Ilyen a Vadása-tó télen

Képgaléria megtekintése2016.12.27. - 01:30 | Büki László 'Harlequin'

Ilyen a Vadása-tó télen

A nagyrészt befagyott Vadása-tónál tettünk egy túrát a napfényes időben december 26-án. A tó és környéke ilyenkor talán még vadregényesebb, mint szezonban. Fotósoknak és romantikázó pároknak kötelező hétvégi úticél!

A Vadása-tó, az Őrség legismertebb - pár évtizede helyi összefogással rendbe hozott - tava romantikus látvány. A tó mentén futnak össze az Őrségi Nemzeti Park turistaútjai, így a festői tájegység felderítését érdemes innen kezdeni, akár gyalogosan, akár biciklivel kelünk útra. A tó vize kissé hűvös a megszokott fürdőhelyeinkéhez képest, és erdei tóhoz méltóan a partja és a medre kavicsos-iszapos.

A Vadása völgyben, a Vadása patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdték kiépíteni a Vadása-tavat. Az elnevezés onnan ered, hogy a környéken sok róka élt, lyukakat ástak a patak mentén így lett a patak neve vad-ásta, vad által ásva, vagyis Vadása.


A gyönyörű környezetben, természetvédelmi területen lévő mesterséges tó vize kristálytiszta, 12 forrás táplálja. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó a nyári hónapokban (is) a kirándulók kedvelt helye. 

A víztározó két tóból áll. A kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki. Elsősorban a horgászok kedvelt helye: ponty, amur, keszegfélék, süllő, balin és kárász fogható itt. A nagyobb méretű tó strandolásra is alkalmas.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás