Elnökválasztás csúcsra járatva - Mindent eldönthetnek a televíziós viták?

2016.09.26. - 00:10 | Antal Ádám - Fotók: internet

Elnökválasztás csúcsra járatva - Mindent eldönthetnek a televíziós viták?

A ma esti tévés verbális petting nagyban befolyásolhatja az amerikai elnökválasztás esélyeit a demokrata Hillary Clinton és a republikánus Donald Trump között. Előttünk az év egyik legjobban várt politikai televíziós eseménye, melyben a két rivális nagyjából hasonló esélyekkel szállhat szembe egymással. A megfelelő arányban adagolt politikai eszmecsere során jóval nagyobb a tét annál, hogy ki viszi el a show-t: a választók kegyeiért folyik a küzdelem.

Borítékolhatóan több tízmillió érdeklődő néző fog „rávetődni" a képernyőkre, hiszen az amerikai elnökjelöltek vitái mindig fajsúlyos eseménynek számítanak a tengerentúlon. Úgy egyébként a világ összes pontján. A demokrata és a republikánus riválisok nagyműsoros vitáinak több mint fél évszázados tradíciója van, egy valamirevaló elnökválasztás nem függetleníthető ezektől az eseményektől. Az első ilyen nyilvános vitának egy chicagói televízió stúdió adott otthont, ahol a demokrata John F. Kennedy és republikánus Richard Nixon ütközött meg egymással. A legendás sárdobálás egyre népszerűbbé vált az amerikai társadalom számára, mely olyan szaftos és érdekfeszítő retorikai bombákat kísérhetett figyelemmel, mint Reagen és Carter, vagy George H. W. Bush és Bill Clinton duhajkodása. A zseniális riposztokkal fűszerezett médiaszerepléseknek kifejezetten nagy jelentősége van, hiszen nemcsak az egyes pártok mellett ex katedra lándzsát törő voksolók, hanem számos bizonytalan szavazó is leül a képernyők elé. A nagyüzem tehát egy velős másfél órával elindul hétfőn este, a kérdés pedig adott: Hillary Clinton vagy Donald Trump „mossa fel" a másikkal a padlót?

Clinton előnye behozhatatlannak tűnt

Bő három hónappal ezelőtt kevesen akadtak, akik komolyan hittek Trump esetleges sikerében. A demokrata elnökjelölt előnye kiapadhatatlannak tűnt, fölényesen vezetett valamennyi közvélemény-kutatás alapján. A mérvadó Washington Post vezető elemzője konkrétan terjedelmes írásban elemezte, miért is lenne égbekiáltó csoda, ha mégis a republikánusok jelöltje futna be. Clinton mellett elsősorban a releváns korábbi tapasztalat szól, hiszen egykori külügyminiszterként jelentős rálátása van a geopolitikai eseményekre. A demokrata kampánystáb ezt igyekszik is kihasználni, gyakorta érvel azzal, hogy az évek során bezsákolt tapasztalat tulajdonképpen a hitelességet testesíti meg egyben. Augusztus elején nem pusztán csak a szokásos demokrata nagyállamokban, hanem a hagyományosan republikánus államokban is igencsak rossz állt Trump szénája. A multimilliárdos üzletember gyakran ellentmondásba keveredett még saját magával is és a politikai szereplők mellett gyakorlatilag mindenkit kiosztott. Sokáig a keményvonalas republikánusok sem kifejezetten támogatták, noha az elnökjelölő konvenció nem gördített akadályt az egyébként olykor igencsak vállalhatatlanul nyilatkozó Trump elé. Hillary előnye pártszimpátiától független összevetésekben is közel 8-10%-ra rúgott és egy meglehetősen egyhangú választást jósolt. A republikánus jelölt hagyományosan a fehér középosztály szavazói körében tűnt erősnek, a kisebbségi szavazatokra azonban aligha számíthatott. Trump elutasítottsága a fekete és latin szavazók körében igencsak magasnak bizonyult. A vallási meggyőződés és a felekezeti hovatartozás sem éppenséggel a republikánus elnökjelölt szekerét tolta.

Fordult a kocka, fej-fej mellett a két jelölt


Trump rendszeres mellényúlásai és állandó konfliktusai nem kedveztek tehát a repbulikánus jelöltnek ugyanakkor a sors boszorkánykonyhája újabb levest főzött ki a halálosan komoly vetélkedésben. Trump megszabadult korábbi kampányfőnökétől és teljesen átalakította a döcögős stábot. Minden erejét a demokrata elnökjelöltre összpontosította és főként az e-mailbotrány révén igencsak erős támadásba lendült át. Clinton szavahihetősége az alapítványai kapcsán is megingott, jóllehet ehhez kellett a republikánus jelölt masszív és céltudatos kommunikációja. A médiamogul számára amúgy is előnyös terep az Internet és a közösségi média: vannak kimutatott statisztikák arról, hogy a világháló népe egyértelműen az oldalán áll. Mindezek mellett persze a demokrata elnökjelölt legnagyobb Achilles-ina maga az egészségi állapota. A szeptember 11-ei megemlékezésen tüdőgyulladás miatt rosszul lett Hillary állapotáról történő felvételek bejárták már a világsajtót és bár nem túl elegáns egy ilyen témát feszegetni, a politikai haszonszerzés nem ismer határokat. Az egyébként tüdőgyulladással küzdő demokrata számára ez a néhány nap elég balszerencsésnek bizonyult. Hillary Clintonnal kapcsolatban egyébként korábban is felvetültek hasonló aggályos kérdések, mindenesetre ezek a sorsfordító események egy ügyes kommunikációval visszahozták Trumpot a versenybe.

Ma jön tehát az első mérkőzés, mely médiatörténeti pillanat is lesz egyben. Az ABC News tévécsatorna ugyanis bejelentette, hogy az elnökjelölti vitákat élőben fogják közvetíteni saját Facebook oldalukon is. Az eseményről minden bizonnyal a honi médiaorgánumok is tekintélyes időtartamban be fognak számolni. A placebo-verbális lőszerek tehát élesítve, a kérdés pedig továbbra is nyitott.: ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke?

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

ati015 2016.09.26. - 14:13
Hillary for president!
trumpli 2016.09.26. - 16:38
Ezt az elmeroggyant nöt elnöknek?