Elment a Vándor - Elhunyt Vida Ferenc, a Lord alapítója

Képgaléria megtekintése2017.01.20. - 11:00 | vaskarika.hu

Elment a Vándor - Elhunyt Vida Ferenc, a Lord alapítója

Vida Ferenc közismert alakja a magyar rocktörténetének. Alapítója és harminc évig vezetője, basszusgitárosa is volt a népszerű Lord zenekarnak. 67 éves korában elhunyt az örök rocker. Zenészvéleményekkel és néhány koncertfotóval emlékezünk rá.

Vida Ferenc 1949-ben született, első zenekarát 1969-ben alapította, 1972-ben aztán jött a Lord, amit a nemrég elhunyt Sipőcz Ernővel közösen hozott létre. A zenekar a 80-as években vált országos hírűvé. 2005-ben személyes ellentétek miatt Vida Ferenc távozott a zenekarból, 2007-ben megalapította a Vida Rock Bandet, legutolsó csapata ennek folytatása, a Vida volt.

Hartmann Kristóf, a Hammer Records vezetője:

"Vida Ferenc elment.
Szombat hajnalban még leveleztünk...

Taknyos tiniként a Lord 3 lemezével vigasztalódtam, amikor rossz kedvem volt, és persze leveleztem a Lord klubbal, Csízi Mónival és Ferivel. Pár évvel később, már zöldfülű Hammeresként meghívott az utolsó LMS fesztivál zsűrijébe, ott láttam először például a Demonlordot.

Feri a rockzene legsötétebb időszakában, a kilencvenes évek első felében működtette az LMS Records-t, ő adta ki az első Mood, Ektomorf, Junkies, Strong Deformity kazettákat, de a teljesen átalakult Lord zenekar kezét sem engedte el, az Olcsó és ügyes album és egy dupla koncertanyag is napvilágot látott az LMS-nél. Ezekben az években Feri kiadója idehaza lényegében egyedüliként próbált életben maradni és rock-metal bandákat kiadni.

Néhány évvel később, a Lord szakadásakor kerültünk újra munkakapcsolatba. Feri nem adta fel és a Vida Rock Banddel, a Kovács Fery vezette zenészgárdával három remek albumot készített a klasszikus magyar rockzenét keverve a neoklasszikus fémzenével. Számomra nagyon kedves albumokat.

2012-ben, félretéve a korábbi sérelmeket, hozzájárult az LMS kiadónál megjelent két Lord album felújított megjelenéséhez a zenekar 40. születésnapjára. 

Tavaly nyártól egy megújult csapattal, a Vida zenekarral készült az idei koncertekre, pályafutásának 45. évfordulóján. Szombaton is egy koncertről kezdtünk egyeztetni, a hajnali Facebook-üzenetre már kora reggel ott volt a válasz tőle: 'Rád bízzuk magunkat!'

Délután rosszul lett, csütörtökön pedig végleg megállt a szíve.

Feri - köszönöm a bizalmadat, megtisztelő volt Veled dolgozni. Büszke vagyok arra, hogy az összes albumodon ott van a Hammer Records és a Nail Records logója.

Isten nyugosztaljon!"



Lord zenekar:

"A hír igaz, Vida Feri eltávozott az élők sorából.
Az évek során történt, ami történt... Feri neve kitörölhetetlen a Lord történetéből!
Részvétünk a családnak!"

Kovács Fery (ex-Vida Rock Band):
Tegnap este csörgött a telefonom, megállás nélkül és jött a rossz hír: Fefe eltávozott. Nagy csend. Szavak sincsenek. Bár épp most már nem zenéltünk együtt, de a VRB 9-10 éve, a 3 lemez és a közel 30 évnyi barátságunk összekötött minket.
Évi, Viki, fogadjátok őszinte részvétem!
Ferikém, barátom: nyugodj Békében!"

Schmiedl Tamás (Moby Dick, Bloody Roots):
"Ledöbbentem! Vida Feri RIP!
Legyen Neked könnyű a föld!"

Farkas Zoli (Ektomorf):
"Meghalt Vida Feri... Hihetetlen....
A Romok alatt demo (1994) és a Hangok album (1996) producere, az LMS stúdió vezetője.
Szombathelyen a kilencvenes években Feri volt az, aki először hitt az Ektomorf zenekarban. Felléphettünk az LMS fesztiválon , támogatott, erősített minket sok mindenben. Voltak nagyon jó és nehezebb időszakok, amíg együtt dolgoztunk, de mindent egybevéve megtisztelő volt együtt dolgozni vele.
Feri egy nagyon jó ember volt, sokat köszönhet neki az Ektomorf és különösen én!
Jó utat, Feri..."



Schönberger Zoltán (Verilun, ex-Sear Bliss):
"Segítettél, biztattál, támogattál mindig! Nyugodj békében, Vida Feri!"

Szücs Gergely (ex-Sear Bliss):
"1995. Kedvezményes árat adott nekünk a stúdiófelvételekre az akkor még LMS stúdióban, mert gyerekek voltunk és nem volt egy fillérünk sem. Így készülhetett el a Sear Bliss első demófelvetele... Pár hónap múlva befutott a holland lemezszerződés 3 albuma... Nélküle nem jöhetett volna létre az, amit ma már a gyerekeinknek mesélünk büszkén. Nem felejtünk, Feri! Ég veled!"

Nagy Levente (Nomad, Neck Sprain):
"Jó utat Feri! Mindent köszönök, amit értünk tettél, a Neck Sprainért és a többi LMS kiadós zenekarért, zenészért!
R.I.P."

Holdampf Gábor (Magma Rise, ex-Mood):
"Az, hogy a Mood egyáltalán színre léphetett, kizárólag Ferinek köszönhető. Lesújtó hír. Nyugodj békében!

Kováts Tibor (Strong Deformity):
"Nehéz bármit is mondani! Pár hete még jókedvű interjút adott a rólunk szóló filmhez. Így megy ez? Nyugodj békében, Feri. Őszinte részvétem a családjának."

Kozma Gábor újságíró:
Arcul ütött a hír: ma váratlanul elhunyt Vida Ferenc, a Lord együttes alapítója, a magyar popzene egyik legendás alakja, az örökké úton lévő, nyughatatlan ember. Évtizedes barátság kötött össze minket és kötött a klasszikus Lordhoz. Feri a zene, a rock embere volt, aki tízezreknek szerzett örömet társaival. Most nincsenek sorok, hogy folytassam....

Nyugodj békében, Feri!

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: http://hammerworld.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás