A Dal 2017 - Meghallgattuk a versenydalokat V. rész

2017.01.12. - 00:30 | Orsó - Fotó: hammerworld.hu

A Dal 2017 - Meghallgattuk a versenydalokat V. rész

Újabb öt dal, melyet ezúttal ismét Orsó méltat vagy ostoroz - Leander Kills, Pal Benjamin, Pápai Joci, Peet Project és Peter Kovary & The Royal Rebels dala szerepel az ötödik ötösfogatban, amit zenei górcső alá veszünk.

Miután kihirdették mind a 30, élő adásba kerülő versenydalt, eljött az ideje annak, hogy hagyományosan mi is „előhallgassuk" őket. Popzene-fogyasztási szokásainkat Eurovízió-módra konfiguráltuk, és beindítottuk a szubjektív és virtuális ostorsuhogtatást a magyar zenei ugaron, mellyel hat alkalommal jelentkezik Orsó és Harle.

A Dal 2017-es évada január 14-én indul három élő válogatóval, amit a két elődöntő követ, és a február 18-i döntőben derül ki, hogy melyik lesz Magyarország dala, amit egy ország dúdol majd, és képviseli Magyarországot a 62. Eurovíziós Dalfesztiválon 2017 májusában.

Leander Kills - Élet

(Érdekes a „kills" után az „élet" szót olvasni, de) örülünk annak, hogy ismét itt egy jó kis rockszám, a sok egyéb után. Viszonylag lassabb tempó, amivel jól lehet játszani, mert dallamos versszakokat, ám húzós refréneket is lehet rá építeni. Hát srácok, nyomjátok, mi veletek leszünk, az tuti!

Előadó: Leander Kills
Zeneszerző-szövegíró: Köteles Leander


Pal Benjamin - Father's Eyes

Ez a műfaj is nagyon hódít már évek óta az eurovízión: adott egy akusztikus gitár meg egy szimpatikus figura, aki kedves hangon énekel valami (általában) személyes dologról. Jól illik a sorba ez a dal is, kellemes a fülnek, nincs benne amúgy semmi különös, reméljük, hogy élőben ennél többet is ki lehet belőle hozni.

Előadó: Pál Benjamin
Zeneszerző: Tóth G. Zoltán
Szövegíró: Halász Péter 


Pápai Joci - Origo

Hogy Tóth Gabi ne legyen egyedül a folkos motívumokkal, Pápai Joci is egy afféle dallal jelentkezik, megspékelve egy kis mesterséges tájszólással, meg idegenül ható prozódiával. (Tessék megjegyezni: a magyar népdalokban SOHA nincs magyartalan ritmika! A dallamot igazították a szöveghez, nem fordítva. Csak szólok.) Itt aztán most nem tudom eldönteni, hogy magyaros, romás, arabos vagy milyen dallamokról is van szó? De mire eltűnődhetnék ezen jön a RAPBETÉT! Ó, jaj, jaj nekem. Mit akarok én itt a prozódiával? Pedig már pont kezdett volna tetszeni a dal.

Előadó: Pápai Joci
Zeneszerző-szövegíró: Pápai József


Peet Project - Kill Your Monster

Végre egy nem balladisztikus, nem nagyívű, nem folkos, magát nem túl komolyan vevő nóta! Ez bizony itt kérem, buli a javából. Sajnos nem gondolom, hogy eljutnának arra a bizonyos nagy színpadra, de az tuti, hogy ez élőben jó hangulatot csinál majd. Hajrá!

Előadó: Peet Project
Zeneszerző: Ferencz Péter - Magán Olivér
Szövegíró: Henderson Dávid


Peter Kovary & The Royal Rebels - It's A Riot

Hoppá, egy újabb érdekesség, ami itt, a Dal-ban nem annyira gyakori. A zenét nézve gyakorlatilag csak Axl Rose hiányzik, és eleinte máris a korai G'n'R-re emlékezhetnénk, de aztán megjelenik az orgona is, ami ott azért nem volt túl gyakori - ejjj, van itt minden, mindenhonnan, de mi is lenne finomabb és laktatóbb, mint egy jó kis turmix? Lábak itt nem maradhatnak mozdulatlanul. Na, erre is kíváncsi leszek a műsorban!

Előadó: Peter Kovary & The Royal Rebels
Zeneszerző-szövegíró: Kőváry Péter Zsolt 

 

Kapcsolódó írásaink:

A Dal 2017 - Meghallgattuk a versenydalokat I. rész

2017.01.04. - 09:45 | Orsó - Fotók: youtube.com

A Dal 2017 - Meghallgattuk a versenydalokat I. rész

Miután kihirdették mind a 30, élő adásba kerülő versenydalt, eljött az ideje annak, hogy hagyományosan mi is „előhallgassuk" őket. Popzene-fogyasztási szokásainkat Eurovízió-módra konfiguráltuk, s az első öt dallal beindítottuk a szubjektív és virtuális ostorsuhogtatást a magyar zenei ugaron, mellyel hat alkalommal jelentkezik Orsó és Harle. Íme az első ötös.

 

A Dal 2017 - Meghallgattuk a versenydalokat II. rész

2017.01.05. - 02:00 | Büki László 'Harlequin'

A Dal 2017 - Meghallgattuk a versenydalokat II. rész

Itt az újabb öt dal, és szinte csak jóra számíthat a T. Olvasó! Vagy véletlenül nyúltunk pont öt olyan dalhoz, amin nehezen találtunk fogást, vagy jó hangulatban találtak el minket. Feltéve, ha éjjel kettőkor lehet jó hangulatról beszélni az alvástól elvont, dalhallgatásra szánt idő miatt. De morr off, öt nagyszerű dallal folytatjuk A Dal 2017 előhallgatását.

 


A Dal 2017 - Meghallgattuk a versenydalokat III. rész

2017.01.09. - 00:15 | Orsó - Fotó: mediaklikk.hu

A Dal 2017 - Meghallgattuk a versenydalokat III. rész

Itt az újabb öt dal, melyet ezúttal Orsó méltat vagy ostoroz - Benji, Zävodi + Berkes Olivér, Kyra, Chase és David Henderson dala szerepel a harmadik ötösfogatban, amit zenei górcső alá veszünk.

 

 


A Dal 2017 - Meghallgattuk a versenydalokat IV. rész

2017.01.10. - 01:00 | Büki László 'Harlequin' - Fotó: momkult.hu

A Dal 2017 - Meghallgattuk a versenydalokat IV. rész

Újabb öt dal, melyet ezúttal Harle méltat vagy ostoroz - Muri Enikő, Radics Gigi, a Rocktenors, a Roma Soul és Sapszon Orsi dala szerepel a negyedik ötösfogatban, amit zenei górcső alá veszünk.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

schanc 2017.01.12. - 08:43
Leanderék nem az én stílusom, de ez olyan "masszív" nóta lett, kedvelem.
Pál Benji dalszerzői ugyanazok, akik pl. Bogi We allját is jegyzik, érezhető is :) De nem baj, abszolút slágergyanús, szerintem ha nem rontja el az élőt, döntős lehet.
Pápai Joci olyan sítlusban utazik, amivel engem a világon ki lehet kergetni, és pont a prozódia miatt. A rap is szörnyű. Közben meg egy tök igényesen összerakott zenei alapról van szó.
A Peet Projectnél elloptad a gondolatom :) Én is pont azt éreztem hallgatás alatt, hogy koncerten erre biztosan nagyot tudnék bulizni, de ilyen műanyag körülmények, óvatosan tapsoló közönség és vizslató zsűri mellett nem tudom, hogyan működhetne. Pedig jó kis húzása van.
Peter Kovaryékat én nem tudtam nagyon végighallgatni, nem bírom igazán ezt a számot :(
Orsó 2017.01.12. - 11:04
Nem volt ez az ötös olyan rossz. Kár Pápai Jociék daláért, mert a zene szerintem is jó, az a baj, hogy nem értik meg a magyar előadók már hosszú-hosszú évek óta, hogy a magyar nyelv nem minden stílusra alkalmas. Ha mindenképpen ilyesmit akarunk csinálni, akkor a megfelelő szavakat kell megtalálni a megfelelő ritmikával - vagy marad az angol nyelv, ami jelen esetben nem is lenne baj.