! Véletlenül került bele, a fotókat eltávolítottuk! Köszönjük az észrevételt. A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna egyesületről ezt a képanyagot itt jelentettük meg:
http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/12101/a_tema_a_parkban_hever-gladiatorok_es_tuzzsonglorok_testkozelbol/