Ismertették a Szent Márton Ünnep novemberi programjait

2016.11.07. - 14:45 | vaskarika.hu

Ismertették a Szent Márton Ünnep novemberi programjait

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2016.11.07 - 30.

A Szent Márton Emlékév ünnepi hónapjának programjait ismertették ma délelőtt a szombathelyi Városházán. A sajtótájékoztatót Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Szommer Ildikó, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Szent Márton Programirodájának vezetője tartotta.

A sajtótájékoztatón első perceiben Puskás Tivadar egy kis szombathelyi ajándékkal és meleg szavakkal köszöntötte a program vendégét, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerzőt, előadóművészt, aki éppen tegnap ünnepelte 70. születésnapját, és aki fiatalos lendülettel és szívvel készül a november végi Bartók Teremben tartandó koncertjére.

A Szent Márton Ünnep programjairól szólva Dr. Puskás Tivadar kiemelte, valóban zsúfolt lesz ez a hónap, hiszen 40 Szent Mártonos programot szerveznek a városban tevékenykedő intézmények. A polgármesteri „ünnepi menetrend" ezen a héten a következő helyszínekkel számol: kedden Zágrábban nyitnak kiállítást, szerdán Budapesten az Országházban lesz nemzetközi Teológiai Konferencia , csütörtökön Pannonhalma zárja ünnepélyesen az ottani Szent Márton Évet, péntek - szombat - vasárnap pedig Szombathely legnagyobb ünnepe lesz (lampionos felvonulással, Díjkiosztó Gálaesttel és érseki misével.) A polgármester visszaidézte, amit 2015 novemberének elején gondolt az ünnepi esztendőről: vagyis hogy „fontos, gyönyörű, de nehéz év lesz 2016." Most, hogy már a vége felé járunk, úgy gondolja, valóban fontos, gyönyörű és nehéz volt az emlékév. De abban mindannyian bizonyosak, hogy Szent Márton tiszteletét, lelkiségét és szellemiségét folytatnia kell a városnak.

Szommer Ildikó a sajtó figyelmébe ajánlotta az elkészült ünnepi műsorfüzetet, amelyben a teljes novemberi hónap programkínálata helyet kapott - de az sem baj, hogy már lapzárta után is érkeznek újabb események. Mindez azt jelzi, hogy a városban tényleg mindenki feladatának érzi, hogy kivegye a részét az ünneplésből, és hogy méltó módon megemlékezzen városunk legnagyobb szülöttéről.

Az első novemberi programgazdag hétvégén már túl is vagyunk (jól sikerült az AGORA hagyományos Fő téri Mártonos kirakója és az esőmentes szombaton a Vasi Skanzen Országos Nagyvására is szép közönséget vonzott!)


A java azonban még csak most várható: a pénteki vesperásra és az azt követő lampionos felvonulásra ezúton is hívják és várják a városlakókat. Jöjjenek mécsessel, fáklyával, gyertyával vagy csak pusztán nyitott szívvel - mindenkit szeretettel invitálnak erre a hangulatos kora esti körmenetre. Ráadásul az idei program egy igazi attrakciót is ígér: a Szent Márton templom elé érkező ünnepi menet a rövid megemlékezés és koszorúzás után elsőként láthatja majd a „Fény-képek Szent Mártonról" címmel megkomponált új fényfestést, amely másnaptól egészen december 4-ig naponta 3 alkalommal meséli el az érdeklődőknek (családoknak, gyerekeknek, zarándokoknak és szombathelyieknek) Szent Márton legendás életét.

A szakmai programok (tudományos előadások, kötetbemutatók, emlékülések) mellett a nagyközönség figyelmébe ajánlotta a zenés programokat és a gyerekek számára nyitott rendezvényeket. A zenei események sorából kiemelhető a november 19-i Szent Márton Kórustalálkozó, ahol újabb Márton-tisztelő kórusokat ismerhetünk meg.

Két további eseményről a közeljövőben újabb sajtótájékoztatón is beszámolnak: az egyik november közepén esedékes, amikor a Képtárban a sajtónak bemutatják Bekay Nagy Maya festőművész Szent Márton ihlette festményét. És egy részletes programom-ismertető sajtótájékoztató előzi majd meg a november 25-27 között zajló Borfesztivált is (AGORA- Sportház).

Szommer Ildikó végezetül fontosnak tartotta kiemelni, hogy az ünnepi hónap programjai szinte kivétel nélkül ingyenesek lesznek. A Tolcsvay-féle „A szeretet koldusa" című zenés estre is csak regisztrálni kell a jegyért (a Bartók Terem véges befogadóképessége miatt. érdeklődni a Szimfonikusok jegypénztárában lehet!)


Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész a Polgári Egyesület Szombathelyért inspirációjára állította össze azt a 3 tételből álló műsort, amit november 30-án láthatnak és hallhatnak a szombathelyiek. Üzenete természetesen a szeretet erejének hirdetése, hiszen a szeretet az az energia, amelyből minden élet megfogan. Márton, az égre néző püspök a szeretet erejével, és nem karddal az oldalán indult el az útján - fogalmazta meg Tolcsvay Béla az előadás érzelmi és hitbéli üzenetét.  „A szeretet koldusa - Fohász az irgalomért" címmel megkomponált mű egy zenés-táncos dalciklus lesz, amely Szent Mártonról, a magyarság tiszteletéről és az új bor dicsőítéséről szól majd. Az előadás zenei anyaga a Kárpát-medence hagyományaira épül, Tolcsvay Béla mellett a megzenésített versek terén méltán nagyhírű Misztrál együttes fiataljai, és a Vadrózsák táncegyüttes táncosai lépnek majd színpadra. A dalciklushoz 4 új dalt is komponált a zeneszerző, ezek egyikéből részletet is hallhatott a sajtótájékoztató közönsége - a Tolcsvay Béla védjegyéül szolgáló 12 húros gitáron. A dal kezdő sorai máris Szombathelyt juttatták az eszünkbe: a „ Kinn az utcán fújdogál a szél..." kezdetű versszak refrénje az új tavasz ígéretével folytatódik...

A Szent Márton Ünnep 2016-os műsorfüzete megtalálható a forgalmasabb helyeken és letölthető elektronikusan innét, vagy ide kattintva.

Új hozzászólás