Művészi installációval emlékeznek a GULAG-táborok borzalmaira Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2017.01.25. - 12:00 | Büki László 'Harlequin'

Művészi installációval emlékeznek a GULAG-táborok borzalmaira Szombathelyen

„Ismeretlen, fehér folt a történelmünkben mindaz, ami a Gulagon történt, nyitott seb, elvarratlan szál, és a holtak a mai napig temetetlen holtak” – emlékeztetett rá Hende Csaba országgyűlési képviselő a GULAG-táborok borzalmait bemutató installáció megnyitóján szerdán, Szombathely főterén.

Magyarország kormánya a 2017-es esztendőt GULAG-emlékévnek nyilvánította. Ebből az alkalomból a GerillaPresS Lapkiadó Kft. négy városban, egy művészi installáció segítségével "a való világban", azaz köztereken mutatja be a GULAG-táborok borzalmait.

Az országot körbejáró alkotás - amely Pécsen, Debrecenben és Budapesten is látható lesz -  első állomásán, Szombathelyen Hende Csaba (Fidesz) országgyűlési képviselő mondott ajánlót. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a Gulágra hadifogolyként vagy kényszermunkára elhurcolt közel 800000 magyar tragédiáját a mai napig nem tudta feldolgozni a társadalom.

Ismeretlen, fehér folt a történelmünkben mindaz, ami a Gulagon történt, nyitott seb, elvarratlan szál, és a holtak a mai napig temetetlen holtak. Továbbélésünkhöz szükséges az, hogy feltárjuk, kibeszéljük a múltat és fejet hajtsunk az áldozatok, a hősök előtt, és rámutassunk a bűnösökre. Ez az értelme ennek az installációnak." - összegezte Hende Csaba.



Dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy II. világháború után az egykori Szovjetunióba több százezer magyart hurcoltak munkatáborokba, ahol embertelen körülmények között dolgoztatták őket. „Emlékezzünk mindig arra, hogy az embertelenség csak embertelenséget szül" - zárta gondolatait a városvezető.

Stefka István lapigazgató az országot körbejáró mementó kapcsán kiemelte: a háború akkor ér véget, amikor szabadon emlékezhetünk és gyászolhatjuk szeretteinket. „Nekünk a háború 1989-ben ért véget, mert addig szót nem lehetett ejteni, nemcsak a Gulágról, nemcsak az elhurcolt 800000 emberről, hanem 1956 hőseiről, halottairól sem."  

Stefka István beszédében rámutatott: az elhurcoltak körülbelül fele élte túl a borzalmakat. A felállított installáció szimbolikus jelentőségű, emlékezetet azokra, akik meghaltak, és a reményre, hogy a hazatérők visszaemlékezéseiből feltárható, dokumentálható ez az időszak, a „magyar holokauszt".  

A Gulágon mértékadó becslések szerint legalább 20-30 millió ember vesztette életét.



A köztéri installáció azt a pillanatot jeleníti meg, amikor a véletlenszerűen összegyűjtött ártatlan embereket sorba rendezik és megindítják a több évig tartó szenvedés, halál felé. A kopjafák az elhurcoltakat jelenítik meg, a rozsdás zártszelvények a szovjet katonákat jelképezik.  

Az installáció a rendszerváltás legendás művésztársasága, a 301-es parcella kopjafáit is elkészítő Inconnu Csoport alkotása. Szombathely főterén január 31-ig tekinthető meg.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás