Szombathelyi Egyházmegye: Brenner János Emlékév megnyitó (dec. 17.)

2016.12.16. - 14:00 | vaskarika.hu

Szombathelyi Egyházmegye: Brenner János Emlékév megnyitó (dec. 17.)

Helyszín: Szombathely, Szalézi templom

Dátum: 2016.12.17.

December 17-én, szombaton 11 órakor Császár István egyházmegyei kormányzó szentmisét mutat be a szombathelyi Szalézi-templomban Brenner János emlékére. A Szombathelyi Egyházmegye papjának tiszteletére Emlékév kezdődik az egyházmegyében.

2017. december 15-én lesz 60 éve, hogy Brenner János vértanú sorsú rábakethelyi káplánt brutális kegyetlenséggel a kommunista államhatalom meggyilkoltatta. A méltó megemlékezés céljából Császár István egyházmegyei kormányzó a Szombathelyi Egyházmegyében Brenner János Emlékévet hirdetett 2016. december 17. és 2017. december 15. között.

Az emlékév célja, hogy a hívek éljenek azokkal a kegyelmi lehetőségekkel is, melyeket Egyházunk ebben a kegyelmi időszakban felkínál. „A vértanúság 60. évfordulója jó alkalom arra, hogy újra felidézzük vértanú papunk életét, elővegyük a vele kapcsolatos imádságokat, ha esetleg az utóbbi időben ritkábban imádkoztuk azokat, felkeressük Brenner János atya életének állomáshelyeit: a Szentgotthárd-Rábakethely és környéki templomokat és emlékhelyeket, a zsidai Jó Pásztor kápolnát, a szombathelyi Szent Kvirin-templom kriptájában lévő nyugvóhelyét. Jó lenne, ha ebben az Emlékévben az Egyházmegye templomaiban a szentmisék végén újra elimádkoznánk a már ismert imádságot a boldoggá avatásért; ha mind többen részt vennénk májustól októberig a zsidai Jó Pásztor kápolnánál bemutatott 13-ai szentmiséken; ha Brenner János-imafüzetünkből rendszeresen elvégeznénk a szentkilencedet, például a hónap 6. és 14. napja között, a vértanúság napjára, 15-ére emlékezve." - áll az Emlékévet meghirdető körlevélben.


Ismert, hogy János atya boldoggá avatási ügye is folyamatban van. Ezzel kapcsolatban így ír a kormányzó a körlevélben: „A hívek buzgó és kitartó imájának köszönhetően a római eljárás menete, ha lassan is, de szépen halad előre. Már csak a bíborosok tanácsának kell döntenie és utána a Szentatya elé kerül Isten szolgája Brenner János boldoggá avatás ügye."

Hagyomány, hogy minden évben a vértanúság évfordulójához közelebb eső szombaton, Brenner János atya sírjánál mutatnak be szentmisét. 2016. december 17-én, délelőtt 11 órakor kezdődik a szentmise a templomban, melyet Császár István egyházmegyei kormányzó celebrál. Ezt követően a kriptában az egyházmegye vezetői és megjelent papjai, hívei virágokat, koszorúkat, mécseseket helyeznek el János atya sírjánál. Az idei évben még hangsúlyosabb és még különlegesebb alkalmak lesznek a zsidai Jó Pásztor kápolnánál májustól októberig bemutatott 13-ai szentmisék.

A programokról és az aktuális hírekről folyamatosan tájékoztatást nyújt az emlékév honlapja: www.brennerjanos.hu.

Új hozzászólás