KultúrHelpDesk: Aukció, kiállítások, könyvbemutatók (dec. 6-14.)

2016.12.06. - 11:00 | vaskarika.hu

KultúrHelpDesk: Aukció, kiállítások, könyvbemutatók (dec. 6-14.)

Helyszín: Vas megye

Dátum: 2016.12.06 - 14.

Meeting Point kiállítás, pódiumbeszélgetés, FISE Design 2016 kiállítás, Horváth Nikoletta, dr. Kalocsai Péter, Andor Eszter, Szántó Dániel és Dr. Pethő András könyvének bemutatója, Aukció Gergye Krisztián Társulatával, beszélgető est Vagdalt Judittal, Torjay Valter előadása, STAG valamint Kondor Tamás és Popella Dóra kiállítása várja az érdeklődőket december első felében.

HIRDETÉS

December 6. (kedd)

17.00

Helyszín: Zéró Galéria (NYME-SEK A épület)

Meeting Point kiállítás

December 7. (szerda)

17.00

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára előadóterme

A Hősök éve 1956-2016 című programsorozat záró pódiumbeszélgetése, amelynek címe:

'56 nem csak az ötvenhatosoké

A pódiumbeszélgetés vendégei:

Horváth Szilárd szerkesztő, műsorvezető (MTV, Budapest)

Tajta Gábor tanár (Belvárosi Tanoda, Budapest)

Mészáros Gábor ny. tanár (Szombathely)

Beszélgetésvezető: Bodó Judit tanár (SZMSZC Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskolája)

December 8. (csütörtök)

18.00

Helyszín: Szombathely, Képtár

Művészet, Kézművesség, Design - FISE Design 2016 című kiállítás

Megnyitó: december 8. (csütörtök) 18.00

Köszöntőt mond: Czenki Zsuzsanna általános igazgató - helyettes, Savaria MHV Múzeum

Megnyitja: Fazekas Ildikó design és művészet menedzser

19.00 PAROLA: kerekasztal-beszélgetés a művészekkel

A kiállítás megtekinthető:

2016. december 9. - 2017. január 22.

- szerda, péntek, szombat: 10.00-17.00

- csütörtök: 10.00-18.00

(kivéve az ünnepi nyitva tartás)

18.00

Helyszín: Szombathely, Őrvidék Ház

Horváth Nikoletta: ÖRÖM ABC című kötetének bemutatója 

December 9. (péntek)

19.00

Helyszín: Szombathely, Képtár

AUKCIÓ

Az AUKCIÓ egy olyan, önmagában is érvényes, táncként és színházi jelenlétként is értelmezhető fizikai tevékenységet helyez a figyelem középpontjába, amelynek végső célja egy festészeti alkotás megvalósítása, ami élő képzőművészeti gesztussorként értelmezi a színpadi cselekményt. Az előadás során születő festmények egy aukció keretében „kiállításra" és „eladásra" is kerülnek az este folyamán. Azok, a késznek kikiáltott képek pedig, amelyek nem találnak gazdára, azonnal megsemmisülnek.

Gergye Krisztián művészetére leginkább a képzőművészeti gondolkodásmód jellemző. Schiele, Bacon és Freud hommázsai a magyarországi táncszcéna jelentős előadásai voltak.

Az előadás 2014-ben elnyerte a VI. Monotánc Fesztivál fődíját, a Monodíjat.

Belépőjegy: 800 Ft; diák, nyugdíjas 400 Ft


December 11. (vasárnap)

11.00

Helyszín: Sárvár, Galeria Arcisban

Kondor Tamás és Popella Dóra kiállítása

December 12. (hétfő)

11.00

Helyszín: Szombathely, Művészeti Szakközépiskola

Savaria Tendency Art Group Egyesület - Társalgó című kiállítása

17.00

Helyszín: Szombathely, ŐrvidékHáz (11-es Huszár út 40.)

Nagy háború alulnézetből Vasvármegyei bakák harctéri naplói című könyvet adják közre

Köszöntőt mond: Harangozó Bertalan kormánymegbízott  

Előadást tart: Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója S.E.R. Biro László püspök, Magyarország Katonai Ordináriusa  

A kötetet bemutatja a szerkesztő: Jagadics Péter ny. alezredes 

18.00

Helyszín: Café Frei Szombathely 

Kalandor-Kör: Vagdalt Judit - japántanár (Japán - felkelt a nap!)

Az év utolsó hónapjában arra a szigetre kalandozunk, ahol remekül ötvöződik az évezredes hagyomány a civilizáció és a high-tech. Kalandortársunk mindehhez Vagdalt Judit, aki japántanár és aki az elmúlt másfél évben négyszer is meglátogatta Japánt - jelenlegi munkájából kifolyólag. Egyetemi évei alatt élt is a felkelő nap országában, amelyhez több szállal is kapcsolódik: aktív szervezője a japán nyelvoktatásnak Magyarországon, szerkesztett és fordított japán szövegeket, gondozza a távol-keleti kultúra itthoni jelenlétét, sőt még egy japán webshopot is üzemeltet. December hónap kalandora a Cafe Frei Szombathely színpadán Vagdalt Judit, a házigazda mint mindig: Grünwald Zsolt.

A belépés ingyenes. 


Helyszín: Agora Művelődési És Sportház

18.00

Szántó Dániel: Revans - könyvbemutató

Alig pár év telt el Magyarország történetének legbrutálisabb gyilkosságsorozata óta, most mégis egy újabb borzalmas üggyel néz szembe az Országos Rendőr-főkapitányság. Egy fiatal nőt különös kegyetlenséggel gyilkoltak meg a saját otthonában.
Az egy éves eltávozásból külföldről hazatérő Várnay Benett kénytelen csatlakozni a különítményhez, és a deviáns viselkedéséről elhíresült nyomozó hamar egy szövevényes bűncselekmény-sorozat útvesztőjének kellős közepén találja magát. Nincs gyanúsított, sem indíték, és nem egészen öt nappal az első után történik egy újabb gyilkosság, ami kísértetiesen hasonlít az előzőhöz.
Szántó Dániel 1989-ben, Szombathelyen született. Az érettségi után az ország szívébe, Budapestre költözött, ahol közgazdászként szerzett diplomát. Életerős, öntörvényű fiatalként megjárt két kollégiumot, három felsőoktatási intézményt, dolgozott több multinacionális cégnél, mígnem egy saját vállalkozást alapított, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Vállalkozó szellemének köszönhetően saját bőrén tapasztalta valamennyi társadalmi réteg negatív és pozitív hozadékát - nélkülözés, gazdagság, összetartás, széthúzás, gőg és sznobizmus. Az ezekből merített ismeret és a kreativitás kettőse adta meg első regényének alapjait, mely egy lebilincselő krimit eredményezett.

A programon való részvétel ingyenes! 


December 13. (kedd)

16.30

Helyszín: Nyitra Utcai Általános Iskola díszterme

dr. Kalocsai Péter: A Szövőtől az Antalon át a Nyitráig - Az alsófokú oktatás története Szombathely vasúton túli, keleti városrészén (1928-1956-2016) című kötetének ünnepélyes bemutatója

A megjelenteket köszönti: dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere

A kiadványt az érdeklődők figyelmébe ajánlja: dr. Melega Miklós, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára igazgatója (öregdiák) 


17.00

Helyszín: Szombathely, NYME SEK D épület (Berzsenyi Dániel tér 2.)

Andor Eszter Halj meg, hogy élni tudj című kötetének bemutatója  

A szerző beszélgetőtársa: Szakály Maximilián  

Szombathely, Kanizsai Dorottya Gimnázium

17.00

T&T esték, vagyis Tea és Tudomány esték: Torjay Valter, festőművész, művészettörténész, tanár

Torjay Valter 1983-ban érettségizett a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. 1988-ban a a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz-történelem szakán, 2002-ben az ELTE Művészettörténet szakán diplomázott. Szakterülete a századforduló, illetve a XIX. század hazai bútorművessége, valamint festészete. Fő érdeklődési területe a szimbolizmus.

Véleménye szerint a művészetet vissza kell adni azoknak, akiket illet: a közönségnek. „...a figuratív, természetelvű festészetben hiszek: ha az jó volt Böcklin, vagy Mednyánszky számára, jó lesz az nekem is!"

1992-től dolgozik a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában, ahol művészettörténetet, néprajzot és bútortörténetet is tanít.

Legfőbb feladatának tartja a tehetséges fiatalokat az igazi értékek felé vezérelni, segíteni őket önmaguk felfedezésében. Több publikációja is megjelent főleg a sírkő- és bútorművesség területén. A szombathelyi, monarchia kori asztalosmesterekről szóló könyvét 2006 végén adták ki.

December 14. (szerda)

17.00

Helyszín: Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dr. Pethő András könyvbemutatója

Pethő András a pannonbajor.hu főszerkesztőjeként napi szinten foglalkozik a Bayern München illetve összességében a német futball világával: eredményeivel, fejlődésével, történetével. 2014-ben jelentette meg első könyvét Sikersztori Bayern-módra 2012-2014 címmel.

A népszerű első könyvet idén a Végül mindig a németek illetve A német titán című követték. Előbbi a német labdarúgó válogatott világát mutatja be, különösképpen azt az utat, ahogyan a megcsapzott német futball tudatos és kitartó építkezés árán újra a világbajnoki trónra léphetett. Míg utóbbi Oliver Kahn, az évezred legnépszerűbb német futballistájának életútjával foglalkozik.

Az estén a közelmúlt sikereinek felidézésén túl szót ejtünk arról, mi az, ami újra sikerre vitte a német futballt. S mi az, amiből mi magyarok is meríthetünk. De Oliver Kahn példáján keresztül betekintést nyerhetünk abba is, milyen életfilozófiai alapelveket szem előtt tartva jut el valaki a kitűzött célokig. 


Új hozzászólás