Vámos Miklós és Karácsony János Beatles estje a Bartók Teremben

Képgaléria megtekintése2016.11.05. - 00:30 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Vámos Miklós és Karácsony János Beatles estje a Bartók Teremben

Igazán remek hétvégeindítóban lehetett része november 4-én annak, aki jegyet váltott a pénteki Beatles emlékestre. Nem kisebb nevek, mint Vámos Miklós és Karácsony János James idézte meg a legendás liverpooli bandát röpke másfél órára a Bartók Teremben.

Ha ajándékot kap a közönség, máris hálásabban tapsol! - állapította meg Vámos Miklós, aki az est nyitásaként legújabb, Hattyúk dala című könyvét ajándékozta egy éppen születésnapját ünneplő hölgynek. Ajándék ide vagy oda, a Beatles dalok halhatatlan ereje és James gitárjátéka alapjáraton vastapsot eredményezett a közönségnél.

Hogyan is született a Beatles-est? Gitárral a kézben összeült egy író és az LGT legendás egyedi hangú gitárosa. Mindketten szeretik a Beatles dalokat, és ugyan ki ne szeretné őket?! Akár megvan otthon minden album, és fújja az ember fejből az összesnek a tracklistjét, akár csak reklámban vagy filmben csendül fel egy-egy ismert dallam, akarva-akaratlanul is a belebotlunk zenéjükbe. 

Vámos Miklós életét folyamatosan kíséri a négy gombafejű korszakalkotó zenéje. 2015-ben jelent meg a Beatles és én című könyve, ami nem csupán egy klasszikus értelemben vett könyv! A szerző használati utasítása: „Ezt a kötetet énekelve kellene olvasni, bármilyen furcsán hangzik. Ha az nem megy (nincs az agy chipjében egy-egy dallam), akkor az eredeti fölvételeket hallgatva (YouTube, CD, DVD). Elsősorban azoknak ajánlom, akik valamilyen módon Beatles-számokat akarnak énekelni. És ugyan ki n akarna néha? Akár hangszerrel kísérve önmagunkat, akár csak úgy egyedül, nagyra nyitva a szájukat. Azokra is számítok, akik házibulik alkoholtól fényes negyedóráiban zendítenek rá, esetleg kórusban. Meg azokra, akik csak a fürdőszobában képzelik magukat a liverpooli négyes valamelyik tagjának helyébe. Az sem rossz, ha nézve hallgatják, s beleénekelnek. Netán tercelnek. Hozzárögtönöznek nem létező szólamokat. Minimálprojekt: rádünnyögik a magyar szövegeket, kötettel a kézben."

A Beatles és én analógiáján született meg tehát a 'Beatles és Mi' elnevezésű est, hiszen ezúttal egy népesebb közönség is részese lehetett a duó zenekarimádatának. Olyan legendás örökzöldekre bólogathatott és nosztalgiázhatott a közönség, mint a Norwegian wood, a Come together, a Hard day's night vagy a Don't let me down. A dalok Vámos előadásában tábortűz-fílingesen szóltak, azaz hagytak némi kívánnivalót maguk után. Első blikkre mondhatnánk azt is, hogy a suszter maradjon a kaptafánál, de ha megértjük, hogy ennek a találkozásnak az emlékezés, a főhajtás az esszenciája, akkor már nem is olyan kardinális kérdés az angol kiejtés, vagy néhol egy-egy fals hang.

Az egysíkúság csapdáját elkerülve nem csupán Lennon-McCartney szerzeményeket hallhattunk. Ha már Karácsony János volt a duó második tagja, akkor természetesen nem maradhatott el egy LGT szám sem. Élőben hallva Az utolsó szerelmes dal című saját szerzeményt, megbizonyosodtunk róla, hogy ez nem csak egy kiváló szöveg- és dallamszülemény. Jamest a minden porcikájában megmozduló zene eufórikus állapotba sodorta, aminek az eredménye a közönség ovációja lett. A „büfépercek" idejében eltöprengve az eddig látottakon és hallottakon az volt az érzésünk, hogy ez a szűnni nem akaró taps inkább szólt az utolsó számnak, mintsem az addigi produkciónak. A második blokkban folytatódott a témától való el-elrugaszkodás. Hallhattunk Bob Dylan-bluest (Roll on, John), Astor Piazzola tangót (Libertango) vagy épp Antonio Carlos Jobim bossanovát (So Danco Samba).  

Érdekességként megemlítenénk, hogy a dalok és az átvezető szövegek közötti mennyiség egyenesen arányos volt. Az író nem szalasztotta el az alkalmat, hogy a humor oldaláról próbáljon közeledni a közönség felé. A szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb anekdotákkal és szellemes megjegyzésekkel egy nagyon barátságos, közvetlen viszonyt sikerült kialakítania a közönséggel. A szerelmi vallomás megtörtént, minden percét élveztük a beat-mániának. Let it be! 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás