Oscar-díj - A Mindenki című magyar alkotás is szerepel a kisjátékfilmek szűkített listáján

2016.11.26. - 00:15 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: origo.hu

Oscar-díj - A Mindenki című magyar alkotás is szerepel a kisjátékfilmek szűkített listáján

Deák Kristóf Mindenki című alkotása is szerepel a tíz kisjátékfilm között, amelyek közül az Oscar-jelöltek mezőnyét választják ki januárban.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) szerdán hozta nyilvánosságra az Oscar-esélyes kisjátékfilmes lista alkotásait. A testület közleménye szerint 137 rövidfilm kvalifikálta magát a mezőnybe. A filmakadémia rövidfilmes és animációs játékfilmes tagozata mind a 137 nevezett alkotást megtekintette, és az ezt követő szavazáson választotta ki a tíz esélyest.

Deák Kristóf forgatókönyvíró-rendező Mindenki című kisjátékfilmje a kilencvenes évek elején játszódik, iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül. A 25 perces filmben Zsófi (Gáspárfalvi Dorka) új általános iskolába kerül, ahol összebarátkozik egy osztálytársával, Lizával (Hais Dorottya). Mindketten szerepelnek az iskola híres kórusában, ám szembekerülnek a karrierista kórusvezető tanárnővel (Szamosi Zsófia).

A kisjátékfilm márciusban, a Friss Hús Budapest fesztiválon debütált a magyar közönség előtt. Számos fesztiválon díjazták, júniusban elnyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját és a mustra fődíját is, amely kvalifikálta a produkciót az Oscar-nevezésre.


Az amerikai filmakadémia kisjátékfilmes rövidített listáján Deák Kristóf munkája mellett Marc Wilkins Bon Voyage, Sélim Azzazi Ennemis Intérieurs, Lluis Quilez Graffiti, Timo von Gunten La Femme et le TGV, Jimmy Keyrouz Nocturne in Black, Oualid Mouaness The Rifle, The Jackal, the Wolf and the Boy, Aske Bang Silent Nights, Juanjo Giménez Timecode és Marc Fouchard The Way of Tea című alkotása szerepel.

A filmakadémia rövidfilmes és animációs játékfilmes tagozata választja ki a rövidített listáról az öt Oscar-jelöltet. A tagozat tagjainak számára Los Angelesben, Londonban, New Yorkban és San Franciscóban rendeznek vetítéseket decemberben.

Az Oscar-jelöléseket január 24-én hozzák nyilvánosságra. A 89. Oscar-díjátadó gálát pedig február 26-án tartják meg a hollywoodi Dolby Színházban.

A Mindenki december 4-én és 5-én látható az M2 műsorán.

Új hozzászólás