Tíz életút zenével - Könyv a rendszerváltozás előtti könnyűzenei életről

2016.08.31. - 10:00 | vaskarika.hu / MTI

Tíz életút zenével - Könyv a rendszerváltozás előtti könnyűzenei életről

Hogyan teltek a mindennapok a Magyar Rádió könnyűzenei osztályán és milyen tényezők határozták meg a Magyar Televízió könnyűzenei kínálatát 1989 előtt? Ez derül ki a rendszerváltozás előtti könnyűzenei élet tíz szereplőjével készült életútinterjút tartalmazó, Hangok és ütemek - tíz életút zenével című kötetből.

A rendszerváltozás előtti könnyűzenei élet tíz szereplőjével készült életútinterjút tartalmazó kötet jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Cseh Tamás Program gondozásában.

A Hangok és ütemek - tíz életút zenével című kötetben a magyar könnyűzenei örökség megőrzése érdekében indított Cseh Tamás-alprogram működésének első éve alatt kutatási céllal készült beszélgetések szerkesztett, lábjegyzetelt változatát rendezték sajtó alá a szerzők, Csatári Bence, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté és Rozsonits Tamás.

A könnyűzene történetének szájhagyomány módszertana alapján történő gyűjtését és feldolgozását gyakorlatilag a Cseh Tamás Program indította el Magyarországon - hangsúlyozta Csatári Bence a kötet keddi budapesti bemutatóján a Magyar Rockhírességek Csarnokában.

A történész-újságíró szerint továbbra is feltárásra vár a második világháború előtti magyar könnyűzenei élet története és nem szabad megállni a rendszerváltásnál sem. Hozzáfűzte: a zenetörténészek mellett a kötetben olvasható életutak érdemesek a múlt és a zene iránt érdeklődő nagyközönség figyelmére is, hiszen az egyes interjúk rengeteget mondanak el többek között a korszak közpolitikai viszonyairól.

"Régi vágyamat élhettem ki azzal, hogy ezekkel az emberekkel találkozhattam és beszélgethettem" - fogalmazott Rozsonits Tamás zenész és rockzenei újságíró. A Moby Dick egykori dobosa elmondta azt is: sok esetben az évtizedekkel ezelőtt megfogalmazott kérdéseit tehette fel az interjúalanyoknak.

A kötetből Bolba Lajos, Csányi Attila, Csiba Lajos, Dinnyés József, Kovács György, Módos Péter, Nemes Nagy Péter, Pentz Zsolt, Vági László és Victor Máté életútját ismerhetik meg az olvasók. A megkérdezettek között zenekarvezetőt, karnagyot, rádiós és televíziós szerkesztőt, "daltulajdonost", hangmérnököt, a zeneszerzés mellett filmrendezéssel és képzőművészettel is foglalkozó gondolkodót, valamint dzsesszkutatót és bluesszakembert is találni.

A kötetből kiderül, hogyan teltek a mindennapok a Magyar Rádió könnyűzenei osztályán és milyen tényezők határozták meg a Magyar Televízió könnyűzenei kínálatát 1989 előtt. Az olvasó megtudhatja azt is, hogy milyen hosszú lehetett a külföldi turnéra induló szocialista rocksztárok haja.

Rozsonits Tamás kiemelte azt is: a könnyűzenei örökség megőrzése és archiválása terén "az utolsó órában vagyunk", rengeteg zenetörténeti kincs fog elveszni, ha nem kezdődik meg az egyre rosszabb állapotban fellelhető adathordozók, lemezek és fotók mentése.

Új hozzászólás