A szerelem minden korban szerelem marad – William Shakespeare: Ahogy tetszik című vígjátéka a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2016.10.15. - 00:55 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A szerelem minden korban szerelem marad – William Shakespeare: Ahogy tetszik című vígjátéka a Weöres Sándor Színházban

Ármánykodás, kegyetlenség, szabadságvágy, szerelem, félreértés, egymásra találás egyaránt megtalálható William Shakespeare: Ahogy tetszik című vígjátékában. A Horgas Ádám rendezte darab nagyszerű szórakozásnak ígérkezik, remek szereposztással.

A Weöres Sándor Színház ismét bebizonyította, hogy lehet Shakespeare-műből látványos és szórakoztató, a mának is üzenetet hordozó darabot csinálni. Ahogy Shakespeare-től megszoktuk és elvárjuk, az Ahogy tetszik cselekménye szerteágazó, folyik a hatalomért való harc, az ármánykodás, álcázás és mindenekelőtt a játék, hiszen:

„A világ csupa színpad,
és minden férfi és nő ott színész:
megvan a belépése és távozása.
Egy emberélet sok szerepet ad:
hét felvonást ..."

A helyszín ezúttal Franciaország, a trónbitorló Frigyes (Mertz Tibor) elűzte testvérbátyját, a testvérviszály, az önkény mindenre rányomja bélyegét az udvarban, a félelem a meghatározó, az igazat csak suttogva lehet kimondani, bár jobb, ha még úgysem, mert az árulóknak halálbüntetés jár. Orlando-t (Bányai Kelemen Barna) az istállóba dugta a testvére (Kálmánchelyi Zoltán), hogy ezzel, és Orlando rossz hírének keltésével teljesen kisemmizhesse vagyonból. Még a lovak is rettegnek Olivértől, aki nem sajnálja használni az ostorát. A lovak a vígjáték központi figurái, az udvari élet és a szabadság szimbólumai. Az udvar hatósugarában élő lovak meghunyászkodók, a rettegés szövi át az életüket, behódolnak a fenyítőeszköz látványától, míg az ardennesi erdőben élők szabadok, büszkén vágtathatnak a szélben.

A trónfosztott herceg testvérbáty hűséges kíséretével az ardenni erdőben talál menedékre, ahol távol az intrikáktól ők is megtalálják lelki békéjüket. Az udvari ármánykodás alól Rozalinda (Hartai Petra) és Célia (Edvi Henrietta) kivételek, pajkos évődésükkel, könnyed csevegésükkel üde színfoltot képeznek. Orlando mindkettejüket elbűvöli, s miután Frigyes kihallgatja a két lány beszélgetését, ultimátumot ajánl, vagy elhagyja Rozalinda három napon belül a palotát, mivel Orlando iránti vonzalmával rossz hatással van a lányára, vagy halál vár rá. Céliával összeszövetkeznek, és elmenekülnek. Magukkal viszik Próbakövet, az udvari bolondot is (Vass Szilárd). Menekülnie kell Orlando-nak is, aki hűséges szolgájával, Ádámmal (W. Farkas László) vág az erdőnek.

Orlando egyre csak Rozalindáról ábrándozik, kínrímekkel teli verseivel rakja tele az erdő fáit, ám nem csupán ők az egyetlen szerelmesek a darabban. Az ardennesi erdő szabad levegője kedvez a szerelemnek. Silviusnak (Jámbor Nándor) is megvan a maga választottja, ám a lány, Phébe (Gonda Kata) mást szeret, olyasvalakit, aki talán nem is valóságos, csak egy férfiruhába öltözött lány. Humoros jelenetek, helyzetkomikumok, félreértések teszik színessé a vígjátékot, a nézőknek ügyelniük kell nevetőizmaikra. A díszlet (Horgas Péter munkája) remekül illik a darabhoz, pontosan megfelel funkciójának, hogy századokon átívelve beleszője a mai kort. Mert a szerelem minden korban szerelem marad, és a szabadságvágy a fojtó levegőjű hatalom elől az emberiség alapvető igénye.

Horgas Ádám rendező eltalálta ezt az életérzést, Nádasdy Ádám fordításának átdolgozásával a szövegben és a színpadi megjelenésben is Shakespeare-i, ugyanakkor mégis mai produkciót alkotott. A szereplőgárda kiváló, láthatjuk Orosz Róbertet, Horváth Ákost, Balogh Jánost, Kenderes Csabát, Alberti Zsófit, Móri Csabát, Szabó Róbert Endrét is. A zene a prozódia beteljesítőjeként egyformán érzékelteti a drámai hangulatot és a játékosságot, hiszen a színpadon „csupán" játszik mindenki, vékony határmezsgye választja el a valóságot a fikciótól, kitalált önmagunkat a való énünktől. Vagy a kettő egy? Aki tudni szeretné, nézze meg, az Ahogy tetszik című vígjátékot. Jóslatunk szerint élvezni fogja a közönség.

Szereplők:
Rozalinda/Hartai Petra
Orlando/Bányai Kelemen Barna
Célia/Edvi Henrietta
Jaques/Orosz Róbert
Herceg/Frigyes herceg/Mertz Tibor
Próbakő/Vass Szilárd
Silvius/Jámbor Nándor
Phébe/Gonda Kata
Vili/Kenderes Csaba
Olivér/Kálmánchelyi Zoltán
Juci/Alberti Zsófi
Charles/Corin/Horváth Ákos
Le Beau/Maszlagi Alajos/Balogh János
Ádám/W. Farkas László
valamint Móri Csaba, Szabó Róbert Endre
harcosok, udvaroncok, vadlovak

Díszlet: Horgas Péter
Jelmez: Bujdosó Nóra
Koreográfus asszisztens: Móri Csaba
Korrepetitor: Falusi Anikó
Súgó: Jenei Ágnes
Kellékes: Poór Éva, Viszlay Zoltán Fülöp
Ügyelő: Kovács Zsu
Rendezőasszisztens: M. Kapornaki Rita
Zene, videó, koreográfia, rendező: Horgas Ádám

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás