Szél szárnyára vett klasszikusok - szimfonikusok koncertje a Fő téren

2008.09.07. - 13:00 | Büki László 'Harlequin'

Szél szárnyára vett klasszikusok - szimfonikusok koncertje a Fő téren

Aki a szombat esti Megasztár helyett tartalmasabb zenei élményre vágyott, az este kisétálhatott Szombathely Fő terére, ahol a Savaria Szimfonikus Zenekar szabadtéri koncertjén szippanthatta magába a komolyzene örökzöldjeit.

"Szombathelyen vagy szél fúj, vagy harangoznak" - tartja a mondás. Vagy erődemonstráló rallyautók fortissimoznak bele a szimfonikusok szabadtéri koncertjébe, tesszük még hozzá. Utóbbi veszély most nem fenyegetett, előbbi kettőnek viszont - ha nem is markánsan -, de elszenvedője volt a zenekar. A partitúrákat öntörvényűleg kiválasztó fuvallat okozott némi plusz munkát a kottafixálással, utána pedig a mikrofonokban talált magának "játszóteret". Ez a kis intermezzo a művek élvezeti értékét szerencsére nem befolyásolta: gyönyörűen léptek le a harmóniák a színpadról, hogy a nézőtéri sorok közt úszva találjanak utat a közönséghez.

A Savaria Nyár 2008 programjában szereplő szabadtéri koncerten olyan közismert darabok csendültek fel Alpaslan Ertüngealp vezényletével, mint a nyitány a Figaro házasságából (Mozart) illetve a Tolvaj szarkából (Rossini), elhangozott Smetana csodálatosan hömpölygő Moldvája, Ravel-től a Lúdanyó meséi, Liszttől a Les Préludes, és Rahmanyinovtól a Vocalise. A Fő teret csordultig megtöltő közönség vastapsától kísért produkciókat három ráadás követte, melyben - többek között - részlet hangzott el Brahms Magyar táncok című művéből.

Nemes gesztus volt, hogy a zenekar legkedveltebb, gyakran játszott műveiből készült CD-hez adomány ellenében juthattak hozzá az érdeklődők, amely utólag is beszerezhető a zenekar titkárságán.

Új hozzászólás