A legfontosabb zsűri maga a szerző - Karneváli fotókiállítás a könyvtárban

Képgaléria megtekintése2017.01.13. - 01:30 | Büki László 'Harlequin'

A legfontosabb zsűri maga a szerző - Karneváli fotókiállítás a könyvtárban

Január 12-én délután népes közönség előtt nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a nyugat.hu internetes portál által meghirdetett karneváli fotópályázatra beküldött képekből összeállított kiállítás.

HIRDETÉS

Idén 15. alkalommal hirdette meg pályázatát a nyugat.hu, melynek 4 éve már a Berzsenyi Dániel Könyvtár ad otthont. Roznár Gyöngyi, a hírportál főszerkesztője elárulta: külön öröm számukra, hogy nem csak az online felületre tehetik ki a beérkezett képeket, hanem eredetiben is meg lehet őket csodálni a falon, nagyban. Szerinte minden fotós titkon vágyik arra, hogy egyszer egy kiállításon lássa viszont a képét.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy vélekedett, hogy a karnevál hálás fotótéma. "Nagyon jól tudom, hogy a karnevál napjaiban és az utána következő hetekben a közösségi oldalak szinte tömve vannak karneváli fotókkal, és azt gondolom, hogy ez a városnak egyik jelképe. Egy ilyen rendezvény, és annak nagyon hangulatos és látványos fotói messzire viszik hírünket. Akik ismeretlenül látják ezeket a képeket, kedvet kapnak arra, hogy eljöjjenek a karneválra. Azt, hogy nagyon hálás fotótéma, mi se bizonyítja jobban, mint az, hogy idén rekordszámot döntött a karnevál oldalán beregisztrált fotósok száma, hiszen összesen 36-an voltak, akik hivatalosan is vállalták, hogy fotós minőségben örökítik meg a rendezvényt."

Dallos László fotóművész már 15 éve figyeli, hogy milyen fotók érkeznek a karneválra, így bőséges tapasztalattal rendelkezik. "Már-már sztereotípiává válik, hogy a kiállításon két szélsőséges évszakot említünk: a nyarat és a telet. Ezt ráhúzhatjuk a karneváli fotópályázatra is. Úgy szoktuk emlegetni, hogyha rekkenő meleg nyár, akkor karnevál, ha pedig zord hideg tél, akkor kiállítás. Enyhe erőszakkal közé tehetünk még egy évszakot, az őszt, a beérés, a betakarítás idejét. Bizonyára nem is a véletlen műve lehet, hogy ekkor írják ki a pályázatot. Innentől indul egy új fejezet, hogy mi kerül ki a szerzőtől, mi kerül ki a közönség felé, és végül a falakra, vagy a díjazott munkák közé. A tudatosságot, az alkotást az alkotómunka meghatározó részének tekintjük, akkor ez az a folyamat, ami esetünkben egybeesik a beéréssel, az ősszel, a pályázattal. Ilyenkor kell elővenni a nyári képeket, jó esetben több száz is készült a karneválon, és átválogatni őket, megkeresni a legizgalmasabbakat. Kívülről szemlélni, hogy melyek azok, amelyek maradandónak tűnnek és alkalmasnak arra, hogy hasonló érzéseket, gondolatokat váltsanak ki másokban is. Amit a nyári kavalkádban átéltünk, az mostanra érett meg arra, hogy lehiggadva, tudatosan átgondoljuk, melyek azok a képeink, amelyek kiállták pár eltelt hónap próbáját. Ez az idő elég lehet a barátkozásra, önkifejezésünkre, a választásunk tudatosságára, az önkritikára. Ugyanolyan felelőssége van a közönségszavazatoknak is, mint a zsűriének. De a legfontosabb zsűri maga a szerző." - árulta el értékelőjében Dallos László.

A karneváli fotókiállítás 2017. január 26-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében. 

Közönségdíj: 

I. helyezett: Varga András
II. helyezett: Bíró Helga
III. helyezett: Mihácsi Veronika

Szakmai díj:

I. helyezett: Sermesic Zoltán
II. helyezett: Szakonyi Eszter
III. helyezett: Kovács Éva

Kapcsolódó írásunk: 

Karneváli fotópályázat: egy mesterlövészünk mesterlövész-fotója lett a közönségdíjas

2016.11.23. - 19:00 | vaskarika.hu

Karneváli fotópályázat: egy mesterlövészünk mesterlövész-fotója lett a közönségdíjas

A nyugat.hu hagyományos karneváli fotópályázatán lapunk fotósa, Varga András kapta a szavazatok alapján a közönség díját! Mutatjuk, melyik fotóval!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Luke 2017.01.13. - 21:09
Gratulálok a díjazottaknak, és a 18-as kép szerzőjének, szerintem Ő is díjat érdemelt volna. Azon a fotón minden stimmel.