Ez a kép ért hatmillió dollárt - A legdrágább, árverésen elkelt magyar festmény közkincsnek számít

2017.01.08. - 11:30 | vaskarika.hu / hirado.hu

Ez a kép ért hatmillió dollárt - A legdrágább, árverésen elkelt magyar festmény közkincsnek számít

Január elsejétől újabb, szabadon felhasználható közkinccsel gyarapodtunk: jó néhány alkotás szerzői joga lejár, így többek között a Moholy-Nagy László képei is jogdíjmentesek.

HIRDETÉS

A hét egyik jelentős képzőművészeti aukciós híre volt, hogy Moholy-Nagy László Telefonkép című, 1922-23-ban készült munkája a Sotheby's New York-i árverésén 6 millió dollárért (1,728 milliárd forint) kelt el. Ezzel megdőlt a legmagasabb összegért leütött magyar műtárgy rekordja is, és ugyanezen az aukción Moholy-Nagy egy másik képéért, a Szivárványszínű térmodulátorért 800 ezer dollárt adtak.

Moholy-Nagy László: Telefonkép

A rekordot egyébként eddig Hantai Simon 1960-ban készült nagyméretű munkája, az M.A. 5 (Mariale) tartotta, amely 2013-ban csaknem 2,5 millió euróért kelt el a Sotheby's párizsi aukcióján, a magyar piacon egy Csontváry-kép tartja a rekordot, amely 240 millió forintért cserélt gazdát 2014-ben a Virág Judit Galéria téli árverésén.

Az is a napokban vált ismertté, hogy a lejárt szerzői jogokkal rendelkező (néhai) művészek listáján egy magyar képzőművész, Moholy-Nagy László neve is szerepel. Moholy-Nagy 1946-ban hunyt el, a műveire vonatkozó szerzői jog hetven éven keresztül, azaz 2016. december 31-ig védte az alkotásokat. Mostantól kezdve azonban szabadon felhasználható közkincsnek tekinthető, azaz bármikor, bárhol megmutatható, reprodukálható, terjeszthető a nélkül, hogy jogdíjat kellene érte fizetni.

Moholy-Nagy László alkotásai mellett, többek között Alfred Stieglitz, Alberto Giacometti, Bob Thompson, Paul Nash és H.G. Wells munkái is közkincsnek számítanak mostantól.

Új hozzászólás