X-Faktor 2016: Opitz Barbi mindent vitt, avagy egy érdektelen verseny érdektelen vége

2016.12.19. - 10:00 | Orsó - Fotók: rtlklub.hu

X-Faktor 2016: Opitz Barbi mindent vitt, avagy egy érdektelen verseny érdektelen vége

Ha röviden akarnám összefoglalni ezt az évadot, akkor nagyjából annyit írnék: Opitz Barbara nyert. Kb. ennyi volt a lényegi információ az egész műsorfolyamban – de persze egymondatos cikkekkel nem sokra mennék, úgyhogy kénytelen vagyok egy kicsit elemezgetni ezt az unalmas, gyenge előadókkal tűzdelt érdektelen versenyt.

Versenyt...? A francokat. Reklámfolyamot, amit néha megszakított egy-egy éneklés, vagy legalábbis annak szánt valami. Ha csak az utolsó adást nézzük (de ez elmondható gyakorlatilag az összesre), a mérhetetlenül sok reklám, a felháborítóan pofátlanul elénk tolt péháérték és multivitamin-cunami még akkor is nézhetetlenné tette volna a műsort, ha alapvetően jó lett volna. De nem volt az.

Felvonultattak itt mindent, ami ebben az évadban felvonultatható: lovagoló Istenes Bencét, a korábban már kiesett döntősöket iszonyatosan playbackezni (kétszer), olyan dekoltázsokat, amitől még az én szemem is kettéállt - az egy dolog, hogy azóta is csodálkozom, hogy Tóth Gabi mellei hogy nem ugrottak ki abból a ruhából, de a még fiatalkorú Tóth Andira (aki az extra produkció volt) egy ilyen ruhát adtak? Hát én a szülei helyében alaposan nekiugranék a szerkesztők torkának, az egyszer biztos.

Aztán mi volt még? Rengeteg bájolgás mindenkitől: utolsó adás, ugye, mindenki elmesélte, főleg a mentorok hogy MENNYIRE jó volt, MENNYIRE sokat tanult mindenki ebben a műsorban, és MENNYIRE, és egyébként is... Tóth Gabi annyit sírt már ebben az évadban, hogy azon csodálkoztam, hogyan maradtak fenn a műszempillái.

No meg persze a versenyzők: Gorbunov Dimitrij, aki hiába énekelt kettőt is, egy nyomorult fokkal sem volt jobb, mint a legelején, sőt, erőtlen és béna volt szegény. Papírforma szerint ki is esett - amit viszont nagyon jófej módon viselt, nemhiába gondoltam én erről a srácról, hogy alapvetően vidám és vicces figura, még ha állandóan a búbánatos bocit is próbálták vele eljátszatni (mert ugye ne legyen vidám, aki eljött a háború elől). Ja, duettezett is a Biebers-szel, de ezt inkább ne is taglaljuk.

No persze Mata Ricsi sem volt az a tökéletes, makulátlan kis énekes-zseni! Olyan bizonytalanul és persze természetesen hiányos szövegtudással dalolászott az elején, hogy már nekem volt kellemetlen. A Puskás Petivel énekelt duett viszont jól sikerült, és gyakorlatilag ez volt az egyetlen értékelhető teljesítménye az este folyamán. A korábban el nem énekelt párbajdal sem volt rossz, csak olyan semmilyen se volt, az idei „győztes" dalnak kikiáltott, értékelhetetlen, fostalicska, műmájer slágerklisé meg pont annyira nem érdekelte őt se, mint engem. (Igazán nem is hibáztathatom, hogy nem tanulta meg a szövegét. Mi a fenének?)

De hiába nyert a végén Opitz Barbi, ő is összevissza hibázott az elején. A Sia-számba keményen beletört a bicska. ByeAlex el is mesélte neki, hogy ha most lenne a válogató, bizony nem menne ő sehova, maximum haza. Aztán persze TERMÉSZETESEN kiderült, hogy beteg, meg alig tud énekelni - komolyan mondom, én ennyi tápos énekest még egy helyen, egy időben nem láttam. Hát mi a fene van ezekkel? Egyrészt énektanár foglalkozott velük az elmúlt hónapokban, tehát túlerőltetni elvileg nemigen lehetett az éneklést. Gondolom csak volt ott egy orvos is, vagy valami, meg aztán ahogy a széltől is óvták a kis palántákat (mert a szerződés ugye szent, és akkor is énekelsz, ha éppen halálodon vagy), én el se tudom képzelni, mi a fenétől volt itt mindenki állandóan beteg.

Tóth Gabi gyakorlatilag úgy imádkozott ki belőle minden hangot, főleg, amikor duetteztek - ami egyébként valóban az este kiemelkedő teljesítménye volt. Harcolt a hangokkal Barbi rendesen, de Gabi annyira tolta és támogatta, hogy ez az éneklés jól sikerült. Énekelt még egy szintén nehéz „párbajdalt", közepesen (oké, itt már tényleg nagyon szenvedett), és még azt a förmedvényt is viszonylag jól elnyomta, amit már Ricsinél sem értettünk, hogy hogyan kerül ide.

Persze Barbi nem ezen az estén nyerte meg a versenyt - nagyjából a második-harmadik élő adás környékén tudni lehetett, hogy ő nyer, hiszen amikor mindenki más elfogyott, ő stabilan hozta a néha ugyan üvöltözős, de legalább tiszta és erőteljes produkciókat, no meg a dalválasztások is nagyjából nála voltak a legjobbak; amíg a többiek sorozatos öngólokat lőttek, ő szépen mehetett előre.

A reklámok közé beékelt éneklések végül véget értek, és az iszonyúan elnyújtott, idegesítően húzott, feszített eredményhirdetéssel megtudtuk az egyáltalán nem meglepő végeredményt, és újra láthattuk Tóth Gabit sírni - immár vagy nyolcadszor az este folyamán.

A magam részéről nagyon örülök, hogy végre véget ért, mert még kevesebb adással is olyan unalmasra és ezerszer lerágottra sikerült a műsor, hogy tényleg nem lehetett már hétről hétre mit írni róla. Volt egy-egy vidámabb pillanat, de elenyészően kevés, a maradék 99%-ban komolyan küzdöttem az elalvással.


Ami kellemes meglepetés volt viszont, az ByeAlex - én közismerten nem vagyok rajongója, más a zenei ízlésem is, de szakmailag túlnyomórészt olyan véleményeket mondott, amikkel általában egyetértettem. Gáspár Laci is hasonlóan pozitívan szerepelt nálam, szakmailag és emberileg is szimpatikusak voltak a megnyilvánulásai - főleg a finálé végén az a tánc! Na, ha másért nem, hát azért érdemes volt megnézni ezt a szörnyű hosszú izét.

Ahhoz képest, hogy utolsó adás, Istenes Bence (akit egyébként szívesen lecserélnék, csak ugye kire?) még az eredményhirdetés előtt bejelentette, hogy nyugi, mert 2017-ben is LESZ X-Faktor!!! Ezzel le is törte az örömömet, hiszen látom már a szomorú véget jövőre is. Szóval itt a lehetőség újra, még véget se ért ez a kín, máris lehet jelentkezni az új szériába. Sok szerencsét - nekem, és minden nézőnek.

Új hozzászólás