Családi zenéléstől a testvérduóig – A Háklár testvérekkel indult a Bájoló negyedik évada

Képgaléria megtekintése2017.01.27. - 01:00 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Családi zenéléstől a testvérduóig – A Háklár testvérekkel indult a Bájoló negyedik évada

Bájoló, negyedik évad, első rész, Háklár tesók, akik karácsonyfa alatt zenélgető gyerekekből nőtték ki magukat közönség előtt megmutatkozó duóvá.

A nyitógondolatokban egy kis nosztalgiacsomagot kaptunk, amelyben az eddigi Bájoló évadokat idézhettük fel közösen. Számunkra is hihetetlen, hogy már 4. éve fut a sorozat, mondhatni, töretlen lelkesedéssel. Három a magyar igazság, azaz három fő tényező szükséges a Bájolóhoz: innovatív ötletek, egy megvalósító és egy jó beszélgetőtárs, melynek szerepét szokásos módon, de megunhatatlanul ismét Boros Ferenc töltötte be. Csatlakozva a bevezető gondolatokhoz, ő is kiemelte a sorozat fontos küldetését, mely egyrészt a tehetséges, alkotni vágyó fiataloknak nyújt bemutatkozási lehetőséget, másrészt a kitartó közönségnek ad egy kellemes, késő délutáni kikapcsolódást.

Az új évad első vendégei a Háklár testvérek voltak, azaz Háklár Dóri és Háklár Peti. A szokásos, megkerülhetetlen bevezető kérdés nem maradhatott el Feritől: hogyan jött zenélés, mi volt az első zenei kapcsolat? Nagyjából ugyanazt a választ hallhattuk, hiszen a Háklár családban nagy hagyománya van a zenélésnek, főként édesapjuk révén. Mondhatjuk azt is, hogy a karácsonyfa alatt zenélgető gyerekekből nőtt ki a mai közönség előtt is megmutatkozó duó. Hangszerek közül a furulya és a gitár jelent meg, de főként a dobot emelték ki, ami Peti esetében annyira mély nyomot hagyott, hogy kezdetben még a gitáron is dobolt. Később azonban áttért a hangszer rendeltetésszerű használatára, melyen fél évig tanár segítségével, majd autodidakta módon tanult meg játszani. A családi zenélésekből, a közös zenei ízlés alapjain megalakult a testvérduó. A kezdeti időszak jellemzője, hogy még csak kedvenc dalaikat tanulták és játszották, majd ezeket igyekeztek a saját stílusukra formálni, saját ritmus- és tempóvariációkat kitalálva.

Az interjú közben olyan dalok csendültek fel, mint Kardos-Horváth Janótól a Földlakó vagy az Elnézést, bocs, a Pál Utcai Fiúktól a Hajsza, a Kiscsillagtól a Menetszél, vagy a meghatározó szerepű Kispál és a borztól Szívrablás. Ezek hallatán adta magát a válasz arra a kérdésre, hogy milyen zenéket hallgatnak szívesen, illetve mikből építkeznek, ha összeraknak egy műsornyi anyagot. Jól látható és hallható, hogy a magyar zenét helyezik előtérbe, és azon belül az alternatív vonal, ami közelebb áll a testvérpárhoz.

Lehetőségeikről annyit tudtunk meg, hogy szűk az a mozgástér, ahol érvényesülni tudnának. Jórészt azok a helyek hívják őket vissza, ahol már felléptek, mint a Bohém vagy a Cherry presszó. Ennek kapcsán Peti megjegyezte, hogy igazán a kezdet a nehéz, hiszen, ha az emberek veszik a fáradtságot, hogy ellátogassanak egy-egy élőzenei koncertre, ami ráadásul még tetszik is nekik, akkor szívesen visszatérnek máskor is. Kiemelt szerepű náluk tehát az élőben megszólaló zene, amely a már előbb érintett okok miatt a közönség szórakoztatására és megnyerésére irányul, valamint a motiváló biztatások és a mélyebb átélés forrása.

A zeneileg elkülöníthető második blokkban saját dalokat hallhattunk, melyek nagy részét a fiútestvér jegyzi, de Dóri sem marad el öccsétől. Hat saját szerzeményt adtak elő, melyek közül Peti a Tök sötét, a Szerelmes dal, a Csordultig könnyel, az Álomfogó és az Aranyom című számokat jegyzi szerzőként. Legtöbbjük fő vonala a szerelem érzésének megjelenítése, a romantikus képek felvillantása, hol lágyabb, hol ritmikusabb gitárkísérettel. Dóri a Holdas címet viselő szerzeményét adta elő, melynek nem mindennapos, misztikus keletkezéstörténetét is megosztotta a hallgatósággal. Megtudtuk, hogy a „fővezér" is általában ő, aki megkéri tesóját, hogy zenésítsem meg egy Varró Dani verset, írjon egy-két dalt, vagy megkéri, hogy hadd állítsa ő össze a számlistát egy fellépésre... :)

Az apró-cseprő összekülönbözések ellenére mégis nagy az egyetértés a testvérek között, mondhatni egy húron pendülnek. Mivel még mindketten diákok, ezért a továbbtanulási célok a legfontosabbak, de elmondásuk szerint bármilyen irányba is viszi őket útjuk, a zene az mindig megmarad. Ezzel kapcsolatban terveik között szerepel, hogy az interneten minél több hangzóanyaguk legyen elérhető, fellépések kapcsán pedig belőtték az utcazenés profilú fesztiválokat, valamint elhangzott Kapolcs és a Hétrét Fesztivál neve is, amely nagy lehetőség lenne a duónak.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás