Tájházak szerepe a közösségépítésben - A Magyarországi Tájházak Szövetsége országos találkozója

2016.10.08. - 00:10 | vaskarika.hu

Tájházak szerepe a közösségépítésben - A Magyarországi Tájházak Szövetsége országos találkozója

A Magyarországi Tájházak Szövetsége október 6-7-én a Vas megyei Oszkón rendezte meg XIV. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. A konferencia napján, pénteken adta át a szövetség az „Év Tájháza” kitüntető címet, melyet idén a Dunaszentbenedeki Tájház kapott meg.

A találkozóra az ország minden részéből érkeztek a tájházakat működtető intézmények küldöttei. Vasvár mellett a találkozó helyszíne az oszkói Művelődési Ház, ill. a Hegypásztor Pincéknek helyet adó szőlőhegy, hiszen a rendezvény társszervezője az oszkói Hegypásztor Kör.

A pénteki napon tartott szakmai találkozó elismertségét növelte, hogy V. Németh Zsolt, Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket és nyitó előadást tartott a rendezvényen, amelyen nem csak államtitkárként, hanem mint tiszteletbeli hegypásztor is részt vett.

A köszöntőt követően államtitkár úr átadta az „Év Tájháza" díjat, melyet Vargyas Mihály, Dunaszentbenedek polgármestere, és Posztobányi-Paulin Zsuzsanna tájház vezető vettek át.


A háborúkat túlélt, 150 évesre becsült, „Szerencse Háza"-ként is emlegetett dunaszentbenedeki tájház kiállításaival nem csak a helyi hagyományokat igyekszik bemutatni, hanem jelentős szerepet játszik a faluban még megtalálható népi és tárgyi anyagok felkutatásában, feldolgozásában. A ház egyedülálló gyűjteményt mondhat magáénak, hiszen a ház utolsó, idős lakója mindent megőrzött a korábbi berendezési tárgyakból, hitelességét még az is megőrizte, hogy sem áram sem víz nem került bevezetésre elhalálozásáig. Szakemberek bevonásával a helyi önkormányzat végezte a tájház felújítását és a korábbi lakó hagyatékára épült ház berendezését. A Tájház mára a falu kulturális és közösségi életének meghatározó pontja lett.

A díjátadó után V. Németh Zsolt államtitkár úr a Tájvédelem-értéktárak címmel bemutatta a magyarországi természeti és nemzeti értékek felépítését, egymáshoz kapcsolódását. Felhívta a figyelmet a tájidentitás csökkenésére, az elvárosiasodás általi negatív hatásokra, természetesen magyar ellenpéldát is bemutatva. Elismeréssel szólt a Tájházak értékmegőrző szerepéről, a nemzeti parkok és egyre inkább elterjed erdei óvodák, ökoiskolák és hasonló zöld programok fontosságáról.

A konferencia során a közösséget formáló tájházakról dr. Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató helyettese tartott előadást, majd a helyi értékmegőrzés kapcsán Kovács István, az Oszkói Hegypásztor Kör elnöke mutatja be a Vas Megyei Értéktár által elismert tevékenységüket. Az oszkói példát továbbiak is követték, hiszen a szakmai napon terítékre kerültek más tájházak kezdeményezései a közösségfejlesztés, értékmegőrzés és területfejlesztés témakörében. A délután folyamán, a szőlőhegyen található pincesor meglátogatása segített kézzelfoghatóvá tenni az elhangzottakat. 

A következő napra szervezett tanulmányi kirándulás nagyszerűen illett a konferencia tematikájába, ennek során a résztvevők megismerkedhettek az Őrség, a Hegyhát, és a Szerek tájházaival, azok csodálatos világával.

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Magyarországi Tájházak Szövetsége

Új hozzászólás