Nyertek az esélyesek - VÖRSAS Kupa ranglistaverseny Szombathelyen

2016.10.31. - 00:10 | Antal Ádám

Nyertek az esélyesek - VÖRSAS Kupa ranglistaverseny Szombathelyen

Remek mérkőzéseket, rengeteg izgalmat hozott és meglepetést is tartogatott a VÖRSAS Kupa vasárnapi mérkőzésnapja. Antal Ádám kollégánk egyéni hangvételű tudósításából mindez kiderül.

Optimista forgatókönyv szerint kellemes vasárnapnak nézhetett elébe mindenki, aki az Aréna Savaria felé vette az irányt. Persze nem kifejezetten a fapados flottavásárlóknak kitalált bazárra gondolok, ahol az egy négyzetméterre jutó kürtöskalács, bőröv és télikabát igencsak magas számot ért el, hanem sokkal inkább a „Vörsas" néven futó országos asztalitenisz versenyre. Ez utóbbin ugyanis számos magyar szinten remek sportoló indult, és a korábbi évekhez hasonlóan elég izmos küzdelmeknek nézhettünk elébe. Hab a tortán, hogy a rendezvény ingyen látogató volt, így a belépő- és vízumügyet mindig ignoráló sportbarátoknak sem kellett otthon kanapé-szurkolgatni.

Ettől persze nem voltak túlontúl sokan, de kár ezen lamentálni. Az álmoskönyvek szerint magára vessen az, aki egy ilyen eseménytől távol marad. A túlságosan is telített mezőnyben ugyanis ott lapult Fazekas Péter többszörös magyar bajnok, a Celldömölk kiválósága, valamint klubtársa, a Németország után újra hazai vizeken evező (azaz pingpongozó) Szita Márton. Az Extraliga címvédője tehát benevezte a nagyágyukat. Az érmekért állt csatasorba Kriston Dániel is, aki momentán a SZERVA Asztaliteniszben profiskodik. Szakmai berkekben nem kevésbé ismertek a BVSC játékosai, mind egyéniben, mind párosban remek spílereket delegáltak. A hölgyeknél a szekszárdiakra mindig komolyan oda kell figyelni,  ide is népes csapattal érkeztek. Imre Leila példának okáért kifejezetten előkelő helyen áll a nők honi listáján és klubtársa. Khetkhuan Tamolwan sem éppenséggel a futottak még kategória, sőt! A tolnai örömünnep elrontására elsősorban az Orosháza versenyzőjének, Tóth Edinának volt esélye. Mint később kiderült, részben sikerrel.

A férfi egyéni küzdelmei meglepően jó csörtéket hoztak, melyek közül alighanem a legemlékezetesebbek a negyeddöntők küzdelme volt. Történt ugyanis, hogy az abszolút favorit Fazekas Péter emberére akadt Timafalvi Gergő személyében. Az Eger versenyzője nyolc ízben is mérkőzéslabdát rontott, és a csata gyakorlatilag 0:3-ról fordult meg. A finom nyesésekben, látványos lekövetésekben és izgalmas poénokban gazdag összecsapásra még az is elégedetten csettinthetett, aki egyébként nem feltétlenül a sportág fanatikus híve. Fazekas Péter végül is elképesztő koncentrációról és mentális erőről tanúbizonyságot téve a Mariana-árok mélységéből megfordította a mérkőzést. A következő körben Kriston Dánielt szintén egy szoros mérkőzésen leküzdve a fináléba masírozott. Ellenfele a másik ágon végigzakatoló klubtársa, Szita Márton volt. A celliek kiválósága úgyszintén nem habkönnyű ágon ért el a döntőig. A végső mérkőzés végül az esélyesebb győzelmével zárult, így a dobogó felső fokára Fazekas, egyel lejjebb Szita állhatott fel.

A hölgyeknél dollármilliókkal nem volt érdemes a papírformára fogadni, ugyanis némely mérkőzésen az előzetes várakozások rendesen megborultak. A versenyzők egy része alighanem előbb vállalta volna magára a Kennedy-gyilkosságot is, csak hogy ne sorsolják össze a szekszárdi színekben induló Khetkhuan Tamolwan-al. Az ázsiai származású asztalteniszező ugyanis remek formában ütötte végig a napot, és ki az ellenfeleket. A játék szinte minden elemében brillírozott. Klub- és párostársát, Imre Leilát a negyeddöntőben, Szvitacs Alexát pedig eggyel korábban "gáncsolta el". Az elődöntőben is tükörsimán győztes játékost végül egy felejthetetlen csatában Tóth Edina verte meg. Az orosháziak versenyzője az elődöntőben és a fináléban is remekül jött ki a kritikus pillanatokból, és vagány, koncentrált játékkal elhozta a serleget. Megérdemelten.

A nőknél a páros versenyekben a szekszárdi csapat megállíthatatlannak tűnt, az Imre-Khetkhuan duó lazán végiggyalogolt a mezőnyön. A döntőben mindenféle teketória nélkül legyőzte a Tóth Edina- Csáki Rita párost. Az orosházi klasszis duó mögött Nagyváradi  Mercédesz és Peterman-Varga Tímea a budaörsiektől, míg Hartbrich Leonie Szitacs Alexa oldalán szerzett bronzérmet. A férfi párosnál BVSC házibulit tartottak, más egyesület tagjai nem igazán kaptak invitálást a fináléra. A zuglóiak párviadalát végül a fiatalabb Bruckner Máté- Kovács Gábor alkotta duó nyerte meg Molnár Krisztián és Kovács Sebestyén párosa előtt. A dobogó alsó fokára a Lung Dániel- Németh János és Timafalvi Gergő- Hoffmann Tamás nevével fémjelzett csapat állhatott fel társbérletben.

Összességében a vasárnap mérkőzései, a szervezés, a bíráskodás egyaránt jelesre érettségizett, már csak egy szakajtónyival több szurkolót kellene a csarnokba édesgetni. Amennyiben ez sikerül, hosszútávon is van létjogosultsága az asztalitenisz versenyeknek a vasi megyeszékhelyen, hiszen a sportág népszerűsége, a város renoméja szempontjából igencsak fontos egy-egy ilyen kezdeményezés megvalósulása. Mindenesetre a levél már meg van címezve, a szombathelyiek dolga, hogy kibontsák és pozitívan reagáljanak rá. 

Új hozzászólás