Tíz sportesemény, amire érdemes rávetődnöd 2017-ben

2017.01.05. - 00:45 | Antal Ádám - Fotók: Internet

Tíz sportesemény, amire érdemes rávetődnöd 2017-ben

Igazi Paradicsom lesz a következő esztendő a sportért rajongóknak és a különféle hazai szakágakat kedvelő, amatőr sportbarátoknak egyaránt. Nem kell ahhoz elvágni a gordiuszi csomót, hogy rájöjjünk, nemzetközi és hazai szinten is lesz miért követni az új esztendő rangos sportösszejöveteleit. Világbajnokságok váltják az Európa-bajnokságokat, miközben majdnem minden sportágban összemérik erejük a kontinentális és a magyar elit tagjai. Olvasóinknak tálcán kínáljuk a választás lehetőségét, mintegy a ’ la carte módra mazsolázhatnak az év rangos eseményei közül.

JANUÁR 11-29. KÉZILABDA. Férfi világbajnokság, Franciaország

Huszáros kezdettel indul az új esztendő, hiszen január hónapban Franciaországban rendezik meg a férfi kézilabda világbajnokságot.  A nyolc városban elővezetett tornán olyan csodálatos helyszínek is lesznek, mint Párizs, Nantes, Montpellier vagy éppenséggel  Rouen.  A világbajnokságon huszonnégy nemzet reprezentánsai néznek majd egymással farkasszemet, köztük a címvédő francia nemzeti együttes is. Tizenöt válogatott kontinenstornákról, kilenc pedig az európai selejtezőkből kvalifikálta magát.  Mivel a franciák címvédők és rendezők is egyben, ezért őket tartják az egyik nagy favoritnak, azonban érdemes figyelni a korábbi világbajnokság második helyezettjére, a pazar játékosokat olajpénzeken összevásárolt Katarra is a gigantikus seregszemlén. Részt vesz a tornán a regnáló Európa-bajnok Németország és az északi kézilabda mindig erős reprezentánsai, Norvégia, Dánia és Svédország is.  A rendkívül kiélezett mezőnyben a mieink is szerepelnek majd, a magyar válogatott akár sikerrel indíthat offenzívát a németek, a horvátok, a fehéroroszok, a chileiek vagy a semmiképp sem lebecsülendő szaúdiak ellen a csoportmérkőzések során. Nem csak a kézilabda feltétlen hívei fogják életvitelszerűen követni az eseményeket,  de a gyakran vérre menő dinamikus csörték bármelyik sportbarát számára igazai csemegének számíthatnak majd.



Január 14- Február 5. LABDARÚGÁS. Afrikai Nemzetek Kupája, Gabon

A zsigeri focit kedvelőknek szinte kötelező nassolnivaló a fekete kontinens legrangosabb labdarúgó tornája. Az afrikai viadalra a sajtó reprezentánsai és a szurkolók mellett játékosmegfigyelők armadája utazik el, hogy igazi csiszolatlan gyémántokra leljen az európai klubcsapatok számára. A 2010. május 16-án, az Afrikai Labdarúgó-szövetség közleménye alapján, 2013-tól a páratlan években rendezik a viadalt, legutóbb 2015-ben a sztárokkal teletűzdelt Elefántcsontpart diadalmaskodott. A Gabonban lejátszott tornán  a házigazda mellett még tizenöt ország képviselteti magát, köztük Egyiptommal, Szenegállal, Tunéziával,  Marokkóval, Kamerunnal és a címvédő elefántokkal fémjelzett mezőny.  Az események házigazdája négy város lesz és ismerve az afrikai foci őszinte támadójátékát kifejezetten élvezetes és gól gazdag mérkőzéseknek nézhetünk elébe.

Március - Birkózó Magyar Nagydíj -Polyák Imre Emlékverseny - Szombathely, Aréna Savaria

Szombathelynek is kijut a jóból, már ami a kiemelkedő sporteseményeket jelenti. A Pannonsport szervezésében ugyanis ismét a vasi megyeszékhely keresztapáskodhat a remek birkózó esemény felett, és az előjelek tükrében idén is érdemes lesz kilátogatni, hiszen a szórakozás kvázi garantált.  A Birkózó Magyar Grand Prix a sportág egyik legpatinásabb nemzetközi versenye és még akkor is kötelező főfogás, ha az utóbbi időben tizenkettő egy tucat kritika érte magát a szakágat. A világ legrégebbi sportágaként aposztrofált birkózás a helyszínen nézve sokkal többet nyújt, mint a televíziókészülékek előtt, a több száz versenyző és a számos magyar induló miatt feltétlenül izgalmasnak tűnik az esemény. A helyi sportbarátoknak mindenféle mellékhatás nélkül receptre kiírható esemény.

MÁJUS 5-21. JÉGKORONG világbajnokság, Köln (Németország) és Párizs ( Franciaország)

A télisportok szerelmeseinek sem kell, hogy halálra unják magukat, hiszen az idei év igazi jégkorong-orgiával kecsegtet.  Egyfelől májusban Köln és Párizs társbérletben rendezi meg a jégkorong-világbajnokságot , másfelől pedig a magyar együttesért is lehet szorítani majd április derekán.  Előbbi viadalon a jéghoki krémje képviselteti magát, utóbbin pedig Kijevben igazán hangulatos mérkőzések várhatnak a tavaly világ elitből éppen csak kipottyant magyar csapatra. Az úgynevezett divízió 1/A vb-n a mieink majd a házigazda mellett az osztrákokkal,  a lengyelekkel, dél-koreával és a kazahokkal fognak palánkduzzasztó mérkőzéseket vívni.  A torna tétje, hogy az első két csapat a legjobbak között szerepelhessen újfent.  A jégkorong-világbajnokságon pedig ismét a legsikeresebb nemzetek mérkőznek majd egymással és mindazok számára kötelező, akik favorizálják a csapatsportokat és nem vetnek meg némi izgalmat sem.

MÁJUS 25-27. VÍZILABDA. Férfi Bajnokok Ligája, hatos döntő (final six), Budapest

Május alkonyán a magyar főváros lesz a házigazdája a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjének.  Az olimpiai pályázat jegyében minden egyes Magyarországon rendezett nemzetközi sporteseményre kiemelt figyelem hárul,  éppen ezért gondos és remek szervezés várható majd a budapesti tornán is.  A Dagály Úszó Arénában megrendezett hosszú hétvégi eseménysorra napjegyek és bérletek is kaphatóak már a világhálón és a jegyirodákban. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel már 2016 novemberében megkezdődött a jegyértékesítés.  Az előzetes várakozások szerint közel tízezer szurkoló drukkolhat majd a minden bizonnyal óriási összecsapásokat hozó pólómeccsek alkalmából.  A rendkívül modern komplexumban a remények szerint a versenymedence fölötti tető elhúzható lesz, így akár napsütéses időben is lehet majd vízilabda mérkőzéseket szervezni.  Az arénában egyébként a tervezők a lehető legtöbb helyen próbálják a megújuló energia nyújtotta lehetőségeket kihasználni.


JÚNIUS 16-27. KOSÁRLABDA. Női Európa-bajnokság, Csehország

Júniusban palánk alá sereglenek az öreg kontinens legjobb női kosarasai is, hiszen a közeli Csehország ad majd otthont a hölgyek Európa-bajnokságának.  A lélekemelő  és mesés szépségű Prágában illetve Hradec Královéban sorra kerülő Európa-bajnokság már egy teljesen új rendszer szerint lesz lebonyolítva,  és a korábban megszokott húszról tizenhat csapatra  redukálták a résztvevő nemzetek létszámát.  Hab a tortán, hogy a magyar női csapatért is szurkolhatunk, igaz a lányokra beton kemény csoportküzdelmek várnak majd.  Az ellenlábasok között ott lesz a házigazda, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes spanyolok és a remek játékerőt képviselő ukránok is. Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese ugyanakkor vélhetőleg hatalmas elánnal dobja majd bele magát a küzdelmekbe.  A sportág rajongói természetesen az év hátralevő részében sem fognak unalmukban falnak futni, hiszen a férfi Európa-Bajnokság is lezajlik majd 2017-ben méghozzá augusztus 31-től szeptember 17-ig.  Az erősebbik nem küzdelmeiben is jelen leszünk, a magyar gárda Horvátországgal, Csehországgal, Montenegróval, Romániával és a címvédő Spanyolországgal küzd majd a vérre és nem utolsósorban pénzre menő kosarakért. Az Európa-bajnokságot egyébiránt közösen rendezi Finnország, Izrael, Románia, és Törökország.



JÚLIUS 14-30. VIZES VILÁGBAJNOKSÁG. Budapest

Himalájaként magasodik ki az év egyik, ha nem a legjobban várt eseménye a Budapesten megrendezendő Vizes Világbajnokság.  A FINA rendezvényét Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseményeként harangozzák be a szervezőbizottság tagjai. Nem csupán csak az úszás és a vízilabda szerelmesei várhatják a megarendezvényt,  érdemes lesz megnézni a műúszók, a toronyugrók és a szinkronúszók versenyeit is.  Külön adalék, hogy a nyílt vízi úszásnak a rendkívül hangulatos Balatonfüred biztos majd helyszínt.  Ekkortájt az egy négyzetméterre jutó világsztárok száma igencsak magas lesz a főváros erre a célra szánt létesítményeiben, és  csendesen jegyezzük meg minden bizonnyal az olimpiai pályázat főpróbája is lesz az esemény.  Az önkéntesek toborzása már megkezdődött,  több ezer hazai szurkolót is várnak júliusban. A világbajnokság fő helyszíne az újonnan épülő Dagály Uszodaközpont lesz, de a vízilabda mérkőzéseket a Komjádi Béla Sportuszodában és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában fogják majd lebonyolítani. 

JÚLIUS 23-30. EYOF, Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, Győr

A több sportágat is magában foglaló nemzetközi kirakateseménynek Győr városa biztosít majd helyszínt, ahol az ifjúsági sportolók, szakmai stábok és médiamunkatársak mellett néhány ezer önkéntes is jelen lesz majd. A modern  és „zöld olimpia"-i eszme jegyében a versenyszámok helyezettjei kivételes módon élővirág helyett különleges papírvirággal ünnepelhetnek majd a dobogón. A fesztivál a felnőtt olimpiai rendezvények egyik fontos utánpótlás versenye, gyakorlatilag az ifjúsági sportolók körében hasonló nívóval rendelkezik.  A résztvevő országok és sportolók száma rendkívül tekintélyes létszámot ölel fel , és a szakágak szerelmesei alighanem kiváló versenyélményekkel gazdagodhatnak majd.  A volumenét kihangsúlyozandó tény, hogy a városban gyakorlatilag aki él és mozog,  valamilyen szinten részt vehet a verseny előkészületeiben. Számos intézmény és vállalkozás kerül bevonásra, és a kísérőrendezvények is nagy teret kapnak majd.

AUGUSZTUS 21-27. CSELGÁNCS. Világbajnokság, Budapest

Szakmai berkekben szélsebes tornádóként terjedt a hír, hogy Budapest lesz a házigazdája a 2017-es cselgáncs világbajnokságnak. A Magyar Judo Szövetséget óriási piros pont illeti, hiszen ez a torna nem feltétlenül csak a szurkolóknak lesz majd eksztázis, hanem számos aktív sportolónk megkapja a lehetőséget egy hazai rendezésű világbajnokságon történő szereplésre. A szokásos tematikával élve a magyar nagyvárosban szervezett világbajnokságnak számottevően szerepe lesz majd az olimpiai kandidálás elbírálásában.  Hovatovább ez lesz az utolsó nagy világesemény a sportban a 2024-es olimpiai pályázatok végleges zsűrizése előtt.  Reméljük a verseny egy nagy „ipponnal" elhárítja az akadályokat és pozitív reflexiókat vált ki a nemzetközi sajtóban is.

SZEPTEMBER 20-Október. 1. RÖPLABDA. Női Európa-bajnokság, Azerbajdzsán és Grúzia

A labdajátékok égisze alatt örömöket keresők számára a szeptember felér majd egy wellnessezéssel, ugyanis két egykori szovjet utódállam társrendezésében felsorakoznak egymás ellen Európa legjobb női gárdái.  A magyar női röplabda-válogatott aranyszettben legyőzte Romániát Érden, így fergeteges mérkőzésen kijutott az Európa-bajnokságra. Egyszóval lesz érdekeltségünk ezen az eseményen is.  A mienk számára a sorsolás sem volt éppen zord, a házigazda azeriek mellett a németekkel és a lengyelekkel kell remélhetőleg sikeres mérkőzéseket vívniuk a lányoknak.  Az összecsapásoknak egyébként az azeri főváros, Baki lesz majd a helyszíne.


Új hozzászólás