Túl a Kerekdombon - Kapolcs light Tállyán

Képgaléria megtekintése2016.09.30. - 00:20 | Büki László 'Harlequin'

Túl a Kerekdombon - Kapolcs light Tállyán

Vártuk már, hogy a nyári fesztiválkínálatban egy igényes, ám mégis átlátható, emberléptékű, ha úgy tetszik - most még-, családias fesztivál nyissa ki képzeletbeli kapuit. Ha nem is az orrunk előtt, és nem is nyáron, de kitárult: Tállyán, a szüreti időszakban gomboltuk egybe a bor és a kultúra ízléses párosát. Kerekdomb-anzix hangos méltatással és bajusz alatti halvány morral.

Aki nem ismeri Tokaj-Hegyalja természeti adottságait, arra vezető útja során biztosan rácsodálkozik a táj szépségére. Szerelem lesz az első látásra. Ha valaki nem járt még Kapolcson és belecsöppen a Művészetek Völgye kultúrforgatagába, biztosan rácsodálkozik a pezsgésre. Szerelem lesz az is első látásra! 

Tállyán a kapolcsi szervezők és a Tállyáért Egyesület tagjai álmodták meg azt az összművészeti fesztivált, amely a borvidék kínálta egyediséghez kapcsolta a völgyes programstruktúrát. Ebből pedig csak jó sülhet ki! A fenti analógia alapján: szerelem első látásra.

A tállyai románchoz adott volt minden: a hely romantikája, a kultúra különböző szegmenseiből érkező "aduász" fellépők és a fesztiválozókat tenyerén hordozó időjárás. Ebbe a trojkába érkezett meg az első  Kerekdomb Fesztivál közönsége. Márpedig első alkalmon részt venni mindig különlegesen bizsergető érzés. Picit történelmi, főként a következő évtizedek távlatából nézve: ott voltam az elsőn, az induláson! Ezért is nőtt túl bennünk a kíváncsiság, és törpült el a közel 500 km, ami előttünk állt - vonattal.

A péntek délután igencsak családias hangulatban köszöntött a fesztiválozókra, a 10-12 kézműves portékát árusító stand még standby-ban működött, a 15 órai megnyitó előtt épphogy le tudtunk vadászni magunknak egy "mindentbelelángost". S ha már rákanyarodtunk a gasztróra: az idő múltával már teljes kapacitással működő standsor korrekt áron kínált nagyon finom kenyérlángosokat! Amit viszont végig hiányoltunk erről a helyszínről, azok a borosok, egyáltalán: az italárusok voltak. Meglepő volt, hogy a borvidék gazdag borkínálata - furmint, sárgamuskotály, hárslevelű - nem jelent meg "központosítottan", akár a pincészetek kitelepülésével (például a kézművessor mögötti nyitott pavilonos területen). Igaz, a Tállyai Történelmi Borút Egyesület tagjainak pincéi nyitva álltak a fesztivál ideje alatt - legalábbis szombaton - egy tartalmas pincemustrára, ahol tizennégy pincészetnél  pecsételhettünk Borútlevelünkbe a kóstolót követően. Sajnos vasárnapra terveztük be ezt a programot, és akármerre jártunk, zárt pinceajtók fogadtak már minket.  

Egy fesztivál sikere, megítélése nagymértékben függ a megközelíthetőségtől és a szálláshelyek minőségétől is. A Kerekdombon egyikre sem lehetett panasz! Az Oroszlános Borhotel jóvoltából kétóránként ingyenes fesztiválbusz járt Tállya és a környező települések közt. Mi csak ezzel közlekedtünk a három nap során és nyugodtan mondhatjuk: tökéletesen és pontosan működött. 

A Kerekdomb Fesztivál - mely a település egyik jól termő dűlőjéről kapta a nevét - egyértelműen új színt vitt a tokaji borvidékre. A fesztiválra leköltözött a Hosszúlépés csapata, hogy Tállya ezernyi arcát, történetét és titkait feltárja. Három napon keresztül jártak - kisebb-nagyobb csoportokkal - a csodarabbik nyomában, ismertetve zsidó szokásokat és helytörténeti szempontból fontos épületeket. Ez a közel kétórás kreatív séta rengeteg hasznos infót adott a zsidó szokásokról és bizony néhányszor igencsak elkerekítette a szemünk (mikve fürdő).

A programok egymáshoz közel, négy helyszínen zajlottak: az intimebb, borozgatásra és elmélyülésre alkalmas Oroszlános Borhotel pincéjében többek közt Varró Dani verseit és Pribojszki Mátyás bluesestjét élvezhettük, a Maillot-kastély elsősorban a gyermekeket célozta meg a Rutkai Bori Banda, a Czutorborsók vagy épp a Kaláka fellépésével. A római katolikus templom a komolyzene, míg a nagyszínpadként felfogható Vincellér ház udvara a mainstream zenekarok (Belmondo, Kiscsillag, Budapest Bár, Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint) színhelye volt, de színházi produkciók is remekül megfértek rajta (a Momentán Társulat rögtönző show-ja és a Nézőművészeti Kft. előadása, A fajok eredete).

Tállya rengeteg titkot és történetet rejtett, meghitt, csiszolatlan bája különleges hatással volt ránk. Ahogy Kapolcs indult, azt a szerethetőséget adta és reméljük, adja is a Kerekdomb a következő években is - jövőre már nem a fogvacogtató éjszakákba hajlóan, hanem június közepén!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás