Oroszynorgia - Oroszy Csaba kiállítása a Szombathelyi Képtárban

Képgaléria megtekintése2017.01.20. - 01:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Oroszynorgia - Oroszy Csaba kiállítása a Szombathelyi Képtárban

Rengetegen voltak kíváncsiak Oroszy Csaba Fragmenta Silentii című kiállításának megnyitójára január 19-én a Szombathelyi Képtárban, amin magukkal ragadó színek, formák, az ecsetkezelés és a műfajok gazdagsága tárult a látogatók szeme elé.

HIRDETÉS

Lenyűgöző színek fogadják a Szombathelyi Képtárban az Oroszy Csaba kiállítására érkező látogatókat. Az 1967-ben született festőművész 50. születésnapjára készült ez a tárlat. A képek formája, dinamikája már az első pillanatban magával ragadja a szemlélőjét, hogy később újabb rétegek bontakozhassanak ki. A fagyos januári estén sokan jöttek el a megnyitóra, a képtár programját részesítve előnyben a Bartók Teremben párhuzamosan zajló zenei műsorral szemben.

Elsőként Cebula Anna, a képtár igazgatója köszöntötte a születésnapost és a megjelenteket. A kiállítás a Fragmenta silentii címet kapta, s valóban, a csend áthathatja a művész minden alkotását, még a legharsányabb képeken is felfedezhetjük töredékeit. Oroszy Csaba termékeny művész, az emberi élet közepén bőven van mire visszatekintenie. Ő a házigazdája a Weöres Sándor Színház Miért szép sorozatának, és ő tervezte a Mesebolt bábszínház Fehérlófia című előadás figuráit.

A kiállítást Készman József művészettörténész nyitotta meg. Elmondta: Oroszy Csaba fél évszázados munkássága zavarba ejtően gazdag anyagot ölel fel, a kiállítás ennek csak töredékét tudja bemutatni, a teljesség igénye nélkül. 50 év felett általában közelebb kerülünk a világ megértéséhez, az ember ilyenkor kívülről és belülről is látja magát. Képei nyitottak a végtelen felé, rendkívül dinamikus ember lévén saját energiájából táplálkozik.

Személyiségére egyfajta kettősség jellemző: az anyagi világra igénytelen, a szellemi dolgokban viszont annál elmélyültebb. Sajátos műfajt teremtett, melyet szekretizmusnak nevezett el. A szó az angol secret, titok szóból származik, bár, ahogy korábban lapunknak nyilatkozta, ez a titok csak idézőjeles, mert ezt a titkot a művészek csak megkaphatják, de el nem érhetik. Aki megkapja, beléphet mindenhová, de csakis saját magán, az alkotón múlik, hogy mihez kezd ezzel. Önmagában tehát nem minőség, akkor válik azzá, ha megteremtjük, létrehozzuk. A szekretizmus kulcs a világhoz, Oroszy feladata az, hogy tovább fejtegesse.

A kiállításon látható képek azt bizonyítják, hogy a fejtegetés sikeres. Oroszy Csaba képei élnek, elgondolkodásra késztetnek, elsodornak, ugyanakkor mégis megnyugvást hoznak. A sorozatok, tematikák bősége a lélek szétterjedését segíti elő. Az esten közreműködött a Fültanúk Zenei Műhely.

Kapcsolódó írásunk:

Titkokkal teli tárlat - Oroszy Csaba kiállítása a K17 galériában

2008.11.27. - 14:31 | Keresztes Szilvia - Büki László 'Harlequin'

Titkokkal teli tárlat - Oroszy Csaba kiállítása a K17 galériában

Oroszy Csaba festőművész kiállítására az utolsó pillanatban érkeztünk, ugyanis a K17 Galériában helyet kapó tárlatot szerdáig lehetett megtekinteni. Tizenegy évvel ezelőtt volt utóljára önálló kiállítása, holott akár évente tudna új alkotásokkal kiállítóhelyeket megtölteni. Legközelebb Bécsben lesznek megtekinthetők a képei. Mi sem akartunk egy évtizedet várni az újabb alkalomra, így a képek titkokat rejtő hatása mellett a nemkevésbé titokzatos művésszel is beszélgettünk.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás