Akit csak B989-nek hívtak - Fekete Iván Gulág-története filmen

Képgaléria megtekintése2016.12.09. - 00:45 | SB

Akit csak B989-nek hívtak - Fekete Iván Gulág-története filmen

December 8-án mutatták be a Savaria Filmszínház nagytermében Boros Ferenc és Horváth Zoltán Fekete Iván életéről szóló, "90, 19, 9 - Fekete Iván a Gulágon" című filmjét.

A Velemben élő, 90 éves Fekete Ivánt 19 éves korában hurcolták el Norilszkba, ahol 9 évig végzett kényszermunkát. Bűne csupán annyi volt, hogy nem volt hajlandó terhelő, és egyben hazug állításokat megfogalmazni egykori tanára és mentora ellen. Makacsságáért előbb brutális veréseket, majd 25 évre szóló fogságot kapott kémkedés vádjával (ebből 9 évet töltött le).

A túlélés érdekében mindent megtett, dolgozott bányában, műhelyben, megtanult oroszul. Szülei 7 évig azt sem tudták, hogy él. 9 évvel elhurcoltatása után, 1956-ban tért haza Magyarországra. Az idős férfi a mai napig aktív tagja a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZOrAKÉSZ).


A film életutat mutat be, egyéni sorson keresztül. Fekete Iván a filmben elárulta, hogy évekig nem hívták a rendes nevén, csak B989-esnek szólították. A filmben hangja néha elcsuklott az átélt szörnyűségek miatt, ami még jobban fokozta a film hitelességét. A film egyik legmeghatóbb pillanata volt, mikor a 90 éves Iván bácsi szomorúan csak annyit mondott: "Most már elég, elég az életből." Szívszorító szavak, hiszen a GULÁG pokla mellett feleségét is elveszítette, akivel 52 évet töltött el.


A film után Bakó Béla beszélgetett az alkotókkal és a főszereplővel a filmről. Elárulták, hogy egy ember életén, egy életúton keresztül sokkal érzékelhetőbbé válik az a tragédia, amit a GULAG jelentett. Nagyon fontos, hogy személyes sorsokon keresztül megismerjük történelmünket. Ezt közvetítette a film: egy történelmi korszakot ismertetett Fekete Iván megpróbáltatásain keresztül, aki nyíltan és őszintén állt a filmforgatáshoz.

A film legnagyobb részét Iván bácsival készített interjú tette ki, hiszen az alkotók nem akartak archív gulagos képeket felhasználni. Úgy érezték, hogy a személyes történet így sokkal jobban megelevenedik és nagyobb vizuális élményt ad a nézőknek.


Fekete Iván kitért arra, hogy volt idő, amikor felejteni akart, azonban rájött, hogy okulásként el kell mondani mindazt, amit átélt. Azóta, ahol lehet, mindenhol elmondja életének ezt az embertelen időszakát, a Velem-közeli falvakban szinte mindenhol tartott már a gulagról előadást. 

***

A film alkotói: Boros Ferenc és Horváth Zoltán

A film hossza: 47 perc

A film a GULAG-GUPVI Emlékév alkalmából, a Gulág Emlékbizottság civil pályázati támogatásával jött létre. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás