Izgalmas kiállítások a Savaria Múzeumban és a Szombathelyi Képtárban

2017.01.24. - 12:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Izgalmas kiállítások a Savaria Múzeumban és a Szombathelyi Képtárban

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2017.01.24 - 12.31.

Szertárból múzeum címmel csütörtökön nyílik meg a nemrég felújított Savaria Múzeum idei első kiállítása, amelyet az év során számos más érdekes és izgalmas tárlat, valamint múzeumi program követ majd - közölte a múzeum hétfői évindító sajtótájékoztatóján Csapláros Andrea igazgató.

HIRDETÉS

Mint elmondta, a Szertárból múzeum című kiállítás a hajdani gazdag iskolai biológia szertáraknak kíván emléket állítani, számos nagy múltú intézmény anyaga ugyanis veszendőbe ment, ahol megmaradt, ott a darabok múzeumi műtárgyakká váltak. Elmondta, hogy munkatársai már javában dolgoznak a múzeum római kori állandó kiállításának második részén, amelyet terveik szerint áprilisban nyitnak majd meg a nagyközönség előtt, de távolabbi terveik között szerepel egy a germán temetkezési szokásokat bemutató középkori kiállítás, valamint a Szombathelyi Egyházmegyei Látogató Központtal együttműködve egy Szily János püspököt és korát bemutató kiállítás megrendezése is.


Az iskolai szertárak hajdani gazdagsága már a múlté. Letűnt az a világ, amikor az itt őrzött tárgyak a szemléltetés egyedüli eszközei voltak, és szinte bármilyen preparátum beszerezhető volt.  Számos nagy múltú intézmény anyagai veszendőbe mentek, ahol megmaradtak, múzeumi műtárgyakká váltak. A kiállítás a hajdani biológia-szertáraknak állít emléket, megjelenítve az egyre erősödő természetvédelmi mozgalmak hatásait a szertárak jelenkori gyarapítására. Találkozunk az egykori szertárak funkcióját átvevő digitális világgal, amely sokszínűségével ugyan szélesre tárja a megismerés lehetőségét, de nem helyettesítheti a megtekinthető, körbejárható, esetenként kézbe vehető preparátumokat.

Csapláros Andrea a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy 2017-ben tovább folytatódik Szombathelyen a múzeumi épületek felújítása. A Smidt Múzeum esetében a közbeszerzés már lezárult, a város és a kivitelező szerződéskötés előtt áll, a kivitelezési munkák tavasszal indulhatnak, és év végére fejeződhetnek be. Hozzátette: mivel a Smidt Múzeum a történelmi belvárosban áll, a terület régészeti kutatása is érdekes lehet, az épület alatt római kori emlékek lehetnek, valamint számításaik szerint a középkori vár egy darabját is megtalálhatják a munkálatok során.

Tervezik a Romkert felújításának megkezdését is, ami az igazgatónő szavai szerint azért is elengedhetetlen, mert az ott található római kori mozaik "válságos állapotban van", a mozaikszemek restaurálásához azonnal hozzá kellene látni, mert olyan állapotba kerülhetnek, ami a helyreállítást már lehetetlenné teszi.

Csapláros Andrea megjegyezte, hogy felújításra szorulna a Szombathelyi Képtár épülete is, hiszen annak teteje gyakran beázik. Szavai szerint most készül egy pályázati anyag a Területi Operatív Program (TOP) támogatásának elnyerésére, de idén egy - több mint egymilliárd forintot igénylő - nagyobb felújításnak csupán a tervei készülhetnek el.

Czenki Zsuzsanna, a múzeum általános igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Savaria Múzeumban 2016-ban 17 időszaki kiállítás volt, ezekre több mint 22 ezer látogató volt kíváncsi, az 59 múzeumi rendezvényen pedig több mint 16 ezren vettek részt. Az elmúlt évben 787 múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak, amelybe több mint 15 ezer óvodás és kisiskolás korú gyermek kapcsolódott be.

Az igazgatóhelyettes az idei évre tervezett kiállítások közül kiemelte a Szombathelyi Képtárban februárban 9-én nyíló tárlatot, amely Frida Kahlo mexikói festőművészt állítja a középpontba Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea alkotásain keresztül, és amelyhez február 23-án egy emlékkonferencia és a Savaria Moziban egy filmvetítés is kapcsolódik.

Április 8-án, a roma kultúra világnapján nyílik három kortárs roma képzőművész, Ferkovics József, Balog Tibor és Kunhegyesi Ferenc kiállítása a képtárban. Május 18-án indul a "SzombatHELYI" című kiállítássorozat, amely alapvetően helyi gyűjteményekre alapoz, és a város értékeiből, művészeti életéből mutat be érdekességeket.

Czenki Zsuzsanna elmondta, hogy Szombathely is csatlakozik ahhoz az országos felhíváshoz, amely májust és júniust a grafika hónapjaivá kívánja tenni. Ennek jegyében a képtár saját grafikai gyűjteményéből állítanak ki ritkaságokat, köztük egy 1511-ből származó Dürer-grafikát.

Augusztus 20-án a Vasi Skanzenben nyílik tárlat Klumeczky Ildikó szolnoki fazekasművész munkáiból, októberben a képtárban Ezer szál címmel rendeznek textilkiállítást, az évet pedig a Pécsi Műhely történetét bemutató tárlat zárja majd. Nem maradnak el a hagyományos múzeumi rendezvények sem, áprilisban ismét lesz Szent György-napi, novemberben pedig Szent Márton-napi vásár, és ismét bekapcsolódnak a Múzeumok éjszakája és a Kutatók éjszakája országos rendezvénysorozatába is.

Vig Károly, a múzeum tudományos igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: ebben az évben is megjelenik majd a Savaria Múzeum múzeumi értesítője, amely az intézményben folyó tudományos munka tükre, valamint egy néprajzi és egy természettudományos témájú kötetet is kiadnak.

KIÁLLÍTÁSOK:

Január

Oroszy Csaba kiállítása - Szombathelyi Képtár

Oroszynorgia - Oroszy Csaba kiállítása a Szombathelyi Képtárban

2017.01.20. - 01:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Oroszynorgia - Oroszy Csaba kiállítása a Szombathelyi Képtárban

Rengetegen voltak kíváncsiak Oroszy Csaba Fragmenta Silentii című kiállításának megnyitójára január 19-én a Szombathelyi Képtárban, amin magukkal ragadó színek, formák, az ecsetkezelés és a műfajok gazdagsága tárult a látogatók szeme elé.

 

 


Szertárból múzeum - Savaria Múzeum

Február          

Frida Fiestas - Szombathelyi Képtár

(Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea kiállítása)

Március

Isis hajózik - Iseum Savariense

Ale Ildikó képzőművész kiállítása - Szombathelyi Képtár

Művészeti Szakgimnázium kiállítása - Szombathelyi Képtár

Április

Instituto Romano kiállítása

Szűrrátét kiállítás - Vasi Skanzen

Május

Diploma kiállítás - Szombathelyi Képtár

Grafika kiállítás - Szombathelyi Képtár

SzombatHELYI (Események, történetek, emberek fotográfiákon) - Savaria Múzeum

Június

SzombatHELYI (Ábrázolási típusok kialakulása és változásai) - Szombathelyi Képtár

SzombatHELYI (Antik emlékek régi és mai fotókon) - Iseum Savariense

SzombatHELYI (küldött képek) - Vasi Skanzen

Vas Megyei Művészeti Panteon - Szombathelyi Képtár

Augusztus

Chlumetzky Ildikó kiállítása - Vasi Skanzen

Szeptember

A sziklától a kőbaltáig - Savaria Múzeum

Október

Ezer szállal (textilkiállítások a Minta Alapítvány, a Metropolitan Egyetem és a Képtár miniatűrtextil-gyűjteményéből) - Szombathelyi Képtár

ArtFactory - Graz - Szombathelyi Képtár

December

A Pécsi Műhely története - Szombathelyi Képtár

RENDEZVÉNYEK (válogatás):

Február 16. - Az év élőlényei - Savaria Múzeum

Február 23. - Frida Kahlo konferencia - Szombathelyi Képtár

Február 23. - Frida - filmvetítés - AGORA-Savaria Filmszínház

Február 24. - Frida - felolvasószínház - Szombathelyi Képtár

Március 8. - Szent és profán állataink 1. - Iseum Savariense

Április 22-23. - Szent György-napi kézműves vásár - Vasi Skanzen

Május 26. - A magyar régészet napja - Iseum, Látványtár

Június 17. - Múzeumok éjszakája 1. - Savaria Múzeum, Képtár, Iseum, Romkert

Június 24. - Múzeumok éjszakája 2. - Vasi Skanzen

Szeptember 16. - Múzsák kertje - Savaria Múzeum

Szeptember 22. - Kutatók éjszakája - Szombathelyi Képtár

Szeptember 27-29. - Országos Természettudományi Konferencia - Szombathelyi Képtár

Október 10-13. - Múzeumok őszi fesztiválja - Savaria Múzeum, Képtár, Iseum, Smidt Múzeum, Látványtár

Október 12. - Épített szépség 1. - Iseum Savariense

November 4-5. - Szent Márton-napi országos nagyvásár - Vasi Skanzen

December 8-9. - Karácsonyi vásár - Szombathelyi Képtár


NYÁRI NAPKÖZIS TÁBOROK:

Június 26-30. - Iseum Savariense

Július 3-7. - Szombathelyi Képtár

Július 10-14. - Iseum Savariense

Július 17-21. - Szombathelyi Képtár

Augusztus 14-18. - Vasi Múzeumi Látványtár (új helyszín)

Új hozzászólás