Capella Cantorum-Capella Savaria: közös koncert a Premontrei Gimnázium árván maradt diákjaiért

Képgaléria megtekintése2016.11.29. - 08:30 | Büki László 'Harlequin'

Capella Cantorum-Capella Savaria: közös koncert a Premontrei Gimnázium árván maradt diákjaiért

November 28-án a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium dísztermében a Capella Cantorum és a Capella Savaria közös, adománygyűjtő koncerttel segítette a gimnázium árván maradt diákjait a Szent Márton Emlékév ünnepi rendezvénysorozatának részeként.

A Premontrei Gimnázium három - egyik szülőjét a közelmúltban elvesztő - diákja javára adott közös koncertet a Capella Cantorum és a Capella Savaria a gimnázium dísztermében. A felemelő zenei élménnyel gazdagító esten minden régizene rajongó és jószánádékú embert adakozhatott a diákok családjai számára.

A koncerten mindkét együttes önálló produkciókkal is szerepelt, majd a hangverseny zárásaként előadták együtt Bach 39. kantátáját, mely Ézsaiás próféta könyvének 58, 7 részére íródott: „Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény hajléktalant, ha meztelen embert látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!" Erre a Szent Márton-i vezérfonalra fűzték fel a műsor további darabjait is.

A szombathelyi Capella Cantorum 1994-ben alakult fiatal énekesek, zenetanárok és zenekedvelők összefogásával. Az első két évtizedben projektegyüttesként, feladatokra összeállva vállaltak fellépéseket, 2013 óta heti rendszerességgel próbálnak. Koncertjeiken elsősorban a 16-18. század mestereinek kompozícióit szólaltatják meg, de szívesen kalandoznak más stílusok területeire is. Művészeti vezető: Paulik Ákos

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Németh Pál alapította az együttest. 1992-től Kalló Zsolt az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője is. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás