Magyar Kultúra Napja: a Lord és a Lamantin főszervezője is díjat kapott

Képgaléria megtekintése2017.01.23. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Magyar Kultúra Napja: a Lord és a Lamantin főszervezője is díjat kapott

Január 22-én, vasárnap este került sor a Magyar Kultúra Napja alkalmából a város kulturális kitüntetéseinek átadására az AGORA Művelődési és Sportházban.

HIRDETÉS

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

"A Kultúra Napja akkor válik igazi ünneppé, ha át tudjuk gondolni, mi módon kell felelősséggel bánnunk a ránk hagyott kulturális örökséggel. Meg kell őriznünk ezt az örökséget, és át is kell adnunk az utánunk következő nemzedéknek, hiszen a kultúra szó eredeti jelentése is ápolást, megőrzést jelent!" - emelte ki ünnepi köszöntőjében Dr. Puskás Tivadar polgármester. 

Emlékeztetett rá: a közösség számára a kultúra erőforrás. Belőle származnak azok az energiák, amelyek egy várost, egy nemzetet fenntartanak, teljesítményre sarkallnak. A Magyar Kultúra Napja tehát egyben az összetartozásunk ünnepe is.

"A mai napon meg kell köszönnünk és meg kell becsülnünk a magyar kultúráért, a magyar nyelvért dolgozó emberek és közösségek elhivatottságát, mindennapi helytállásukat és erőfeszítéseiket. Ők a letéteményesei kultúránknak, magyarságunknak, hazaszeretetünknek." - zárta gondolatait a városvezető.

Ezt követően ünnepélyes keretek közt adta át a kultúranapi díjakat a város polgármestere, Koczka Tibor alpolgármester és dr. Takátsné dr. Tenki Mária.

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A díj kettő fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettő személy kaphatja. 

Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj I. fokozat: dr. Gálig Zoltán művészettörténész

Kiemelkedõ Kulturális Munkáért díj II. fokozat: Zsoldosné Csidei Valéria gyűjteménykezelő

A „Kultúra Támogatásáért-díj" adományozható annak a személynek aki a város kulturális életének fejlődése, egyes kulturális rendezvények, események megrendezése, a kultúra területén tevékenykedő személyek, művészek munkájának segítése lehetővé tétele érdekében kiemelkedő tevékenységével, áldozatvállalásával közmegbecsülésre tett szert. A díjat évente egy személy kaphatja.

Kultúra támogatásáért díj: dr. Tímár Péter, a Lamantin Jazz Fesztivál főszervezője

A Weöres Sándor-díjat idén először osztották ki.

Weöres Sándor-díj: Lord együttes
Az együttes tagjai a Művészeti Szakgimnázium klasszikus furulyán játszó két végzősének, Kovács
Bálintnak és Pass Dominikának ajánlják fel pénzjutalmukat!A díjátadót követően az Experidance "Ezeregyév" című történelmi táncshowját láthatta a közönség.

„Ezeregyév" - történelmi táncshow az Experidance előadásában

2017.01.23. - 17:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

„Ezeregyév" - történelmi táncshow az Experidance előadásában

Január 22-én a Magyar Kultúra Napja díjátadóját követően mutatta be kétrészes, 'Ezeregyév' című történelmi táncshowját az Experidance a Sportházban.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás