Legyőztük a világot 3D animációs falfestésben - Magyar csapat nyerte a virtuális épületfestési fesztivál fődíját

2016.09.28. - 00:30 | vaskarika.hu

Legyőztük a világot 3D animációs falfestésben - Magyar csapat nyerte a virtuális épületfestési fesztivál fődíját

Soha nem volt még olyan látványos a román parlament, mint szeptember utolsó hétvégéjén, ráadásul egy magyar művészcsapatnak köszönhetően. Az iMapp Bucharest nevű fesztiválon 6 ország alkotói versenyeztek, hogy a legjobb fényfestéssel nyűgözzék le a szakmai zsűrit és persze a közönséget. Minden csapatnak 4,5 perce volt arra, hogy háromdimenziós mozgóképekkel életre keltse a 23 ezer négyzetméteres felületet. A Limelight a verseny történetében az első olyan csapat, amelyik egyszerre nyerte el a fesztivál zsűrijének fődíját és a közönségdíjat is.

A világ minden tájáról neveztek versenyzők a harmadik iMapp Bucharest virtuális épületfestési fesztiválra. A döntőbe végül csak hat csapat - román, spanyol, orosz, montenegrói, török és magyar vizuális művészek - kerültek be. Nekik a selejtező után két hónapjuk volt arra, hogy megalkossák a tőlük telhető legjobb 3D animációt. A produkció nem lehetett több négy és fél percnél, a fényfestést pedig a Pentagon után a világ második legnagyobb adminisztrációs épületére, a román parlamentre kellett megalkotniuk a művészeknek.


Az összképet prágai, genfi, genti, helsinki és berlini fényfesztiválok művészeti vezetői zsűrizték, emellett a negyvenezer fős közönség is megválaszthatta a legjobb animációt. A több mint 23 ezer négyzetméteres felületen összesen 104 videó projektor keltette életre az alkotásokat, amelyek a szó szoros értelmében új megvilágításba helyezték a román parlamentet.


A díjnyertes 3D animációs fényfestészeti alkotáson egy kilenc fős magyar stáb dolgozott: grafikusok, 3D animátorok, zeneszerzők és egy producer csapatmunkájának eredménye a világraszóló siker. Az alkotás ugyanis nemcsak látványos képélmény, a fényfestés a képpel összhangban működő zenétől válik teljessé. A zenével való összhang is hozzájárult a sikerhez.


„Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy Bukarestben szikrányi esélyünk is lehet egy közönségdíjra úgy, hogy van a versenyben egy olyan román csapat is, akik már kaptak egy közönségdíjat tavaly. Az eddigi külföldi sikereink után nagyon örülünk, hogy a díjnak köszönhetően most a magyar közönség is megismeri a munkánkat" - nyilatkozta Dávid István, a díjnyertes magyar animáció producere.

A nyertes produkció:

 

Új hozzászólás