A színház: szerelem! - Átadták Körmend felújított színháztermét

Képgaléria megtekintése2016.10.28. - 15:30 | Büki László 'Harlequin'

A színház: szerelem! - Átadták Körmend felújított színháztermét

Október 27-én ünnepélyes keretek közt adták át Körmend megújult, 367 főt befogadó színháztermét. Köszöntőt mondott Bebes István polgármester, a beruházást méltatta V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, a színháztermet átadta Tuzson Bence államtitkár. Az ünnepélyes átadón felléptek Körmendről elszármazott, városhoz köthető művészek és helyben működő művészeti csoportok.

Óriási várakozás előzte meg a megújult körmendi színházterem átadását. A Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően 500 millió forintból megújult a nézőtér, a színpad és az ahhoz tartozó valamennyi technikai berendezés, valamint teljes új öltözők várják a fellépőket. Az egész létesítményben korszerű fűtés-hűtés- és szellőzőrendszert építettek be.

Bebes István polgármester köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy olyan helyen vagyunk, amely a történelem viharaiban megmaradt, megépült és folyamatosan a körmendiek rendelkezésére állt. A helyiek minden erővel azon igyekeztek, hogy folyamatosan szépítsék, gazdagítsák ennek a kastélyegyüttesnek különböző épületrészeit és azt tartalommal töltsék meg.

"Azt gondolom, akik a színházba jó érzéssel el kívánnak jönni, azok igen is nagyszerű emberek, hiszen a kultúra támogatói, a kultúra szeretői. Az elkövetkezendő időszakban ez a hely nagyszerű területe lesz a körmendi - és mint befogadó színház - más színházi produkciók, zenei produkciók, és a multifunkcionális jelleg miatt egyéb előadások, filmvetítésnek számára. Meg tudjuk valósítani azt, amit Bozsik Yvette mondott: a színház lényege, hogy közös térben, közös időben megéljük önmagunkat, azt, hogy egy közösséghez tartozzunk."

V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a beruházást méltató gondolatai közt kiemelte, hogy a körmendi kastélyegyüttes Magyarország épített örökségének egyik kitüntetett eleme, és Körmendnek egyik emblematikus épülete. Épp ezért teljesen felesleges hosszan érvelni amellett, hogy miért kell megmenteni ezt az épületegyüttest. Mint kifejtette, kalandos útja van ennek a gyönyörű kastélyépületnek. Szolgált lovardaként, katonai főhadiszállásként, kosárlabdapályaként, és most már hosszú ideje a kultúra házaként.

"Úgy gondolom, hogy ez a kalandos sors még értékesebbé, még különlegesebbé teszi az épületet, és az eredmény egészen izgalmas, és értékes párbeszéde lesz a múltnak és a jelennek." - zárta ünnepi gondolatait V. Németh Zsolt.


Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára avatóbeszédében kiemelte: egy nemzet sem veheti semmibe saját múltját, saját történetét, mert ha ezt teszi, akkor a jövőt, a jövő generációját teszi tönkre. A kultúra él, nagy érték, nagy nemzeti kincs, és erre nekünk, magyaroknak akár országos szinten, akár helyi szinten vigyáznunk kell. Mint mondta, ezt teszi Körmend is, így büszkék lehetnek arra, hogy az ország öt legjelentősebb kastélyegyütteséből egy itt van.

A kultúra jövőjét Magyarország kormánya is fontosnak tekinti, ezért is támogatta 500 millió forinttal a színházterem megújulását. Kiemelte: kultúra nélkül a nyelv is elvész, nem fogjuk egymást megérteni és egy idő után a kultúra elvesztése nélkül egy ország, egy nemzet a nyelvét is képes elveszíteni. Ez az, amit mi, magyarok nem hagyhatunk, és ezért fontos az, hogy a kultúránkat mindig, mindenhol, minden körülmények között ápoljuk, és megtegyünk mindent annak érdekében, hogy ez erősödjön.

"Itt állunk egy olyan színházteremben, amiről építészeti értelemben azt mondhatjuk, hogy készen van. De ez a színházterem még nincsen készen. Akkor lesz kész, amikor a színészek kilépnek a színpadra, szembesítenek minket, görbe tükröt tartanak elénk, saját magunkat láthatjuk, saját kultúránkat, múltunkat láthatjuk a színpadon. Majd legördül a függöny és felcsattan a taps. Aki a teremben ül, úgy érezheti, hogy az előadás után kicsit több lett, és a kultúrának egy kicsiny darabját magával viheti." - adta át a fenti gondolatok kíséretében Tuzson Bence a megújult színháztermet.

Az ünnepi átadót követően kétrészes gálaműsor kezdődött, melyen Körmendről elszármazott, városhoz köthető művészek és helyben működő művészeti csoportok léptek fel. A közönség a Városi Vegyeskar, Mihály Péter színész, Horváth Róbert hegedűművész, a Városi Fúvószenekar, a KASZT Stúdió, Tamásovits Rita előadóművész, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és a Senior Néptáncegyüttes műsorának tapsolhatott.

A 367 főt befogadó, impozáns színházteremben a jövőben színházi előadások, koncertek, előadói estek, közösségi rendezvények lesznek. Az első előadás november 10-én a Veres 1 Színház produkciója, az Anconai szerelmesek lesz a megújult környezetben. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Siska Györgyné Ági 2016.10.28. - 21:11
Gyönyörű lett, gratulálok! Sok tartalmas estét és színvonalas előadásokat kívánok. Siska Györgyné Ági