Minden geometria - Mák Dóri volt a Megosztók vendége

Képgaléria megtekintése2017.01.18. - 00:25 | vaskarika.hu - Fotók: Varga András

Minden geometria - Mák Dóri volt a Megosztók vendége

Január 17-én ért véget a Megosztók, az AGORA fotóbloggereket és instagramosokat bemutató sorozata. Utolsó vendégként Mák Dóri, azaz doro_mach volt a házigazda, Horváth Zoltán beszélgetőpartnere.

HIRDETÉS

A beszélgetős esten Dóri számára sok volt az ismerős arc a hallgatóság közt, hiszen barátai foglaltak helyet a közönség soraiban, így a bemutatkozást rendhagyó módon nem is ő kezdte el, hanem barátai mondtak róla jelzőket. Többek közt megtudhattuk, hogy "Teréz anya" is, mert rengeteget jótékonykodik. Ezerarcú, és azon szerencsések közé tartozik, akinek a hobbija a foglalkozása. 

Tíz éve kezdett fotózni - szerelemből. Első gépe egy Pentax márkájú fényképező volt, ami igazából nem is az övé volt, csak a kezébe nyomták - fogalmazta meg a kezdeteket. Anno olvasott egy könyvet Szipál Martin fotóművészről, akiről elárulta, hogy a fotózásban inspirálta. Megfogadta a családjának, hogy akkor kezd a fényképezéssel foglalkozni, hogyha lesz Szipál Martinnál tanfolyam. Így is lett, a kezdeti nehézségek után kivívta a művész elismerő szavait. 

Nem megszokott dolgokat örökít meg. „Nekem az a fotózás, ahogy én látom a világot, az életet, benne a tárgyakat s a pillanatokat..." Fotói között jó részt geometrikus fényképek találhatóak. Elárulta, ez feltehetően annak köszönhető, hogy édesapja építész, és "ragadt rá" onnan is némi látásmód. Szívesen fotóz épületeket izgalmas perspektívából. Dóri megosztott a jelenlévőkkel egy titkot is: retusálni nem szeret, jobban szereti, ha a képek eredetiben maradnak meg, ahogy elkészültek. 

„Hobby és szerelem nekem a fotózás. A képek tükrözik, mi van benned, milyen személyiség vagy. A képeid Te magad vagy" Véleménye szerint, ha a fotózás hivatás lenne, akkor sablonossá válna, kényszerből fotózna.

Horváth Zoltán kérdésére, hogy hogyan lett az instagramos közösség tagja, rövid választ adott. Jöttek az értesítések, hogy egyre többen csatlakoztak a barátai körében ehhez a portálhoz, így ő sem akart kimaradni. Általában a pillanatokat osztja meg követőivel. Imád pitypangokat fotózni. Kevés utómunkát használ képeinél, és nem fontos számára, hogy a képei hány lájkot kapnak. 

Látásmódja és a fotók készítése Szipál Martinnak köszönhetően rengeteget fejlődött. Martin sok időt töltött Szombathelyen, ezen alkalmakkor közös fotózásokat szerveztek Dórival. Az ő emlékére szeretne majd egy kiállítást is rendezni, melyet 2018-ban tervez megvalósítani. 

A beszélgetés zárásaként Horváth Zoltán elárulta, tavasszal ismét folytatódik a Megosztók. Videósok fognak érkezni, hogy beszéljenek munkájukról. 

Kapcsolódó írásunk:

Fénnyel festett falak - Szipál Martin és tanítványainak tárlata a Képtárban

2011.03.25. - 14:40 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Fénnyel festett falak - Szipál Martin és tanítványainak tárlata a Képtárban

"Az értelmezés az agy bosszúja a művészet ellen - ahelyett, hogy beszélünk fotókról, festményekről, helyesebb és egyszerűbb, ha csak gyönyörködünk bennük." Március 24-én megnyílt Szipál Martin és három tanítványa, Mák Dóri, Börzsey Bálint és Lajti Virág, valamint Pető Tamás festőművész közös kiállítása a Szombathelyi Képtárban. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Puskás Tivadar polgármester, Gálig Zoltán, a képtárigazgató, valamint Szipál Martin és Szipál Péter is.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás