Kémtörténet és szerelem – Jagadics Eszter elsőkötetes szerzővel beszélgettünk

2017.01.24. - 07:00 | Rozán Eszter

Kémtörténet és szerelem – Jagadics Eszter elsőkötetes szerzővel beszélgettünk

2016-ban jelent meg Jagadics Eszter: A titkok labirintusában című könyve. Izgalmas történet, mely elejétől végéig leköti olvasóját. Te meg tudnád ölni a szerelmed? Mit tennél, amikor kiderül, minden, amit eddig hittél az életedről, az hazugság? Amikor rájössz, hogy tönkre akarnak tenni?

Anna élete mesébe illő, gazdagság, luxus egy menő állás és a londoni élet legkeresettebb pasija a párja. Egy őszi délután azonban, mint egy kártyavár összedől az élete, mikor kiderül szerelme ölte meg az egyetlen olyan embert, akihez születése óta ragaszkodott.

Anna élete hirtelen az Izraeli titkosszolgálat által mozgatott bábjátékká válik, amiben el kell döntenie marionett báb lesz, akit kedvük szerint vezetnek, vagy átveszi az irányítást és maga kezdi el mozgatni a szálakat. Hiába a mesteri játék, az élet olykor felülír mindent. Vajon el tudod dönteni, melyik családodat válaszd? Anna már nem tudja, kiben bízhat meg, lehet, hogy mindvégig rossz úton járt? Döntenie kell, megválik ezektől az emberektől, vagy megtanul együtt élni a hibáikkal.

A szerzőt kérdeztük a könyvéről, írási módszereitől, terveiről.

Hány éves korodban kezdtél el írással foglalkozni?

Mióta megtanultam írni, azóta írogatok történeteket. Ezek folyamatosan fejlődtek az idő haladtával.

Mi volt az első történet, amit leírtál?

Az első komolyabb egy világháborús történet volt. Komoly előkészületekkel kezdődött, hatfüzetnyi skicc után. Sok könyvet elolvastam a témában, külön jegyzetfüzet, toll került beszerzésre a megírásakor, és fontos volt, hogy egyedül lehessek. Két nap alatt felvázoltam, mit szeretnék, és öt évig írtam a történetet, közben sokszor átírva és rengeteget kutatva. Ma már külön könyvespolcom van a háborús szakkönyveknek.

Mi A titkok labirintusában műfaja, miről szól?

Hivatalosan thriller, de valójában kémkönyvnek számít. A története: adott egy lány, aki olyan családból jön, ahol adott értékek vannak, amit követni szabad, illetve kellene, de megtalálják az útját, hogyan kövesd őket, ha esetleg eltévednél. Anna kénytelen elárulni, aki fontos neki, majd arra eszmél, hogy bábbá vált hazája titkosszolgálata kezében, és el kell döntenie, ő mozgatja majd a szálakat, vagy hagyja magát irányítani. Mindeközben döntenie kell család és választott család között, és persze a terroristák sem nyugszanak, hisz merényletet készítenek elő, amit meg kell akadályozni.

A könyvben megjelenik London, Izrael és Fokváros. Jártál ezeken a helyeken, vagy csak elképzelted?

Sajnos nem sikerült eljutnom ezekre a helyekre, de ma már az internet segítségével sok mindent át lehet hidalni. Fontos volt, hogy olyan helyszíneket jelenítsek meg, ahová nem mindennap juthatunk el, persze Londont leszámítva. London más szemszögből is kulcsfontosságú, hisz nemzetközi helyszín, egy tranzitváros, ahol bármi megtörténhet.

Mit kell tudnunk a könyv főszereplőiről?

Két főszereplője van. Anna és Ari. Mindketten karakán emberek, fontosak az értékek, amiket képviselnek, de rájönnek, hogy az érzelmek ezeket képesek felülírni.

Hogyan kerül a kémtörténetbe a szerelmi szál?

Adott volt, egyszerűen így állt össze a történet. Olykor elválasztják a szerelmeseket az események, történések, mások rosszakarata, de ha helyesen cselekednek, van megoldás. A szerelem pedig mindenkit csalogat, könnyít két akciójelenet között. Van idő fellélegezni.

Végzel kutatómunkát egy-egy könyv megírása előtt?

Nagyon sok kutatómunka van a háttérben. Több időt töltök ezzel, mint magával a történet megírásával. Fontosnak tartom, hogy ha fikcióról írok, azt mégis egy valós környezetbe helyezzem el. Hogy ha valaki pl. az Andrássy úton jár, eszébe jusson: igen, XY könyvéből a szereplő itt lakott, vagy itt játszódott a története.

Mennyi ideig tart egy könyv megírása?

Nálam akár évekig is. A legtöbb idő eddig öt év volt, még ma is át tudnám írni, de nem teszem.

Készítesz jegyzeteket menet közben?

Nagyon sok jegyzetem van, imádok színes posztit lapokat használni. Füzeteket tudok teleírni, és van filctollas felület is, ahol ad hoc jelleggel tudok jegyzetelni, ha éppen jön az ihlet. Felvázolsz egy szót, pár nevet, nézed pár óráig, és egy komplett jelenet áll össze.

Milyen a regényed fogadtatása, mennyire befolyásol az olvasók véleménye?

Ezt még korai lenne megmondani, de eddig kaptam visszajelzéseket. Megjegyezték, hogy belefeledkeztek a történetbe és elfelejtettek leszállni a HÉV-ről, metróról, vagy épp körbejárja az egész családot, vagy a szomszédságot.

Sokat számít a vélemény. Azt érzem, más így írni, hogy tudod, kikerülhet a közönség elé. Teljesen más szemszögből figyeled az eseményeket írás közben, azt kell, hogy mondjam, nehezebb, de imádom a kihívásokat. 

Szerinted mitől jó egy regény?

Ha nem tudod letenni, ha érzed, folytatnod, kell, és amikor úgy gondolod, jól következtetsz, és nem azt kapod, amit vártál. Nemrég olvastam az egyik kedvencem folytatásos regényének új részét. Nagyon vártam, függtem a neten, mikor lehet megrendelni, és amikor megjött, nekiláttam. Pár napig csak ez létezett és sajnálom, hogy még nem látott neki a következő résznek. Több száz oldalon keresztül fenntartani az izgalmat, hogy tűkön ülsz tőle, na, ilyen az igazi jó regény.

Mi a tapasztalatod, szükség van manapság a nyomtatott könyvekre?

Szerintem nagyon is. Ma, az elektronika világában fontos, hogy kezedbe vegyél egy könyvet, legyen az egy a nyomdából kijött kortárs irodalom, vagy a nagyszülők könyvespolcáról leemelt régebbi könyv. Sajátságos élményt ad, fontos, hogy ezt mindenki átélhesse. Forgasd, lapozd, érezd a papír illatát, érdességét vagy simaságát. A könyvek ráadásul megdolgoztatják nem csak a lelked, hanem az agyad is. Fejleszt, nyugtat és bátorít. Sokszor betegségeknél terápiaként használják az olvasást, és nekem is segített nehéz időkben egy-egy könyv.

Már előkészítés alatt van a következő könyved. Mi a címe? Az is kémregény?

Nem kémregény lesz. Ez egy nagyon komoly témához fűződik. Leszögezem, ez is fikció, mint az előző, de valós gondokkal küzdenek a szereplői. Előzetesként annyit, hogy emberkereskedelemről szól, a helyszín Budapest, és napjainkban játszódik.

Új hozzászólás