Kanizsa Gina és a Kállay Saunders Band nyerte A Dal 2017 második válogatóját

Képgaléria megtekintése2017.01.29. - 14:00 | Orsó - Fotók: MTVA / Kaszner Nikolett

Kanizsa Gina és a Kállay Saunders Band nyerte A Dal 2017 második válogatóját

Minden úgy történt, ahogy vártuk, illetve mégse. A zsűri mondott egészen remek dolgokat a dalokról, olykor pedig meglepő módon következetlen volt. Leginkább ez a kettősség jellemezte a második válogatót. Nagyon vártuk, hogyan szólalnak meg a dalok élőben, és a favoritjaink közül volt, ami hátborzongatóan gyönyörűen, s volt, ami meglepően hamiskásan. De bejátszott az is, hogy amit jónak éreztünk élőben, azt a zsűri húzta le, amit pedig középszerűnek, sablonosnak, azt felértékelte. Ha a közönségszavazatoknak hinni lehet (...), akkor vagy simán süketek szavaznak, vagy nagyon mélyen van a zenei közízlés... Extra: Vastag Csaba szimfonik medli "forevő"!

Peet Project: Nem rossz ez, sőt, kifejezetten jó így az elejére, az már persze más kérdés, hogy a versenyben ezt a stílust nemigen szokták díjazni. A frontember jól énekel, és láttuk már korábban  hegedülni is. Egyszóval profi zenészek, profi zenekar, csak azt nem értem, hogy kerülnek ebbe a válogatóba? Extra fellépőként kéne részt venniük a műsorban.

Tóth Andi: Nekem alapvetően Andival semmi bajom nincs, drukkoltam neki anno az X-ben, tetszik, hogy próbálkozik, dolgozik, mindenhol ott van - így kell ezt csinálni. A dal viszont kevésbé jön be, nekem sajnos semmit nem mond, minden évben van egy FIRE című szám. Az egész végül amolyan kiabálós-erőltetősre sikeredik.

Annaelza feat. Kása Juli: Hangulatos, kellemes dal, érdekessége számomra az, hogy az elején kevésbé tetszik, de a végére beszippant, jó a lüktetése. A verze nagyon jó, egyedül a refrén „találkozunk"-ja akaszt meg, ott bizony prozódiai hiba van sajnos, persze ezen lehet javítani. Juli ruhája nagyon különleges, ezt is érdemes megemlíteni. 

Chase: Nem könnyű megugrani a felvételen hallható minőséggel felállított mércét, és minden pozitívum ellenére nem is sikerül - ám ettől még maga a dal tetszik, és a színpadi produkció is jó. A zsűri furcsa túlzásokba esik, de hát már a múltkori adásban is láttuk, hogy néha egészen következetlenek.

Mrs. Columbo: Az új felállás és stílus szerintem nagyon jót tett Dorináéknak. A téma jó, a szöveg is bejön, élvezem a dalt, amíg tart, bár utána semmit nem tudok belőle felidézni. A tévében semmi basszus nem hallatszik, nem tudom, ez vajon koncepció-e, vagy hiba. Kicsit zavaró Dorina sok mutogatása és gesztikulálása is, de maga a zene alapvetően nem rossz.

Kállay Saunders Band: mi ez a haj, gyerekek? És mi ez a szemüveg? Te jó ég... na mindegy. A korábbi évek jó dalaival ellentétben Kállay Saunders Andrásnak idén sajnos nem sikerül maradandó alkotni. Ez a dal egy nagy semmi, szóval nem is tudok vele mit kezdeni. Hogy a zsűri miért nyalja ennyire körbe, azt fel nem foghatom, sőt, 42 ponttal rögtön legelsőnek kihozni...? Érthetetlen.

Mujahid Zoli: Ezt a dalt kifejezetten azért szeretem, mert szerintem ezt Zolin kívül ma Magyarországon más így nem tudná elénekelni. Klasszikus popballada, végig tökéletesen tiszta, a mély hangok erősek, férfiasak, ám ha kell, puhák és simulékonyak, viszont a magas falzettek is gyönyörűek (ezt nem tudta Chase élőben produkálni). Kicsit kár a majdnem végig statikus színpadképért, de szerencsére a végén feláll és középre jön az előadó. Ami még tetszik, hogy most nincs jelmez, hanem egy egyszerű, sima ruha van Zolin, talán ezzel is jelezve, hogy ez most tényleg nem a külsőségekről szól. Értem a zsűri kritikáit, de nem értek velük mindenben egyet.

Peter Kovary and The Royal Rebels: Jólesik ez a buli a sok másfajta zene között. Stílus ide, hasonlóság oda, ez akkor is marhajó. Simán küldeném őket tovább, nesztek, népek, ezt kajáljátok!

Kanizsa Gina: Szép a színpadkép, a dal és az énekhang is rendkívül érdekes. Olyasmi, mintha egy jó musical befejező dala lenne, izgalmas hangzatok, hangközök egymás után, kellemes, visszafogott éneklés. Komplex, furcsa, borzongatós.

Szabó Ádám: Emlékszem még a jó énekhangra régről, és jó újra hallani. Tetszik a színpadkép is, nagyon látványos. A dal maga az erős közepesek közül való, a refrén „feltolt" hangja érdekes, másrészt ő is rengeteg falzettel próbálkozik, de sajnos neki sem igazán sikerül. Tugedör, igen, igen, persze...

Holtverseny alakul ki Ádám és a Mrs. Columbo között, a zsűri pedig utóbbit juttatja tovább, tehát akik a mai versenyből pontozással továbbjutnak:

  1. Kállay Saunders Band
  2. Kanizsa Gina
  3. Peet Project
  4. Chase
  5. Mrs. Columbo.

Amíg a közönség eldönti, kit juttat tovább pluszban, addig sajnos Vastag Csaba szórakoztat minket az MR Szimfonikusok élén - furcsa, de szerencsére nem tart sokáig. A közönség végül Szabó Ádámot juttatja tovább a következő fordulóba.


Továbbra is furcsa, néha egészen ellentétes reakciókat látunk a zsűritől, a pontozás is egészen meglepő időnként, de hát biztos van mögötte valami koncepció, nyilván szépen meg lehet beszélni előre, ki lesz az, akit tutira továbbjuttatnak, és ki, akit semmiképp. A közönség meg továbbra is a fülén ül, és szimpátia alapján szavaz, nem hallás alapján, de már ezt is megszokhattuk. Még egy forduló van a 30-as mezőnyből, aztán következik a mezőny további szűkítése, majd a döntő - a magam részéről már nagyon várom.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

BLH 2017.01.29. - 16:21
Nagyrészt egyetértettem a zsűrivel, főként Caramel és Both Miki véleményével. Mellettem simán elmentek az olyan dalok, mint a Kovary-féle rockbohózat vagy a Chase-féle debüt. Ebből a 10-esből igazán 3 dalra, kibővítve 5-re voltam kíváncsi. Elsősorban Kanizsa Ginára, hogy élőben hogyan fog működni ez az egyébként eléggé nehéz dal. Szerencsére nagyszerűen, és külön öröm, hogy a zsűri is zenei ékkőként tekint rá. Hogy nem eurovíziós posvány? Muszáj belelépnünk?
Másodsorban AnnaElzáék hiphopba oltott népdalára (vagy fordítva) voltam kíváncsi, mert a folkos felhozatalból (Totova...., Pápai Joci, Roma Soul) ezt éreztem igazán különlegesnek! A dalról most is ugyanaz a véleményem: nagyon jó dal, brutál erős verzével, ami nem véletlenül fogta meg Both Mikit is, hiszen simán lehetne akár egy Napra dal is, nekem a refrén is tetszik, a szótorlódás ellenére. Nagyon vártam, élőben hogyan szólal meg, és hatalmas csalódás volt... Többször is hamis volt Kása Juli, amit egyszerűen nem is értettem, nekem a tévéből az jött le, hogy nagyon vérszegény a helyszíni hangosítás és hirtelen nem tudtam másra gondolni, minthogy a fülére nem a megfelelő minőségben jutott el a zenei alap... A dal koreográfiája teljesen rendben volt, sőt, az egyik legváltozatosabb volt az összes közül, nagyon sajnálom, hogy nem ment tovább, hiszen lehetett volna javítani rajta.
A harmadik dal Mrs Columbo triphopja volt, amit szerintem tökéletesen jól értékelt a zsűri: amit kifogásolt, az rendesen ült (statikusság), amit dicsért, az is a helyén volt. Okosan döntöttek a holtverseny során is, hiszen látszott, hogy Szabó Ádám - és ez akár jelzésértékű is lehet! - messze a közönség kedvence volt tegnap, így érthető, hogy Dorináékat tolták tovább - amúgy joggal! - ellenében. Őt meg, ahogy vártuk, a közönség! :)
KSB száma nekem valahogy passzé, ráadásul a Spoon 21-el mutat szinte teljes egyezőséget a daluk egy része... Nekem is érthetetlen, miért a hatalmas hype, az viszont tény. hogy a KSA überprofi, remek zenész, hátha van még tartalék a dalban, amit a következő fordulóban előhúznak.
Szabó Ádámról teljesen jól nyilatkozott Caramel, tényleg olyan, mintha megijedne, vagy nem bízna önmagában.
Mujahid Zoli dala engem nem érintett meg, függetlenül attól, hogy respektálom az egyszemélyi hangszeres kiállást. Szinte a legnehezebb így hatni, mindenféle vizualitás nélkül, csak a dal erejével.
Kovaryéknak szerintem inkább ciki ez a versengés, mint siker. "Öreg rockereket", pláne, hogy mindig nem is voltak azok..., ne okítson már a zsűri, hogy mennyi 2 akkord. :D Ők meg eljátsszák azt, hogy "oké, figyelünk rá, blabla...". Fenéket. Nekem az jött le, hogy fullra kiröhögik a zsúrit, csak hát az ismertségért belementek a játékba.
Peet Project egyben volt, friss volt, szerintem a stílus is teljesen eurovíziós volt, de nem hozott lázba, ahogy a surranópályán bejutó Chase debütálása se. Tóth Andi élőben izgalmas jelenség, forr a levegő körülötte, de a dal szerintem nem tesz a személyiségéhez annyit, hogy különleges, fejfelkapós legyen.
Szumma: szerintem a zsűri a legtöbbet hozta ki a 10-esből, sajnos döntésüknek joggal esett áldozatául az egyik favoritom, Annaelza... Chase helyett mondjuk én Mujahidot juttattam volna tovább, több potenciált láttam a dalban, főleg, hogy a mozgástere is jóval nagyobb volt. A többi szerintem rendben volt, leszámítva még KSB túlpontozott dalát.
schanc 2017.01.29. - 17:37
Voltak fenntartásaim előzetesen, hogy hogyan alakulhat az este, de igazából én is csak KSB felpontozásánál húztam fel a szemöldököm, a többi OK. Náluk amúgy az sem tetszett, hogy ha már bandaként futnak a versenyben, miért csak András van a kisfilmben és a produkció lényegi részében is. A színpadi megvalósításuk amúgy egy nagy semmi volt.
Kanizsa Gináért nagyon izgultam, ahogy a pontokból is látszik, abszolút a zsűri kezében van a sorsa, a nézőkben nem nagyon bízhat, de szerencsére értékelték ők is.
AnnaElzáék sajnos nagyon gyengék voltak élőben, jogosan potyogtak ki.
Ami viszont botrányos, az a műsorvezetés. Levente kb. semmit nem készül, Csilla mindent papírból olvas nulla értelmezéssel. A legalja az volt, amikor Kása Julit megkérte, hogy "AnnaElza, te is mondj valamit" . válasz: "én a Kása Juli vagyok" :D
Orso 2017.01.30. - 12:11
Akartam írni - méghozzá sokat - a műsorvezetésről, de aztán mégse tettem. Úgyis látja mindenki... Harsányi szerintem konkrétan be van szívva, de ha nem, akkor is látszik, hogy magasról sz..ja le az egészet. mindenki után benyögni, hogy "hűűűűűűűűűűűűdejóvoltááááál" - ez Tilla legrosszabb időszakaira emlékeztet...

Tatár Csilla meg... hát egy viaszbábu is több életjelet mutat, mint ő, szegény. Hibázni bárki hibázhat, az egy dolog, sőt: legalább mutatott valami emberit. Ciki volt, de legalább látszott valami kis érzelem rajta, mert zavarba jött. Egyébként meg egy nagy semmi.
BLH 2017.01.31. - 11:36
Ők ezt szerintem rutinból megoldják. Meg őszintén: mit lehet kérdezni egy éneklés után pihegő előadótól? Hogy érezted magad a színpadon? :D Átjött-e szerinted, amit a dallal üzenni akartál?Fasza a ruhád, ki tervezte? ;) Persze, hogy általános frázisokat puffogtatnak, "mekkora éneklés", "ezt nagyon odatetted", "lássuk, a zsűri is így fogadja-e, ahogy a közönség" stb. Egy ilyen műsorban nem világmegváltások kellenek, én inkább azt hiányolom, hogy Harsányi miért nem merészebb, én bírom a humorát, de gondolom mégiscsak közmédia, és muszáj "moderálnia" magát. :D Ez meg egyet jelent a sótlan, ám közízlést kiszolgáló műsorvezetéssel. A felkészületlenségre persze ez sem mentség.
Orsó 2017.02.06. - 15:40
Én azt bírtam a legutóbbi adásban, amit Tatár Csilla beszólt: "A következő előadó célja, hogy kitűnjön a mezőnyből, csakúgy, mint a többi versenyző". :D háháhá.