Hátranézve gondolkodni a Tilosban - Rozán Eszter könyvbemutatója a könyvtárban

Képgaléria megtekintése2016.12.01. - 15:00 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Dart

Hátranézve gondolkodni a Tilosban - Rozán Eszter könyvbemutatója a könyvtárban

Eposzi szereplőgárda egy idősíkokban gazdag műben - Tilosban címmel november 30-án, a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be lapunk állandó publicistájának, Rozán Eszternek új könyvét. A szerzővel Csuti Borbála középiskolai magyartanár beszélgetett.

Ismét pótszékes könyvbemutatón ismerhették meg az Opál- és Rozán Eszter rajongók a szerző előző két művéhez - Maroknyi heroin, Amanda - is kapcsolódó, Csuti Borbála szavaival élve "befejezetlen trilógia" harmadik kötetét, a Tilosban-t.

Nagy Éva könyvtárigazgató felvezetőjében örömmel konstatálta, hogy kiapadhatatlan az érdeklődés az irodalom, és a szerző - aki a könyvtári olvasóklub tagja is egyben - művei iránt. "Nagy elkötelezettséggel kezd íróvá válni" - summázta az immár háromkötetes íróról.   

Eszter új könyvében személyes élményei is megelevenednek, többek közt középiskolás éveiből. Ilyen értelemben a legbelsőbb lényét, érzéseit érintő önfeltárás a mű. 

A könyv szembeállítja egymással az 50-es, a 80-as és a mai éveket, ezen keresztül vizsgálja a szereplők személyiségváltozásait, viselkedésformáit, szokásait illetve bemutatja azt, hogy a történelem - jelesül a szocializmus - hogyan hat az emberre. A kötet - ahogyan azt Esztertől már megszoktuk - nemcsak több a szálon futtatott cselekmény és a csavaros dramaturgiával vezetett bűnügyi szál miatt lesz izgalmas, hanem hasznos információt is ad olvasóinak. Jelen esetben a (bipoláris) depresszióról, amiben a regény egyik szereplője, Gábor szenved. Ennek a tüneteit, az életvitelre, alkotásra és a személyiségre gyakorolt hatásait is megismerhetjük a regényből.

Eszter szeret minden nap - már-már szertartásszerűen - írni, hozzátenni készülő művéhez. Épp ezért is csalt mosolyt az arcokra, amikor a már említett Gábor kapcsán kifejtette, hogy egy hétig szüneteltetnie kellett az írást egyéb elfoglaltságai miatt, és pont egy olyan résznél, amiben a depressziótól sújtott Gábor a tetőről leugorva öngyilkosságot akart elkövetni. Így - igaz, csak a történet folytatásának idejére - egy hétig a tetőn tartotta depressziós hősét Eszter.

Csuti Borbála a könyvbemutató végén felhívta a figyelmet arra, hogy a könyvet a legjobb "egyhuzamban" olvasni, nem kihagyva napokat és visszaolvasni, hogy mi is történt előzőleg. Úgy adja ki magából a cselekmény a várt hatást, és adja meg az olvasás izgalmát.

S hogy mitől Tilosban a címe? Mert a szereplők - legyen szó bármely korról, akár az 50-es, akár a középiskolai évekről, vagy épp napjainkról - valamilyen oknál fogva "tilosban járnak". Hogy kik és miért, és hogyan érnek össze ezek a szálak, az derüljön ki a regény "egyhuzamban" olvasásából!

Az könyvbemutatón közreműködött Kelemen Zoltán színművész és a Művészeti Szakgimnázium diákjai. 

Rozán Eszter harmadik, a Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent kötete, a Tilosban a Maroknyi heroinhoz és az Amandához hasonlóan izgalmas, élvezetes olvasmány, fontos társadalmi és egyéni problémákkal foglalkozik. A több szálon futó cselekmény végig leköti olvasóját, a könyvben a jelenkori problémák mellett megelevenedik a nyolcvanas évek világa is. Szigorú orosztanár tartja rettegésben a diákjait, meggyőződése, hogy egyedül az ő módszere célravezető. A diákok bosszút forralnak ellene, s máris kialakul a bonyodalom egy fényképezőgép körül. Közben a jelenben sem minden fenékig tejföl, Vali életét megzavarja a volt férj váratlan felbukkanása. Vali sikeres pszichológus, konferenciákra jár, kamaszkorú fiát neveli, rendszeresen látogatja mozgássérült apját, kapcsolata kiegyensúlyozott a második férjével. Mégis tudja, addig nem élhet teljes életet, amíg fel nem tárja a múltat. A múltat, mely nemcsak a saját, hanem a környezete életét is megváltoztatta. A nyolcvanas évek mellett feltűnnek az ötvenes évek is, hogy aztán a szálak egy izgalmas fordulattal összefüggjenek a jelennel. Feltárul előttünk egy vidéki gimnázium élete a szocializmusban, egy titokzatos rejtéllyel, nyomozással. Ahogy a szerzőtől megszokhattuk, regényéből nem hiányozhat a végzetes szerelem sem.  

Rozán Eszter: Tilosban - Szülőföld Könyvkiadó, 2016.

Kapcsolódó írásaink:

„A mának elég a maga baja" - Rozán Eszter pótszékes könyvbemutatója a könyvtárban

2015.10.19. - 23:00 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

„A mának elég a maga baja

Október 19-én portálunk egyik alapítójának, Rozán Eszternek mutatták be második kötetét a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A frissen megjelent könyvről Csuti Borbála középiskolai magyartanár beszélgetettt az írónővel. A könyvbemutató fényét Kelemen Zoltán színművész emelte, a könyvből kiragadott részletek felolvasásával. Figyelem! Spoiler-mentes beszámoló következik a friss alkotásról.



Egy érzékeny rezonőr - Rozán Eszter könyvbemutatója a könyvtárban

2014.12.10. - 12:40 | Büki László 'Harlequin'

Egy érzékeny rezonőr - Rozán Eszter könyvbemutatója a könyvtárban

Krimibe bújtatott társadalomrajz a Maroknyi heroin, aminek már a címe is figyelemfelkeltő, a cselekménye pedig olyannyira érdekfeszítő, hogy már a folytatása is elkészült Rozán Eszter kisregényének. Portálunk egyik alapítótagjának első kötete a Szabadföld Kiadó gondozásában jelent meg. Bemutatóját december 9-én tartották a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás