Ők a Fölszállott a páva győztesei

2016.12.17. - 11:15 | vaskarika.hu / MTI

Ők a Fölszállott a páva győztesei

A dusnoki Aprók Gyermek Néptáncegyüttes lett a közönségdíjas, de a többiek sem távoztak üres kézzel. A legjobb határon túli produkciónak járó 1 millió forintot Bálint Róbert pusztinai furulyás, a legjobb hazai nemzetiségi produkciójának járó 1 millió forintos különdíjat Makula Zoltán jászberényi szólótáncos érdemelte ki.

A dusnoki Aprók Gyermek Néptáncegyüttes nyerte el a közönségdíjat a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor pénteki döntőjében, amelyet a Duna televízió élőben közvetített.


Fölszállott a páva - döntő

A táncegyüttesek kategóriájában a felvidéki Csali Gyermek Néptáncegyüttes, szóló és párostánc kategóriában Albert Csaba, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában Horváth Áron cimbalmos, énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában Erdélyi Luca vehette át az egy-egy millió forintos nyereményt Gáspár Bencétől, az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok főosztályának vezetőjétől.

 

Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíjait adta át: a legjobb határon túli produkciónak járó 1 millió forintot Bálint Róbert pusztinai furulyás, a legjobb hazai nemzetiségi produkciójának járó 1 millió forintos különdíjat Makula Zoltán jászberényi szólótáncos érdemelte ki.

A Fölszállott a páva első középdöntőjeMakula Zoltán nagyecsedi botoló és cigánytánca a Fölszállott a páva középdöntőjében. MTI Fotó: Kovács Attila

Gyúr Gabriellának adta át az 1 millió forintos különdíjat a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság nevében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. A szolnoki Rotary Club Egyesület nevében Bartalos Zoltán ösztöndíjat nyújtott át Gyúr Gabriellának, további egy millió forinttal segítve a fiatal művészeti tanulmányait.

Az OTP Bank különdíjait - egy-egy millió forintot - Gáspár Bence adta át Molnár Bencének, a dusnoki Aprók Gyermek Néptáncegyüttesnek, a Sarjú Bandának, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttesnek és a mérai Czifra Néptánccsoportnak.

A Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor döntőjeA Sarjú Banda Serkenj fel! - Marosmenti muzsika című produkciója a Fölszállott a páva döntőjében. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Veresegyházi Medveotthon határon túli csoport számára alapított Mackó elnevezésű különdíját a Csali Gyermek Néptáncegyüttes vehette át az intézmény vezetőjétől, Bankó Lászlótól.

Budapest, 2016. december 16. A somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes Táncok Vág-Garam közeléből című produkciója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élőben közvetített Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében, táncegyüttes kategóriában a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes Táncok Vág-Garam közeléből című produkciója. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének képviseletében Szigetvári József a világszövetség meghívását adta át a kategóriagyőzteseknek a legjelentősebb nemzetközi gyermek népművészeti fesztiváljára: a Fölszállott a páva idei nyertesei 2017 nyarán Magyarországot fogják képviselni Tajvanon, az ILAN Nemzetközi Népművészeti Fesztiválon.

Sebő Ferenc, a zsűri elnöke kiemelte: a fellépő fiatalok megmutatták, hogy a hagyományban micsoda fantasztikus erők vannak, s hogy mennyire a közösséghez kapcsolódnak az egyéni teljesítmények is. Ezek a fiatalok meggyőztek minket arról, hogy számukra ez örömforrás, birtokolják és beszélik ezt a nyelvet - mutatott rá.

Budapest, 2016. december 16. A Cickom Énekegyüttes nagysolymosi karácsonyi kántáló énekeket ad elő a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élőben közvetített Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében, énekegyüttes kategóriában a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Cickom Énekegyüttes nagysolymosi karácsonyi kántáló énekeket ad elő a Fölszállott a páva döntőjében. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Duna Médiaszolgáltató Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója, Medveczky Balázs elmondta, hogy a televíziósok az értékmentők munkáját a Fölszállott a páva című műsorral próbálták támogatni, amely nemcsak tartalmát és lelkét tekintve magyar, hanem licencét tekintve is hazai termék.

Kiemelte: büszkék arra, hogy a műsor bebizonyította, sem a népzene és néptánc, sem pedig a közszolgálat nem tűr meg magán port. "Képesek vagyunk megújulni és képesek vagyunk trendeket teremteni, hiszen a mai médiapalettán ritkaságszámba megy a valódi értékközvetítés és a jövőbe mutató képivilág-technika ötvözése" - fogalmazott.

Budapest, 2016. december 16. Albert Csaba széki táncokat ad elő, kísér Szalonna és bandája a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élőben közvetített Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében, táncos szólista kategóriában a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Albert Csaba széki táncokat ad elő, kísér Szalonna és bandája a Fölszállott a páva döntőjében. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatták meg tehetségüket: külön versenyeztek a néptáncegyüttesek; az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok.

A zsűri elnöke volt Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze; tagja Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója; Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa; Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes; Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője és Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos.

Budapest, 2016. december 16. A zsűri tagjai a háttérben balról jobbra: Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója (b), Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa (b2), Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes (b3), Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze, zsűrielnök (j3), Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője (j2) és Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos (j) a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élőben közvetített Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án. Az első sorban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j2), V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára (k), Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes (b2) és Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója (b). A második sorban Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. MTI Igazgatóságának vezetője (j3). MTI Fotó: Máthé Zoltán

A zsűri tagjai a háttérben balról jobbra: Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója (b), Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa (b2), Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes (b3), Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze, zsűrielnök (j3), Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője (j2) és Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos (j) a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élőben közvetített Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án. Az első sorban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j2), V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára (k), Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes (b2) és Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója (b). A második sorban Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. MTI Igazgatóságának vezetője (j3). MTI Fotó: Máthé Zoltán

Új hozzászólás