Cromwell kontra helyi politika – megszűnt az ifjúsági színtársulat

2009.09.01. - 01:00 | Ambrózai Zsuzsanna 'ergedles' - Fotó: vaskarika.hu

Cromwell kontra helyi politika – megszűnt az ifjúsági színtársulat

A Cromwell Ifjúsági Színtársulatot ketten, Horváth Soma és Csukovits Balázs álmodták meg, hívták életre. Mindez öt évvel ezelőtt történt – a múlt idő használata a továbbiakban is indokolt, hiszen a színtársulat a hétfői nappal hivatalosan is bejelentette megszűnését.

A társulat pénteken tartott premierje egyben az utolsó előadásként datálódott, amire közel 400 ember volt kíváncsi. Tizennégy premier előadás, és kétszáz fellépés fémjelzi a Cromwell Ifjúsági Színtársulat munkásságát. Egy szemtelenül fiatal ember, Horváth Soma, tizenöt éves korában fogott hozzá a „színházcsináláshoz", s most, öt évvel később fiatal öregként fejezi be. Mind a sajtóanyagból, mind pedig az elhangzottakból kiderült: több oka is van a feloszlásnak.

Közhely, de a mai világban pénz nélkül elképzelhetetlen a fejlődés, a továbblépés. Kellenek a biztos anyagi források, amelyek nélkül szinte lehetetlen minőségi produkciót készíteni. A Cromwell Ifjúsági Színtársulat nonprofit szervezetként működött, javarészt pályázati forrásokból, és az előadások bevételeiből fenntartva önmagát.

Miért mégis a feloszlás? Horváth Soma, egyesületi elnök indoklásából megtudtuk, hogy az elmúlt félév során két pályázatukat is elutasították - az éves civil- és kulturális alap elosztásakor -, ezáltal több, mint 200000 forinttól estek el. Ezen felül az elutasított pályázatokról sem kaptak hivatalos értesítést. E mellett a gazdasági válság is közrejátszott a döntésben. Kérdésünkre, miszerint más anyagi források bevonásával a feloszlás elkerülhetővé vált volna, nemleges válasz kaptunk. Hangsúlyozta, hogy a válság minden céget egyaránt érint, és nem kedvez a szponzorációnak. A kiúttalanság következő indokaként a helyi politikai érdekeket hozta fel. Horváth Soma a sajtóanyagban leírtak alapján elmondta, úgy érzi, amióta egyik képviselő a közgyűlésben a választói akarattal szembefordulva átállt a másik oldalra, átrendeződtek a bizottsági, döntéshozói erővonalak. Nehezményezte azt is, hogy mindennek valószínűsíthetően a társulat egyes tagjainak eltérő politikai beállítottsága az oka.

Az egyesületi elnök nehezményezte, hogy az általa, és egyben a társulat által is leszűrt konklúzió alapján a városnak nincs szüksége az ifjúsági színtársulatra. Annak ellenére, hogy fellépéseik alkalmával öregbítették a város hírnevét, művészetüket adva a városnak, az utolsó félévben már gyakorlatilag ellehetetlenítették őket.

A sajtótájékoztató végén azonban nem maradhatott ki a köszönetnyilvánítás mindazoknak, akik érdemben munkálkodtak a színtársulat sikeréért, valamint akik hittek és bíztak bennük.
A kérdésre, miszerint lesz e még valamikor újra Cromwell Ifjúsági Színtársulat, Horváth Soma egy mosoly kíséretében csak annyit mondott, talán öt év múlva, egy előadás erejéig összeáll a baráti társaság.


A társulatról megjelent írásaink:

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Fotómontázs: ciszt.hu

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

vouv 2009.09.01. - 10:14
Nagyon sajnálom a társulatot,nagyon szerettük őket,felháborító dolog,hogy bizonyos politikusok mindent tönkre tesznek!