Megújul a körmendi Vadászlak és természeti környezete

2017.01.27. - 00:10 | vaskarika.hu

Megújul a körmendi Vadászlak és természeti környezete

A felújítás során közel 350 nm-en történik rekonstrukciós munka, illetve az új funkciókat korszerűen szolgáló átalakítások. A funkcionális terek kialakításánál fő szempont a Batthyány örökség természetvédelmi ágának megismertetése, hiszen a közel 40 hektáros kastélypark kutatása és kerttörténeti bemutatása még nem történt meg.

HIRDETÉS

Körmend Város és térsége turisztikai vonzerejét alapvetően meghatározza a Batthyány kastély-együttes, a hozzá kapcsolódó közel 40 hektáros kerttel, melyet így komplexitásában országosan is a legjelentősebb műemlékek közé tartozik.

Az Önkormányzat az elmúlt években eredményes lépéseket tett és tesz a műemlék-épületegyüttes és a hozzá tartozó park közösségi, turisztikai, ismeretterjesztő funkciókat betöltő tereinek felújítására, a kert újraélesztésére, tematikus kiállítások fejlesztésére.

A Batthyány Kastélyparkban található 1884-es építésű Vadászlak a rekonstrukció után kulturális térként és természettudományi ismereteket is közvetítő állandó, valamint időszaki kiállítások helyszínéül szolgál.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

„A körmendi Vadászlak és természeti környezetének megújítása"
Projektazonosító: HU07-0167-A2-2013
Projekt összköltsége:155.315.789 Ft
Projekt támogatási összege: 147.550.000 Ft
A projekt az EGT Alapok támogatásával valósul meg.

A korábbi Vadászlak rendkívül leromlott állapotban volt, a környezete is elhanyagolt. A természetvédelmi területen az épület körüli közel 500 nm-en a kerttörténeti kutatások során beazonosított virágágyások, kerekes kút, galambdúc is visszaállításra kerül, továbbá a környezetbe illeszkedő utak helyreállítása is megtörténik a jobb megközelíthetőség miatt, a zöldfelület kertépítészeti tervek mentén újul meg. 

A 130 éves Vadászlak épületében az Építéstörténeti kutatási dokumentációban foglaltakat figyelembe vevő engedélyezési tervdokumentáció a jelenlegi elhanyagolt állapotot az öt építési periódus átalakításai nyomán kialakult képe és máig megmaradt részletei történeti értékként kezelendők. A beavatkozás során a 346,79 nm-en történik bontás - felújítás - megújítás, a funkcióban változás a kulturális örökség bemutathatóságát jelentő irodák-kiállító terek, a kutatómunkát támogató vendégszobák-irodák kerülnek kialakításra. Sor kerül a műemlék épület külső homlokzatának teljes felújítására, tetőcserére, nyílászárók cseréjére, belső, funkcionális terek kialakítására, gépészeti beavatkozásokra, akadálymentesítésre.


A funkcionális terek kialakításánál szempont a Batthyány örökség természetvédelmi ágának bemutathatóvá tétele, hiszen a mintegy 33,47 ha területű kastélypark kutatása és bemutatása kertrégészeti szempontból még nem történt meg, ennek bemutató helyszínéül az eredetileg erdészlaknak készült épület jól szolgál. A kulturális és természeti örökség összekapcsolását jelenti Carolus Clusius a XVI-XVII. századi flamand botanikus révén a kertépítő Batthyányiak munkásságának bemutatása. Ő volt az, ki a Batthyány címerben szereplő sugaras liliomot felfedezte itt. Kutatóként Szinetár Miklós, a város szülötte is a kert szerelmese volt, az általa feltérképezett fa és növényállomány szintén méltó helyre kerülhet. Helyhiány miatt jelenleg raktárban porosodó madárgyűjtemény is helyet talál a kicsi, de interaktív elemekkel hatalmas bemutatási lehetőséget jelentő vadászlaki kiállítóhelyen.


Egész évre tervezett attrakciók:

"BÖK ILLATSZERTÁR" MEDIUS®

Ezzel az attrakcióval Magyarországon először kerül kialakításra egy olyan illatszertár, ahol megszagolhatók a különböző gyógynövények, a fűszernövények „arzenálja", valamint olyan információs táblarendszer kapcsolódik hozzá, amely pontos tájékoztatást ad a felhasználás lehetőségeiről, majd ezt tovább bővíthető a termesztéssel összefüggő ismeretek átadásával is.

Az attrakció egyedülállósága miatt jelentős turisztikai vonzerőt képviselhet, országosan és nemzetközileg is. A Vadászlak hasznosítása a természettudományi ismertek szolgálatában is szerepet vállal, így ehhez a turisztikai célkitűzéshez is integrálható.


„A KASTÉLYKERT TITKAI"

33,47 ha területű kastélypark kutatása és bemutatása kertrégészeti szempontból még nem történt meg, ennek bemutató helyszínéül az eredetileg erdészlaknak készült épület jól szolgál. A kulturális és természeti örökség összekapcsolását jelenti Carolus Clusius a XVI-XVII. századi flamand botanikus révén a kertépítő Batthyányiak munkásságának bemutatása. Ő volt az, ki a Batthyány címerben szereplő sugaras liliomot felfedezte itt. Kutatóként Szinetár Miklós, a város szülötte is a kert szerelmese volt, az általa feltérképezett fa és növényállomány szintén méltó helyre kerülhet.

Új hozzászólás