Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni

2016.11.17. - 14:30 | vaskarika.hu / biopont.hu

Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni

Sok mindenre igaz ez, de az egészséges életmódra nevelésre mindennél inkább. Persze eleinte ez könnyű.

A hozzátáplálás során a kisbabák nem igazán tehetnek mást, mint megismerkednek szép sorban az alma, a sütőtök, a sárgarépa, a brokkoli és megannyi tápláló, vitamindús zöldség és gyümölcs ízével. Jó esetben ezek fogyasztása be is épül az életmódba, de a kisgyermekkorban már gyakran párosul rossz szokásokkal, kevésbé jótékony hatású, ásványi anyagokban, vitaminokban szegény élelmiszerek fogyasztásával. Nem tesz ennek jót az intézményi táplálkozás sem, menzareform ide vagy oda, és az útközben bekapható gyorséttermi, pékséges, egyéb harapnivalók sem éppen az egészséges kategóriába tartoznak. Így a legtöbb gyerek, akarva akaratlanul is teletömi magát olyan élelmiszerekkel, amelyekre a szervezetnek nincs igazán szüksége.


Nem kell, hogy így legyen! Tudunk ellene tenni, leginkább azzal, hogy magunk is példát mutatunk és megváltoztatunk bizonyos rossz szokásainkat. Első lépésként érdemes lecserélni néhány alapanyagot, és az otthon elkészülő ételeket már másképpen főzni, sütni. Ha finomított fehérliszt helyett habaráshoz, sűrítéshez és sütéshez is inkább teljes kiőrlésű vagy gluténmentes liszteket használunk, már nagyon sokat teszünk a magunk és a családunk egészségéért. A gyerekek pedig nagyon boldogan fogják majszolni az anyu által sütött zabkekszet, vagy tönkölypiskótát is.


A Biopont kínálatát érdemes átböngészni, hiszen rozsliszt, rizsliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt is akad benne, csakúgy, mint zabliszt, vagy éppen szőlőmagliszt, melyet 5-7 %-os arányban kell keverni más lisztekkel. Az édesítőszereket kiválthatjuk bio nádcukorral, ebből kétféle közül is lehet választani, de kísérletező kedvűek a bio rizs- illetve agave-sziruppal is édesíthetnek. A tej is sokaknál okoz problémát, a tejérzékenység napjaink egyik legelterjedtebb problémája, amelyet sokszor nem is fedezünk fel, csak a kellemetlen tüneteket észleljük. Aztán, ha lecseréljük a rendszeresen fogyasztott terméket növényi tejhelyettesítőkre, mindjárt enyhülnek a tünetek és egyszerűen jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

A rizs- és zabitalok változatos ízben kaphatóak, kakaós, kókuszos, vaníliás, sőt már kávés változatban is. Turmixokhoz, desszertekhez, de akár levesekhez és szószokhoz is lehet használni. Többféle termék kapható kétdecis kivitelben is, ezek akár uzsonnára is csomagolhatóak, vagy vészhelyzetre is nálunk lehet, ha valahol tejre, azaz tejhelyettesítőre lenne szükség. Ha tudatosan építjük be ezeket az alapanyagokat étkezésünkbe, akkor a gyerekek nagyon könnyen megszokják ezt, és sokkal kevésbé igénylik majd az agyoncukrozott, puffasztó édességeket.


Ha nem vagyunk sütős-főzős típusok, akkor pedig válasszunk bátran a kész édességek közül. Megnyugtató tény lehet számunkra, hogy ezek mindegyike ellenőrzött gazdálkodásból származik, a készítmények pedig tartósítószerek, mesterséges színezőanyagok hozzáadása nélkül készülnek. Újdonság, hogy már nemcsak nagyobb kiszerelésben, hanem szeletben is kaphatunk egészséges nápolyit, ez is remek kísérő lehet az uzsonnástáskában.

A csokis, kókuszos, mézes zab- és tönkölykekszek pedig szintén megmentőink lehetnek, ha nem szeretnénk sütni, mégis kéne valami nasit is csomagolni. A Biopont kölesgolyó kínálatáról nem is beszélve: ma már nem csupán édes, hanem többféle sós, összesen 12-féle ízben lehet ropogtatni, nem kell tehát mást tenni, mint a sós és magas zsírtartalmú chipsek helyett ezeket kéz alá helyezni, a változatos ízek miatt egészen biztos nem lesz panasz erre sem!


A gyerekek imádják a tésztát, sósan, édesen egyaránt. Nem kell lemondanunk erről sem, csupán cseréljük bio durumtésztára, vagy teljes kiőrlésűre, pennét, spagettit, fusillit, azaz orsótésztát egyaránt választhatunk. Az ebédet sem kell mindig cukros üdítőkkel leöblíteni, sőt, ilyet ne is tartsunk otthon! Ha a víz íze nem elég vonzó csemeténknek, akkor készüljünk gyümölcs- és zöldséglevekkel, répalé, céklalé, alma-mangó gyümölcslé egy kis vízzel tápláló és remek szomjoltó is.

Csak rajtunk múlik tehát, hogy melyik lépést tesszük meg először, változtassunk magunkért, de főleg a gyerekeinkért is bevett szokásainkon, cseréljünk le néhány alapanyagot, szervezetünk és gyermekünk egészsége is hálás lesz érte!

Új hozzászólás