Máskép(p) - Ők a díjazottjai a szombathelyi fotó- és filmpályázatnak

Képgaléria megtekintése2017.01.31. - 19:00 | Büki László 'Harlequin', Boros Ferenc

Máskép(p) - Ők a díjazottjai a szombathelyi fotó- és filmpályázatnak

49 fotó, 22 film, 15 díjazott - január 31-én osztották ki a diákoknak meghirdetett Máskép(p) című fotó- és filmpályázat díjait. Hogy milyen a fiatalok vizuális látásmódja? A zsűri tapasztalata vegyes..., de a végeredmény azért biztató. Lapunk is értékelte a látottakat.

HIRDETÉS
A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Szombathelyi Szépítő Egyesület az OTP Bank Nyrt. támogatásával helytörténeti fotó- és filmpályázatot hirdetett általános és középiskolás, valamint főiskolás és egyetemista diákok részére Máskép(p) címmel.

A szervezők arra kérték a pályázókat, hogy fényképezőgéppel vagy kamerával rögzítsék a megyeszékhely számukra legérdekesebb helyeit, városrészeit, nevezetes és rejtett épületeit, épületrészleteit, utcáit, kulturális és természeti értékeit, neves rendezvényeit, esetleg közéleti személyiségeit. A kiírók azt várták, hogy olyan alkotások szülessenek, melyek a szokásos ábrázolásoktól eltérő módon, más nézőpontból, egyéni látásmóddal mutatják be várost.

49 fotó és 22 film érkezett a pályázatra. A beérkezett pályaműveket fotósokból, filmes szakemberekből álló zsűri értékelte. A fotónál két kategóriában (1. kategória: általános iskolás és értelmileg sérült diákok, 2. kategória: középiskolás diákok és főiskolás valamint egyetemista hallgatók) zsűrizték a pályamunkákat.

A képek 2017. február 28-ig nyitvatartási időben megtekinthetőek a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében. A díjnyertes filmeket a helyi televízió is vetíteni fogja, illetve felkerülnek a közösségi oldalakra is (youtube, könyvtár facebook oldala).

FOTÓ 1. KATEGÓRIA (Általános iskolás és értelmileg sérült diákok)

1. hely: Baranyai Péter: Érdekes formák a Savaria Plázában

Baranyai Péter a Rum - Kastély EGYMI diákja. Érdekes formák a Savaria Plázában című képét a zsűri a kategóriájában egyértelműen az első helyre tette, hisz véleményük szerint dicsérendő a térlátás, a formák meglátása, a vonalvezetés és a kompozíció is. Mindehhez pedig jó látásmód és jó szem szükséges. A kép ellentétekre épülő szociofotóként is értelmezhető, hisz a köztudatban a pláza egy állandóan mozgásban lévő, emberekkel teletömött képként jelenik.

2. hely: Molnár Tibor: Színes őszi vidámság 1.

Molnár Tibor a Rum - Kastély EGYMI diákjának Színes őszi vidámság 1. című képénél a zsűri tagjai a nagyon jó látásmód mellett azt a kontrasztot emelték ki, ahogy a Csónakázótó kivágott fájának szürkeségéből kiemelve egy igazán fiatalos szimbólum (smiley) kerül a középpontba.

3. hely: Várnai Anna: Fénytörések 2.

Várnai Anna a Zrínyi Ilona Általános Iskola 7. osztályos tanulójának Fénytörések című képénél a zsűri Szombathely egyik jellegzetes épületének (víztorony) és természeti környezetének ellentétére épülő összehatását díjazta. Véleményük szerint a képnek kimondottan jól áll a döntött forma.


Különdíj 1.: Györkös Máté: Kincsek 3.

Györkös Máté a Rum - Kastély EGYMI diákjának Kincsek 3. című fotóján Szombathely város jellegzetes Fő téri Faunok szoborcsoport táncoló párja látható háttal. A képen nagyon érdekes a színátmenet, mintha múlt és jelen találkozna össze egy fotóvillanásnyi időre.

Különdíj 2.: Kovács Márton: Savaria történelmi emlékei

Kovács Márton az Iseumot ábrázoló fotójánál a zsűri a kötelező városörökség mértanilag megkomponált, szépen megközelített ábrázolását emelte ki.

FOTÓ 2. KATEGÓRIA (középiskolás diákok és főiskolás valamint egyetemista hallgatók)

1. hely: Dembrovszky Réka: Beolvadás + Az én nézőpontom

Dembrovszky Réka Beolvadás című képe a zsűri véleménye szerint egy kreatív érdekes multiexpós fotó. Az effajta trend ötvözi a művésziességet és a fiatalos látásmódot, kimondottan úgy, hogy az alkotó egy portrét "olvaszt" a Csónakázótó környezetébe. A szürkeárnyalatosság kimondottan "jól áll" a képnek, a cím is nagyon kifejező, gondolatébresztő. Réka Az én nézőpontom című másik képe a fény-árnyék játékkal, a formákkal és a gondolatiságával nyerte el a zsűri tetszését.

2. hely: Krizsán Dániel: Szombathelyi est + Magányos páros

Krizsán Dánielnek szintén két fotográfiáját (Szombathelyi est és Magányos páros) emelte ki a zsűri. Mindkét képnél dicsérendő a szép tónuskezelés, a jól megkomponált szög és expozíció, a hangulatos színkezelés, a frappáns, kifejező címek valamint a türelem és a befektetett energia, mellyel ilyen fényeket sikerült elcsípni. A képek mindezek mellett kiaknázzák a képszerkesztő szoftver lehetőségeit is.

3. hely: Herczeg Ákos: Régen és most

Herczeg Ákos Régen és most sorozatából a zsűri többségében az emblematikus Savaria Szállót és az Emlékművet ábrázoló fotót emelte ki. Díjazta a frappáns ötletet, a kivitelezést és a témaválasztást. A képeken - a muzeális kamera használatával - megjelenik egyfajta "történelmi vihar"- szimbolika, szembe állítva egymással múltat és jelent.

Különdíj 1.: Szombathelyi Noémi: Örök pillanat

Szombathelyi Noémi Örök pillanat című Weöres Sándor szobrát ábrázoló képe a zsűri véleménye alapján egy szépen komponált, igazi városképfotó, aminek egyfajta különleges hatást, bájt ad a szürkés-ködös idő és a felsejlő állandó várakozás témája is.

A fotó elnyerte a Vaskarika.hu különdíját is, mint városképileg és gondolatébresztés szempontból legjobb pályamunka. Alkotója bemutatkozási lehetőséget kapott a portál felületén.

Különdíj 2.: Lutor Katalin: Pitagorasz-tétel

Lutor Katalin: Pitagorasz-tétel című fotográfiáján a zsűri dicsérendően kiemelte a címválasztást, a minimalista látásmódot, az ötletet, valamint az elcsípett és ábrázolt sokszoros háromszög kompozíciót.

Fotós zsűri:

Büki László - fotós, a Vaskarika.hu főszerkesztője
Garai Antal Atom - a Nyugat.hu fotósa
Unger Tamás - a Vas Népe fotósa
Spiegler Tibor - helytörténész
Dr. Pallósiné Dr. Toldi Márta - nyugalmazott könyvtár igazgató 

Büki László, a fotós zsűri nevében értékelte a pályamunkákat és ismertette a zsűri értékelési szempontjait. Kiemelte, hogy a fotográfia a valóság ábrázolásának egyik legőszintébb és egyben legszínesebb műfaja. Jól példázta ezt a Másképp pályázatra beérkezett pályaművek sokszínűsége, amik korosztályhűen adták vissza azt a színes, kreatív és valóságos képet, amit Szombathely jelent a fiatalok számára.

A kategóriákra rátérve elmondta, hogy az 'Általános iskolások, értelmi sérültek' kategóriájában nem elsősorban a fotótechnika, sokkal inkább a látásmód, a perspektíva volt az, ami vezérelte a zsűri döntést. Az, hogy a legfiatalabb képalkotó generációnak mit jelent Szombathely, mit talál vonzónak benne, mi ragad meg a retinájában.

"Az értékelés során fontos és elsődleges volt a fiatalokra jellemző színes, olykor bohókás látásmód, az élettel teliség, még akkor is, ha a kép nem feltétlenül volt színes. Másodlagosak voltak a Szombathelyre jellemző épített örökségek, frekventált helyek direktben "láttatásai". Velük szemben előnyt élveztek azok a fotók, amik nem a város populáris pontjait örökítették meg, vagy rendhagyó módon közelítettek egy-egy népszerű helyhez, épített örökséghez. Az életkori sajátosságok figyelembe vétele mellett - azaz hogy mi és hogyan hozza "vizuális rezgésbe" ezt a generációt -, nagy hangsúlyt adtunk az olyan meglátásoknak, amik az életkornak megfelelőn vidáman, vagy látásmódban "azt meghaladóan" adták vissza a városi értékeket, érdekességeket" - összegezte az első korosztály értékelési szempontjait.

A 'Középiskolások, egyetemisták' kategóriában már sokkal nagyobb súllyal esett a latba a technika "uralása", a kép kivitelezése, de a látásmód és az egyediség - vagy inkább kísérletezőkészség - is fontos szerepet játszott a döntéshozatalban. Már csak azért is, mert akkora teret kaptak a pályázók az alkotáshoz, hogy kvázi az útburkolati jelen lefotózott láb is belefért a kiírásba...

A vaskarika.hu fotóriporterének elmondása alapján érdekelte a zsűrit, mennyire tud kiszakadni a képalkotó a téma adta direktségből, mennyire tud láttatni egy helyet, objektumot úgy, hogy arra felkapjuk a fejünket. "Ez a korosztály - feltételezhetően - már birtokolja azt a technikai, képalkotói és képszerkesztői tudást, ami a pályázat szempontjából alapvető elvárás a sikerhez" - emelte ki Büki László. 

" Napjainkban, amikor a "világ ott van a zsebünkben" és mindenkinél van képalkotó eszköz mobiltelefon formájában, sokkal nagyobb mozgástér van a megörökítésre, sokkal több képi impulzus éri a diákokat - így előzetesen mi is nagyobb pályázati intenzitásra számítottunk." - folytatta a pályázat összegzését Büki.

Elmondta: a kiválogatott képek között sok van, ami szépen kivitelezett, és érdekes vetületét adja a városnak, ám -és ez inkább az idősebb korosztályra igaz- sok olyan is, ami trendi, de jellegtelen. A fiatalabb korosztály alapvetően még csak kattint, épp ezért náluk különösen sokat jelentett a tudatos komponálás és képlátás tettenérése.

Kiemelte, hogy külön fejezetet érdemel a fotók kidolgozása, pontosabban az, milyen a viszonya az alkotóknak az elkészített fotókkal kapcsolatban.

"Sajnos azt tapasztaltuk, hogy  kevés az utómunkált, tudatosan gondozott fotó! Nyilván nem szabad lándzsát törni a diákok felett, hiszen lehet, egyik pályázóból sem lesz fotográfus, ám arra mindenképp jó ez a megmérettetés, hogy a maga módján mindenki eljusson arra a szintre, ami számára szükséges és elégséges. A pályázat ilyen értelemben arra is iránymutatást ad, hogy a díjazott fotókkal választ kapjanak a pályamunkákat beküldők arra: milyen irányba és miben kell fejlődniük, ha a fotózást komolyan gondolják. Szerencsére vannak jó minták, amik példaként állíthatók eléjük!

Gratulálok Nektek és bíztatok mindenkit arra, hogy folytassa, képezze, fejlessze képi látásmódját, érjék pozitív impulzusok és közvetítsen jól, valósan, kreatívan!" - zárta összegzőjét Büki László.

FILM kategória

1. hely: Keresztes Ádám: Boobsavaria

Keresztes Ádám a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjának Boobsavaria című filmjét a zsűri a kategóriájában egyértelműen az első helyre tette, hisz véleményük szerint neki sikerül a legszebben komponált képeken keresztül bemutatni a várost, mindezt a felgyorsult világunk tükrében. Egy egységes, kidolgozott, több helyszínt bemutató alkotást láthatunk, ahol a zene szinte együtt él és lélegzik a képekkel.

2. hely: Kondor Áron: Mozgásban

Kondor Áron a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjának Mozgásban című filmjét a zsűri szerint a kreatív vizuális megoldásai teszik egyedivé. Vágási trükkökkel életet varázsol mozdulatlan köztéri alkotásokba és így teszi érdekesebbé a városi sétát, figyelemre méltóvá az alkotásokat, felhívva a figyelmet arra a tényre, hogy igenis lépjünk közelebb és barátkozzunk ezekkel az „emberekkel."

3. hely: Rum-Kastély EGYMI Média Szakkör: Rumi bulik Szombathelyen

Rum-Kastély EGYMI Média Szakkörének alkotása a zsűri egyöntetű véleménye alapján egy igazán ötletes, szerethető, érzelem gazdag csapatmunka, ahol a tagok ezúttal is összeszokottan dolgoztak együtt. A sok kísérleti etűd mellett a tervszerűség adja az erejét a képsoroknak, hiszen rendezetten, érthetően követik egymást, segítve a mondanivaló megértését, mindezek mellett pedig felhívja az értelmileg sérült fiatalok világlátására a figyelmünket. 

Különdíj: Kertész Ákos: Szökőkút

Kertész Ákos a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjának Szökőkút című filmjét a zsűri az egy gegre épülő ötletéért díjazta, melyben a Titanic zenéje ilyen rosszul előadottan hatásos aláfestés a Fő téri szökőkút Faun szoborcsoportjának táncoló szerelemes pár történetéhez.

Különdíj: Déri Lili: Gondok

Déri Lili szintén a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákja. Gondok című alkotását a zsűri az alapötlet és a dramaturgiai kisjátékfilmes elemek miatt díjazta, felhívva a figyelmet a jövőbeli alkotások jobb hangi megvalósítására is.  


Filmes zsűri:

Kaczmarski Ágnes - függetlenfilmes, fotós
Lovass Tibor - a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, a Szombathelyi Televízió igazgatója
Horváth Zoltán - függetlenfilmes, a Magyar Független Film és Videó Szövetség elnökségi tagja
Molnár Péter - a Szombathelyi Egyházmegye sajtómunkatársa, a Szombathelyi Televízió egykori szerkesztő riportere

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás