Mesébe illő a Szent Márton templom fényfestése

Képgaléria megtekintése2016.11.12. - 00:45 | vaskarika.hu - Fotók: Varga András

Mesébe illő a Szent Márton templom fényfestése

A Szent Márton Ünnep kiemelt színfoltja az új szombathelyi fényfestés a Szent Márton templom homlokzatán. A „Fény-képek Szent Mártonról" címmel megkomponált közel 10 perces hangos-képes épületfestés december 4-ig naponta 3 alkalommal meséli el az érdeklődőknek Szent Márton legendás életét.

A 10 perces fényfestés egy valódi mese - Czirók Tamás „mesés" hangján -, ahol a háromdimenziós animációt Vedres Csaba zenéje egészíti ki. Ez a látványosság igazi családi program lehet, sőt: iskolai csoportok, hittanosok, plébániai közösségek számára is jó célpont lehet a következő három hétben. 

Az animáció alapja Trifusz Péter grafikája: az általa megrajzolt árnyképsorozat Márton életének különböző állomásait fogalmazza meg (kisgyermek korban, nagyobb fiúcskaként, mint ifjú katona, a köpeny-megosztás, leszereléskor, szerzetesként, püspöki ornátusban és végül Szent alakban). A „Mártonúció" folyamatának egyes alakjai jelennek meg a homlokzaton is különböző élethelyzetekben. Visszatérő figurája még a vetítésnek a liba (és a libatoll!), amely Szent Márton attribútumaként a szombathelyi Szent Márton templom Szent Márton oltárán is ott szerepel a barokk ruhás püspök lábainál.

Az animációt a FullScreen Stúdió készítette - csakúgy, mint a székesegyházi fényfestését. A tervezők arra törekedtek, hogy ezúttal kifejezetten mesébe illő, csodás kép táruljon nagyközönség elé, és hogy a legkisebb nézők is megértsék a legendás életút legfőbb üzenetét: Márton egy nagyszerű ember volt, akit nagyon szerettek és tiszteltek kortársai, és aki életének és cselekedeteinek sorával érdemelte ki, hogy szentként tiszteljék. „És ez a csoda 1700 esztendővel ezelőtt pontosan itt született!"

A vetítés technikai hátterét ezúttal is a Visualpower Kft. biztosítja. Az animáció hangmérnöke Domby Bertalan volt.

A következő naptól 3 héten át naponta 3 alkalommal kel életre a templom homlokzata: 17:20-kor, 17:40-kor és az esti szentmisét követően 19:00 órakor.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás