Szüretel az egész ország - A szőlő és a bor jótékony hatása

2009.09.16. - 02:30 | vaskarika.hu

Szüretel az egész ország - A szőlő és a bor jótékony hatása

Jókedv, móka, kacagás és kemény munka: elkezdődött a szüreti időszak! Hosszú évszázadok óta rendkívül vidám hangulatban szedik a szőlőt a gazdák és szorgos segítőik. Országszerte színes programokkal ünneplik meg a betakarítást. A finom gyümölcsnek, és a belőle készült bornak is számos jótékony hatása van.

A régi szokások ma is élnek

Évszázadokkal ezelőtt a szüretet Terézia, Orsolya vagy Simon, Júdás napjához kötötték. Ma már sok helyen egy hónappal korábban hozzálátnak a gazdák a termény betakarításához. A szőlőszedés még néhány évtizeddel ezelőtt is igazi sátoros ünnepnek számított. Ekkor a hadviselő vitézek hazasiettek, a bíróságok pedig felfüggesztették a működésüket. A szőlőhegyekbe szüretkor kivonult a falu apraja-nagyja, messzi földről érkeztek segítő kezek. A termény betakarítása reggeltől késő estig tartott, majd kezdődhetett a hetedhét országra szóló mulatság - terített asztalokkal és természetesen borral. A szokások közé tartozott az uraság megkötözése, a szüreti koszorú elkészítése, a koszorúvivők locsolása, a verses rigmusok, valamint a legjobb szedők megajándékozása. Akárcsak farsangkor, szüret alkalmával is maskarát öltöttek a falusiak, és a szőlőművelés szakaszait jelenítették meg a felvonulás során. Ezek a szokások sok településen még ma is élnek.

A szőlő és a bor pozitívan hat

A szőlő az őszi gyümölcsök királynője, a benne található vitaminok és ásványi anyagok jó hatással vannak a szervezetre. Fogyasztása kúraszerűen is ajánlható.

- A szőlő kedvezően befolyásolja a legyengült szervezetet - vélekedik Németh Edit dietetikus, természetgyógyász. - Vérszegények, daganatos betegségekben szenvedők számára különösen ajánlott. Gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított, de a bél- és nőgyógyászati betegségekre is kiváló. Ráadásul a szőlő héja és magja tele van antioxidánsokkal. Ez a gyümölcs segít a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, így védelmet nyújt érszűkület, agyvérzés, infarktus és érelmeszesedés ellen.

A bor pozitív hatása is bizonyított tény. Általános egészségjavító, jótékonyan befolyásolja az emésztő- és idegrendszeri panaszokat. Ma már az is tudományosan igazolt, hogy a bor fogyasztása javítja a fizikai ellenálló képességet, csontképződés szempontjából pedig kedvező a magas foszfortartalom miatt. A kutatók azt állapították meg, hogy 1-1 pohár napi fogyasztása 56%-al csökkenti a hipertóniát. A megfigyelések alapján az összhalálozás ugyanezen emberek körében 30%-al csökkent. Fontos persze a mértékletesség!

Szüreti mulatságok országszerte

Az egész ország ezekben a hetekben ünnepli a szőlőt. A szüreti mulatságok a legkisebbeknek és az idősebbeknek is kínálnak programot.

A budapesti szüreti felvonulást szeptember 12-én tartották a Budai Várban. A résztvevő együttesek forgószínpadszerűen 10 perces műsort adtak, elsősorban a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó dramatikus szokásokat mutattak be. A rendezvényen az ország borrégiói is képviseltették magukat.

A Tokaj-Hegyaljához tartozó Mádon szeptember 18-19-én rendezik a szüreti mulatságot.

Több ezer vendéget várnak a szervezők. A település apraja-nagyja jelmezben idézi a régi szüreteket. Nem hiányozhat a kisbíró, de jelen lesznek szőlő- és borsáfárok, csőszök is. A zenét a helyi fúvósok szolgáltatják.

Kőszegen a hónap utolsó hétvégéjén szüretelnek, akkor borkirálynőt is választanak.

Új hozzászólás