Diótörő és óévbúcsúztató - A szimfonikusok év végi koncertjei

2016.12.21. - 00:10 | vaskarika.hu

Diótörő és óévbúcsúztató - A szimfonikusok év végi koncertjei

Helyszín: Szombathely, Bartók terem

Dátum: 2016.12.21 - 30.

Karácsonyi hangverseny: A diótörő, valamint Óévbúcsúztató szilveszteri hangverseny - ismertetjük a Savaria Szimfonikus Zenekar év végi koncertjeit.

December 21. (szerda)

19.00

Szent Márton bérlet 2.

Agora Művelődési és Sportház

Karácsonyi hangverseny - A diótörő

Az ünnepek közeledtével fogadják sok szeretettel karácsonyi műsorunkat! Különleges meglepetéssel készültünk, külön erre az alkalomra! Lepje meg szeretteit egy fantasztikus élménnyel a karácsonyra hangolódva, a Soproni Balett és a Savaria Szimfonikus Zenekar közös műsorával: A diótörővel, mely Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje! Vezényel a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, Madaras Gergely!

A történet alapját E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje képezi. A mű első koreográfiáját Marius Petipa tervezte. Ősbemutatójára 1892. december 18-án került sor a szentpétervári Mariinszkij színházban. A Magyar Királyi Operaházban először 1927. december 21-én mutatták be Brada Ede koreográfiájával.  A diótörő ötlete Ivan Vszevolozsszkijtól, a Cári Színházak egykori főigazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséjéből Petipával olyan mesebalettet akart rendeztetni, amely minden addigit felülmúl és szebbnél szebb jelmezeket kívánt felsorakoztatni, hiszen kitűnően értett a jelmeztervezéshez. 

A Hoffmann-mesének a népszerű francia írótól, id. Alexandre Dumas-tól származó változatát nyújtotta át Petipának. Már Dumas is, de még inkább Petipa, egészen megváltoztatta az eredeti mesét. Két képre osztotta a balettet. Az első képben megtartotta a karácsonyesti jelenetet, de a másodikban eltűnt a mese fonala, helyét az önmaga alkotta pazar látványosság - Cukorország - foglalta el. Csajkovszkij kevés lelkesedéssel állt neki a mű megzenésítéséhez, ugyanis úgy érezte, a pazar díszletek és jelmezek, amiket a főigazgató elképzelt, veszélyeztetik a zene érzelmi tartalmának átélését. A mesetéma érdekessége volt az, ami miatt mégis elfogadta a felkérést. Csajkovszkij rövid idő alatt, 1892 elejére elkészült a zenével. A hangszerelés érdekessége, hogy cselesztát is alkalmazott. A balettből egy kivonatot, az ún. Diótörő szvitet már március 7-én bemutatták egy szentpétervári koncerten. A teljes mű nagy sikerű bemutatójára 1892. december 18-án került sor a Mariinszkij Színházban. 

December 29. és 30.

19:00 - Bartók Terem

Óévbúcsúztató szilveszteri hangverseny 

Vezényel: Bíró Péter


Új hozzászólás