Timur Lenk átka miatt tört ki a II. világháború?

2017.01.28. - 10:00 | vaskarika.hu / hirado.hu - Fotó: pvincze.blogspot.hu

Timur Lenk átka miatt tört ki a II. világháború?

„A harc az élet fűszere.” – ez volt Timur Lenk kedvenc mondása, és senki nem foghatja rá, hogy nem eszerint élt. A nagy mongol hódítóról kevesen tudják, hogy akár rá is lehet kenni a második világháború kitörését – megátkozta ugyanis saját sírját, és az átkot, úgy tűnik, sikerült szabadjára engednünk.

HIRDETÉS

A mongol Timur Lenk hatalmas hódító volt, Dzsingisz kán leszármazottjának tartotta magát, és arra törekedett, hogy legalább akkora birodalmat hozzon létre, mint amekkorát imádott elődjének sikerült. Háborús időkben kifejezetten kegyetlen és veszélyes volt (a legendák szerint legalább 17 millió ember vére tapadt a kezéhez), de békében igencsak bölcs döntéshozónak és kultúrakedvelő uralkodónak bizonyult.

Fontos kulturális hagyatéka Szamarkandban található sírja, amely gyakorlatilag azúrkék, türkiz, arany és alabástromszínű mozaikokkal díszített műemlékegyüttes. Bár egy földrengés egy részét elpusztította, kupolájának egy óriási darabja máig áll. Érdemes meglátogatni, ha arra jársz - tényleg gyönyörű épületről van szó.

Tamerlan

Csakhogy amilyen gyönyörű, olyan veszélyes is - legalább is a babonások számára biztosan. A legenda szerint ugyanis Timur megátkozta a sírját, és azzal fenyegetőzött, hogy ha bárki háborgatni meri, azzal egy még nála is nagyobb gonoszt szabadít a világra. 1941-ben Sztálin aztán egy csapat régészt küldött a sírhoz, és mit sem törődve a helyiek ellenállásával, felnyitotta azt. A mélyben egy jobb lábára sánta ember maradványait találták meg, és egy olyan koporsót, amire azt vésték rá, hogy: „Aki felnyitja síromat, egy olyan erőt enged szabadon, aki még nálamnál is félelmetesebb."

Még a nem túl babonás embereknek is furcsa egybeesésnek tűnhet, hogy néhány nap múlva a második világháborús német csapatok támadást indítottak a Szovjetunió ellen, és a harcokban becslések szerint 26 millióan vesztették életüket. Mint korábban említettük, Timur 17 millió ember életének kioltásáért volt felelős - beigazolódott hát a fenyegetés, és Sztálin régészei tényleg a mongol uralkodónál nagyobb szörnyeteget szabadítottak a világra. Mi azért persze inkább a történelmi tényeknek hiszünk, de az biztos, hogy elég hátborzongató egybeesésről van szó.

Főleg akkor, ha a történet folytatását is ismeri az ember: Sztálin ugyanis 1942-ben elrendelte, hogy iszlám hagyományok szerint temessék vissza Timurt a sírjába - nem sokkal később pedig a Wehrmacht maradéka megadta magát Sztálingrádnál, és megindult a szovjet előrenyomulás nyugat felé. Véletlen?  

Új hozzászólás