Egy holdbéli táj: a nógrádi Badland

Képgaléria megtekintése2016.11.12. - 00:15 | Dart

Egy holdbéli táj: a nógrádi Badland

A nógrádi megyeszékhely közében sok a látványosság, Somoskő, Salgó, Fülek vára, Ipolytarnóc, így a turisták környékre szánt idejébe a némi gyaloglást igénylő természeti értékek felkeresése nem fér bele. Pedig a Medves-fennsík és a Mátra északnyugati lejtői közt, Kazár közelében egy erdőben különös holdbéli táj bújik meg, amit látni kell. Egy rendkívül ritka riolittufa képződmény, amelyen nehezen él meg a növényzet és az erózió különös formákat hoz létre rajta.

Az észak-amerikai lakota indiánok a terméketlen vidékeket indián nyelven makhóšiča-nak nevezték. Az indián szó fordításával került át az angol nyelvbe a bad land (=rossz föld), majd ez a meghatározás terjedt el a földrajztudományban.

A kazári "badland" a miocén korszakban, feltehetően mintegy 20 millió évvel ezelőtt a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. A puha, fehér, könnyen málló talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta, benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt, közöttük kúpokat, gerinceket hagyva. A csúcsos képződmények sokakat az indián sátrakra, a wigwamokra emlékeztetik, másokat pedig a mesebeli hét törpe csúcsos sipkáira.


Egy pillanatra megállva különös érzés fogja el a látogatót ebben a különleges természeti környezetben, a civilizáció zajától karnyújtásnyira. Nincs tömeg, csak néhány bakancsos turista látogatja, emellett szép kilátás nyílik a Mátrára. Hiába nevezik rosszföldnek, terméketlen területnek az ilyen vidéket, a környező erdőből a földet a szél belemosta a mélyedésekbe, minek hatására és némi növényzet küzd az élettérért.

Rendkívül ritka az ehhez hasonló geológiai képlet, a világon mindössze hat helyen, legközelebb a törökországi Kappadókiában található hasonló természeti képződmény. 


Megközelítése Kazár irányából kb. könnyű egy órányi séta. Kazár keleti szélén, a Béla út végén lévő parkolóból táblák mutatják az utat a riolittufához. A piros kereszt jelzésű, mintegy két kilométeres út vezet oda. Visszafelé egy szép, nádassal szegélyezett patakvölgyet is választhatunk, a széles út a parkoló előtt csatlakozik be a már ismert útvonalhoz. Amennyiben tovább megyünk a piros kereszt jelzésű úton, egy nagy bal kanyar után elérjük a piros sáv jelzésű utat, amelyen Kazár központjába jutunk, a főúton balra fordulva 10 perc sétával érjük el a Béla utat. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás