Várnagy Ildikó „Visszanézve” című kiállítása a Művészeti Szakgimnáziumban (nov. 29.)

2016.11.23. - 09:45 | vaskarika.hu

Várnagy Ildikó „Visszanézve” című kiállítása a Művészeti Szakgimnáziumban (nov. 29.)

Helyszín: Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium

Dátum: 2016.11.29 - 12.09.

November 29-én nyílik meg Várnagy Ildikó Munkácsy-díjas szobrászművésznő „Visszanézve” kiállítása a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium Társalgó Galériájában. A tárlat december 9-ig tekinthető meg.

Várnagy Ildikó a kortárs magyar szobrászművészet egyedülállóan izgalmas életművét alkotta meg. Művészetére jellemző a bátor és kísérletező anyaghasználat, a műfaji sokszínűség. Az életmű központi problémája a forma radikális jellé egyszerűsítése, sűrítése - a jelekkel az elvont fogalmaknak átérezhetővé, az érzelmeknek pedig értelmezhetővé alakítása. Ezért Várnagy Ildikó számára mindig fontos volt a rajz, amely alkotói gondolkodásának egyik legfőbb eszköze és legközvetlenebb médiuma is egyben.

A kiállításon válogatást láthatunk rajzsorozataiból, a képzőművészeti gimnáziumi tanulmányoktól a legutóbbi kalligrafikus, színes lapokig.

A megnyitót követően filmrészleteket vetítünk korábbi kiállításairól és közben beszélgetünk is vele. Megkérdezzük tőle, hogy „gyenge nőként" miért lett éppen szobrász, hogy művésznőnek vagy nőművésznek tartja magát, és mi a véleménye a feminista, gender szemléletű művészeti irányzatokról?


Új hozzászólás