„Arra vagyunk teremtve, hogy valamit alkossunk!” – Karácsonykor sem sziesztáznak a vasi civilek

2016.12.24. - 11:00 | Nagy Kriszta - Fotók: CIC

„Arra vagyunk teremtve, hogy valamit alkossunk!” – Karácsonykor sem sziesztáznak a vasi civilek

A civilek a karácsonyi ünnepek közeledtével sem pihennek. Töretlen lelkesedéssel szervezik programjaikat, ahogy teszik ezt az év valamennyi napján. Az idei utolsó civil sajtóreggeli sajtóreggeli családias hangulatban telt, ezúttal sportprogramok és jótékonysági események kerültek a fókuszba. Elhangzott, hogy Szombathely és a megye civil élete két újonnan alakuló egyesület tevékenységével is gazdagodik. Az eseményt a Vas Megyei Civil Információs Centrum szervezte

HIRDETÉS

A programok bemutatását a nemrég megalakult Víztorony - KRESZ Park Kulturális- és Szabadidő Egyesület kezdte. Pados Györgyi elnök elmondta, hogy december 21-én 16 órától jótékonysági karácsonyt szerveztek a Brenner parki Víztoronynál, a 10. választókerületben. Az esemény különlegessége, hogy ez alkalomból kinyitották a torony alsó szintjét. A program szervezésében részt vett a Magyar Huszár Hagyományőrző Gyerekcsapat Egyesület is, ők a gyerkőcök számára színesítették az alkalmat: lehetett a parkban lovaskocsikázni, volt kis póni, szép zene és büfé. A körzetben élő, egyedülálló, idős, beteg embereket is segítik tartós élelmiszerek gyűjtésével. Mottójuk: „Az emberek, arra vannak teremtve, hogy valamit alkossanak!" E jelmondat fémjelzi az egyesület eddigi és jövőbeli kezdeményezéseit, szeretnék élettel megtölteni a víztorony és a KRESZ Park környékét. Nem titkolt céljuk, hogy a víztorony a siófokihoz hasonló módon és funkciókkal megújításra kerüljön, a körülötte lévő zöld park pedig a Csónakázótó, az arborétum mellett a város egyik újabb kikapcsolódást nyújtó zöldövezete legyen. Györgyi szerint az sem lenne elképzelhetetlen, hogy egy-egy melegebb tavaszi vagy nyári napon pokrócra leheveredve pihenjenek az árnyas fák alatt a kikapcsolódni vágyók.

A tájékoztatást a Szombathelyi Futóklub képviseletében Pátkai Attila folytatta. A Szombathelyi Futóklub 2014. nyarán jött létre, Facebook közösségi csoportként. Céljuk a közösségépítés a Szombathelyen és környékén élő futók között, emellett egymás motiválása, tapasztalatcserék, közös programok és edzések szervezése. Jelenleg 570 tagot számlálnak, a csoporthoz bárki csatlakozhat, akár kezdő, tapasztalt vagy profi. Heti rendszerességgel tartanak közös futásokat, amelyeken mindenki megtalálja a magának és erőnlétének megfelelő távot és edzést. Szívesen segítik és motiváljuk akár a kezdő futókat is.          

Az ünnepek között két programmal is várják a futást kedvelőit. December 27-én „bejgli égető" futást szerveznek, hogy a bőséges karácsonyi menü által túltöltött kalóriák ledolgozásra kerüljenek. Az indulás helyszíne a Csónakázótó, kezdés 9:30. Bucsuig futnak, de „természetesen rövidebb távra is lehet csatlakozni a csapathoz" - hangsúlyozta a klub képviselője. A másik futás szilveszter napján lesz, ismét a Csónakázótó a találkozó helyszíne, 9 órakor. A kb. 5-6 km hosszú, laza futás igazi szilveszteri hangulatban zajlik, elmaradhatatlan a papírtrombita és egyéb hangkeltő eszközök. Aki szeretne akár egy vidám jelmezben is csatlakozhat a csapathoz.

A futó klubból kinőtte magát egy újabb közösség, akik elhatározták, hogy Vasi Triatlon Sportegyesület néven civil szervezetet hoznak létre. Lasics Mónika, az egyesület képviselője céljaik tekintetében röviden és tömören fogalmazott: „Azért dolgozunk, hogy az emberek a pénzüket a gyógyszer helyett sportszerekre költsék!"

A futóklub aktív programjait egy télies estére való ülős programmal teszik teljessé. Az egyesület meghívására december 28-án, Tamás Zsolt 73-szoros Ironman érkezik a városba. Az ironman viadalokat széles körben a legnehezebb sportteljesítménynek tekintik. A bonyhádi sportember több alkalommal részt vett úgynevezett ultratriatlon versenyen is, ahol 10 napon keresztül megszakítás nélkül kell helyt állni: 38 km úszás, 1800 km biciklizés, 422 km futás. Az élménybeszámolón a rendkívüli kaliberű sportoló eddigi tapasztalatairól, sikereiről, nehézségeiről mesél, ami gondolkodásra késztethet amatőr és profi sportolót egyaránt.

A programok sorát a MOA Alapítvány jövő év februári jótékonysági báljának bemutatása zárta. Február 10-én a Palace Cafe & Restaurantban startoló bálon életre kel a mesés kelet, ahol „amellett, hogy jól érezzük magunkat, még segíthetünk is" - hangsúlyozta Bangó Mária, az egyesület képviselője. A nem mindennapi bál programjait különböző zenés, kulturális és egyéb programok színesítik: jósda, Horváth Meggie, Varga Diana Sárvárról, XV. Apollinaris Legio tagjai, MIRA Orient Art (Cerah, Shemehs, Mithras) Rolika Vándorcipő átadása, vízipipa. A bátrabbak részt vehetnek egy szabad rázású csípő bajnokságon is. A megmérettetésre párokat várnak, a versenyben az a párocska fog nyerni, akinek a legharmonikusabb a mozgása. Természetesen a bál elmaradhatatlan részét képezi a jó hangulatú zene, a keleti ízek és a tombola, valamint a 2017. évi Szultán és a Szultána választásra is sor kerül.


A sajtóreggeli kapcsolatépítő beszélgetéssel ért véget, közben elfogyasztásra kerültek az asztalon lévő ínycsiklandó finomságok (sajtok, füstölt húsok, sütemény) is.

A reggelik folytatódnak jövőre is, havonta egy alkalommal kerülnek megrendezésre. Az első három hónap időpontjai a következők: január 17., február 7., március 7.

Új hozzászólás