Fehér László műveiből nyílik kiállítás Bécsben (szept. 14. - okt. 14.)

2016.09.14. - 13:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: feherlaszlo.hu

Fehér László műveiből nyílik kiállítás Bécsben (szept. 14. - okt. 14.)

Helyszín: Bécs, Collegium Hungaricum UngArt

Dátum: 2016.09.14 - 10.14.

Fehér László festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a bécsi Collegium Hungaricumban szerdán, a művész legújabb grafikáit és néhány régebbi festményét mutatják be.

A bécsi magyar kultúrintézetben összesen tizenegy grafikát, öt nagyformátumú festményt és két kisebb alkotást állítanak ki.  A kiállított művek 2010 után készültek és magukon hordozzák Fehér László jellegzetes stílusjegyeit. A bemutatott munkákon láthatók a művész által kedvelt és visszatérő motívumok, mint például a törékeny figurák, a kavics, a madarak és az architektonikus elemek.

A grafikák, amelyek papírra készültek ceruzával és tussal, családi történeteket mesélnek el. Az alkotások régi fotók alapján születtek, a művész feleségének, Editnek rokonságát örökítik meg és a család által átélt holokausztdrámáról mesélnek. A kiállítás célja, hogy a már közismert művész legújabb műveit az intézet elsőként mutassa be külföldön és az osztrák közönség találkozhasson Fehér László grafikai alkotásaival is.

A tárlat szeptember 14-től október 14-ig látható a bécsi Collegium Hungaricum UngArt galériájában. A művek korábban Budapesten és Sopronban már láthatók voltak.

Fehér László és fia október elsején 19 órától tart tárlatvezetést a múzeumok hosszú éjszakája (Lange Nacht der Museen) elnevezésű bécsi rendezvénysorozat keretein belül.  

Az 1953-ban született Fehér László a kortárs magyar művészet egyik legjelentősebb alakja, a figuratív festészet egyik központi szereplője - írták a közleményben. 1990-ben ő képviselte Magyarországot a Velencei Biennálén, 1997-ben a bécsi Ludwig Múzeumban, 2001-ben a budapesti Műcsarnokban, 2007-ben a budapesti Ludwig Múzeumban, majd 2011-ben a Saint-Étienne-i Modern Múzeumban rendeztek gyűjteményes kiállítást az életművéből.

Bécsben azért is ismerik sokan Fehér László nevét, mert 2012-ben első kelet-európai művészként a festőművész alkotása borította egy emblematikus bécsi toronyház, a Ringturm oldalát. 2014-ben pasztellönarcképe a Galleria degli Uffizi világhírű önarckép-gyűjteményébe került. A többek között Munkácsy-, Kossuth- és Prima-díjjal kitüntetett művész alkotásaira a visszafogott színvilág, a kontúrvonalak és a fotórealista ábrázolásmód közti egyensúly jellemző.

Új hozzászólás