Halra magyar! - VI. Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivál

Képgaléria megtekintése2016.10.03. - 00:20 | vaskarika.hu - Fotók: Varga András

Halra magyar! - VI. Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivál

Tapolcán hatodik alkalommal rendezték meg hétvégén a Pisztráng és Bor Fesztivált a Malom-tónál. A hal- és borkínálat mellett a zeneiből kifogtuk Ed Philips & The Memphis Patrol buliját, és az esti lézershowt.

A régi és elfelejtett halhagyományok a Balaton-felvidéken újra nemzetközi hírűek. Köszönhető a sok tiszta vízforrásnak, ami a legérzékenyebb hal, a pisztráng tenyésztésére alkalmas. Pár éve új gazdára talált az ország legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol korábban is pisztrángot tenyésztettek. A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokat kínálta a varázslatos szépségű Malom-tó környéke október első hétvégéjén, amely a Pisztráng- és borfesztivál rendezvény helyszíne volt.

A város alatt húzódó barlangrendszer számtalan földalatti tóval rendelkezik, melyből egy csónakázható is. A földalatti vizek közvetlen összeköttetésben vannak a város szimbólumává vált Malom-tóval, és az idén elkészült parti sétánnyal. A Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő legkiválóbb borokat mutatták be a környék pincészetei.

A friss pisztrángot a fesztivál helyszíntől közel 400 méterre található modern és a hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep biztosította. A Kelet-Közép Európa egyik legnagyobb pisztrángtelepét a csónakázó barlangként ismert karsztforrásokból kiáramló tiszta, oxigén dús, télen-nyáron 18 fokos karsztvíz táplálja.

A pisztráng, és általában a hal fogyasztása szinte kötelezővé teszi a bor fogyasztását is, hiszen "átkozott a hal a harmadik vízben" - tartja egy latin mondás. Nem nehéz megfejteni, ez mit is jelent. A hal az első vízben úszott, a másodikban párolódott, tehát Isten ellen való vétek lenne harmadikként is vizet inni hozzá. A Tapolca közeli badacsonyi borvidéken készült borok - úgymint a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling - a halételeket harmonikusan kiegészítik.

A pisztrángfesztiválon több halkészítési módot is megkóstolhattak a látogatók, többek közt a ropogós tapolcai pisztrángot, a bükkfa fűrészporon füstölt tapolcai pisztrángot, a kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázott ropogós tapolcai pisztrángot, vagy épp az erdélyi módon kukoricadarával sült ropogós tapolcai pisztrángot.

A kulturális programok sorában három színpadon szóltak a zenék. Fellépett többek közt a Happy Dixiland Band, a Creative Sound System, a Jazzy Cherry, Ed Philips & The Memphis Patrol, és a Sonny and his Wild Cows.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás