A képernyő tekintete - Heti TV-ajánló

2009.09.08. - 12:34 | Boros Ferenc

A képernyő tekintete - Heti TV-ajánló

Láss csodát. A tv nemcsak pixelek és bugyuta sorozatok halmaza, hanem olykor áldoz a művészet és az igényes közönségszórakoztatás oltárán is! Következő összeállításunk nemcsak a filmszakos, vagy egyéb okokból „vájtszemű” nézőknek ajánlott, hanem mindenkinek, aki egy kicsit mélyebbre szeretne ásni, és ezáltal kitágítani a látómezőt a hetedik művészet alkotási nyomán.

Kedd - m1 22:50 - Szíven szúrt ország (fikciós dokumentumfilm, 2009)

A Szíven szúrt ország méltó emléket állít a 27 éves Marian Cozmának, és nyolcvan percben újrameséli, mi történhetett a tragédia pillanataiban. Dokumentumfilmes szemmel nézve a film megrendítő, de egyben távolságtartó is, kérdéseket felvető, és megválaszolatlan. Tele van vitatható állításokkal, elvarratlan szálakkal, rosszul sikerült, rekonstruált játékfilmes elemekkel, és dokumentarista, könnyfakasztó, szívszorító képekkel és gyászjelenettel.

Szerda - TV2 11.10 - A vándorló palota (Miyazaki Hayao, 2004)

A japán anime egyik legcsodálatosabb alkotása. Tele mágiával, és elvarázsolt nézőkkel. Harry Potter rajongók viszont mellőzzék, mert ez nem az a fajta varázslat!

Szerda - Filmmúzeum - 22.20 Az embervadász (Michael Mann, 1986)

A Vörös sárkány eredetije. Thomas Harris regényéből készült film, mely során először találkozhatunk Hannibal Leckter-rel.

Szerda - m2 - 22.35 Erőszakos zsaru (Kitano Takeshi, 1989)

Ismét egy távol keleti gyöngyszem. Kitano korai véresen brutális jakuza története, mely sokakat megihletett az évek során. A történetben Azuma véres és kegyetlen bosszúhadjáratba kezd a jakuza ellen, amikor legjobb barátját megölik.

Péntek - Film+ 0.50 - A gépész (Brad Anderson, 2004)

Christian Bale kirándul egyet az emberi tudatalatti legmélyebb zugaiba. Aki kíváncsi egy érdekes és szokatlan történetre az ne hagyja ki. Igazi filmes csemege.

Szombat - Duna II 20:40 - Kék angyal (Josef von Sternberg,1930)

A hangosfilm történetének egyik első jelentős sikere és Marlene Dietrich felfedezése fűződik a Henrich Mann regényéből készült filmhez. Egy kisvárosi angol tanár kálváriáját, és lelki átalakulását követhetjük nyomon, mikor tanítványaitól elkobzott képeken meglátja Lolát.

Szombat - 21:00 m2 - Hamlet (Kenneth Branagh, 1996)

Kenneth Branagh egy igazán fantasztikus szereposztást állított össze Shakespeare legnagyobb tragédiájának, a Hamletnek a megrendezésekor. Féltékenység, gyilkosságok, bosszúszomj, titkok, hazugságok, kísértetek, sírásók: ideális panelek bármely modern thrillerhez.

Szombat - tv2 22:05 - Harcosok klubja (David Fincher, 1999)

„Apu fortyogó epéje vagyok..." Elborult mestermű David Finchertől a Hetedik és a Benjamin Button rendezőjétől. Káosz, pánik, szappan. Ha felébredéskor egy másik időben és másik helyen vagy, akkor talán más ember is lehetsz. Jack (Edward Norton) véletlenül ismerkedik meg Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Megalakul a harcosok klubja, egy különös, titkos társaság.

Vasárnap - Duna tv 13:35 - Egy szoknya egy nadrág (magyar vígj., 1943)

Minden idők egyik legjobb magyar filmbohózata. Nagyszerű színészi alakításokkal. (Latabár Kálmán) tűzdelt harsány hamísíthatatlan vígjáték, Kabay Barna nélkül. Csak az eredeti!

Vasárnap - HBO 18:05 - Indiana Jones és a Végzet Temploma (Steven Spielberg,1984)

Ki ne ismerné Indiana Jones-t? Kalandor, régész és professzor egy személyben. Ismertetőjele: Bőrből font ostor, kalap, táska, revolver, ing, bőrdzseki. Steven Spielberg klasszikus filmje ezuttal Indiába kalauzol el mindeket a Végzet templomához. Az izgalom és a szórakozás garantált.

Vasárnap - m2 21.00 - 5X2 (Francois Ozon, 2007)

Filmes kamaradarab, mely hátulról az elvállásból indulva gyöngyszemekre fűzve mutatja be az eltűnt és elszalasztott időt. Hétköznapi romantikus dráma, hétköznapi szereplőkkel öt felvonásban.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

lamperta 2009.09.08. - 16:59
HMMM. Ez új rovat! Legalább nem kell a TV újságban karikáznom a megnézendő filmeket! Ötletnek jó! És a filmek felhozatala is, remek válogatás!!!!! Bár sok helyen kevés az info az alkotásról, így kénytelen vagyok egy másik weboldalt felkeresni részletes leírás miatt....
Harle 2009.09.08. - 18:17
Valóban új rovat. Ajánló.... nem (tv) filmkritika illetve elemzés. A J Á N L Ó !! :DDD Lásd: cím...
bf13 (B.Feri) 2009.09.08. - 18:20
HMMM!! :) Hát ez egy figyelemfelkeltő "vedd észre" miket vetít még a tv a sok zombi és agyonjátszott termékek között stílusú ajánlónak készült, és nem történetleírós, mesélős cikknek...
vidaotone 2009.09.08. - 18:47
Na ez nagyon finom kis lista lett tele alapvetésekkel. A Vándorló Palota, a Gépész, a Harcosok klubja, és persze Indiana Jones is muszályos darab az Egy szoknya egy nadrág is kötelező tanulmány, de mindet érdemes felvállalni, lehet vennem kéne egy tv-t. Kíváncsi leszek, hány héten majd lehet összeszedni ilyen felhozatalt.... De jó az ötlet, Respect!!!
bf13 (B.Feri) 2009.09.08. - 20:15
GYŰJTSÜNK TV-re a Vidának!!!!!! :)
bogy0 2009.09.09. - 00:21
én úgy vagyok ezzel a dologgal, h amit megakarok nézni azt letöltöm és akkor nézem amikor akarom :) nem ilyen lehetetlen időpontokban, mint pl a tv2 csinálja a "képírókkal"...ha meg olyan film van amit érdemesnek találok rá, fizetek érte és megnézem moziban, mint legutóbb a Becstelen Brigantykat...ahogy a polómon a szöveg is olvasható némi ironiával: TV makes u smarter! francnak kell tv...
bogy0 2009.09.09. - 00:22
amúgy a poszt jó, szándékban mindenképp!
eszti 2009.09.09. - 07:34
bogyO Ha a letöltés mellett szavazol akkor is benne van a pakliban , hogy vannak olyan filmek amiket egyáltalán nem tudsz már elérni! És egy másik megközelítés, márcsak azért is jó a lista, mert ha nem szeretsz tv-be filmet nézni, akkor meg átnézed ezeket az ajánlott filmeket, és ha vmelyikről még nem hallottál, és felkelti a figyelmed akkor már azonnal szedheted is le! :):)
vidaotone 2009.09.09. - 10:26
köszi Feri, megható a gondoskodásod :-), viszont nem véletlenül nincs tévém már hat éve, amit meg akarok azt megnézem, és olyan pedig nincs, hogy valamit nem lehet megszerezni, csatlakozom Bogy0-hoz mindenképp a tv korunk rákfenéje, nyugodtan töltse előtte az életét akit az kielégít, részemről igyekszem a dolgokat megélni, mint megnézni, hogy miről is maradok le... viszont tényleg jó ez az ajánló, bár az ehetiből mindent láttam, kivéve a Cozma ügyről szólót, de arról lebeszéltek többen, olyanok akiknek adok a szavára.... Üdv!
bogy0 2009.09.09. - 15:24
Eszti: pontosan ezért írtam, h a poszt jó, mert pl Takeshi filmje még nem volt a must see listámon, de a poszt és az imdb-s 7,2-es rating után már mindenképp felkerült. olyan meg nincs, h valami nincs fent az interneten, csak tudni kell keresni. apropó keresés, mediarkt/tecso nevetségesen olcsó 500 forintos ömlesztett dvd-i között is őrület, h milyen gyöngyszemeket lehet turkálni
bf13 (B.Feri) 2009.09.09. - 15:51
Akkor ne gyűjtsünk TV-re a Vidának!!!!!
bogyO: Amúgy télleg igaz, hogy a MediaTecso-ba igazi gyöngyszemeket lehet vadászni! Ott megtalálhatod Kitano filmjeit is:Sonatina, illetve az Erőszakos Zsaru is ott van, meg jópár koreai remek:Kim-Ki duktól is.
Ha minden jól megy, akkor ez a rovat menni fog, és persze nem kötelező ezeket a filmeket tv-be megnézni... De érdemes lesz rápillantani mindig!! :):)
vidaotone 2009.09.09. - 16:18
Haggyuk már ezt a gyűjtősdit, vagy ha már mindenképp akarsz, akkor egy komoly vitorlást elfogadnék :-), basszus multikhoz se járok, a leértékeléseket meg elutasítom :-)