"Pálinka szerelmem, légy az enyém" - I. Páratlan Párlatnap Kőszegen (febr. 4.)

2017.02.01. - 12:00 | vaskarika.hu

"Pálinka szerelmem, légy az enyém" - I. Páratlan Párlatnap Kőszegen (febr. 4.)

Helyszín: Kőszeg, Jurisics-vár

Dátum: 2017.02.04.

Az országban a kőszegi vár volt az egyik első hely, ahol párlatot, pálinkát, „égetett bort" készítettek. Ennek apropóján pálinkakóstolók, történelmi és „szesz-szakmai előadások", valamint gasztronómiai csemegék várják az I. Páratlan Párlatnap látogatóit Kőszegen. A február 2-i verseny 14.00 órakor kezdődik, Huber László, Kőszeg polgármestere nyitja meg.

HIRDETÉS

Új rendezvény meghonosításán fáradozik a Művelődési Központ, melynek témája az égetett szesz, a párlat, vagy pálinka.

A turisztikai szezonon kívül, de az év eleji csendet szándékosan megtörve indul a rendezvény, melynek fő napja február 4-e szombat lesz. Ekkor kezdődik a várudvaron a pálinkakóstolók sora, a vár belső termeiben a történelmi és „szesz-szakmai előadások", és természetesen a gasztronómiai csemegék kínálása.

Mi hozta létre a rendezvényt? Sok összetevője van annak - meséli az ötletgazda Pócza Zoltán igazgató. "Az egyik motiváló tényező a történelmi előzmény, melyről én Gyulán, az ottani pálinkamanufaktúra mesterétől hallottam először. Eszerint az országban a kőszegi vár volt az egyik első hely, ahol párlatot, pálinkát, „égetett bort" készítettek. Itt Gyulán, a Városok Falvak Szövetsége elnöke, Halász János - aki alföldiként büszke az ottani pálinkára és hagyományaikra - is javasolta, hogy egyszer a szövetség tagjai is ismerkedhessenek meg ezen történettel, és versenyeztessük meg a tagság kiváló nedűit. Itthon aztán Ilon Gábor régész küldte el azt a Holl Imre tanulmányt, mely a kőszegi várban a 60-as években végzett kutatások során feltárt desztilláló berendezést mutatja be. Ezzel készíthettek égetett bort a várban 500 évvel ezelőtt. Az eredeti berendezés másolata már elkészült és megtörtént a próbafőzés, mely eredményéről szombaton beszámol Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója. Az eredeti a Jurisics-vár állandó kiállításán is megtekinthető.

Így állt össze az ötletből az első program. Február 2-án az I. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny kerül megrendezésre több tucat jóféle nedű kóstolásával.

Kitelepülő pálinkák: 1Csepp Pálinka, HIGEM, Agárdi Pálinkafőzde, Csalló Pálinka, Rézangyal, Panyola, Pannonhalmi Pálinkárium. Lesz forralt bor, tea és egyéb üdítők is, emellett sült kolbász, erdélyi töltött káposzta, gulyás, pörkölt, hideg disznóságok, töpörtyű frissen, csöröge fánk, kürtőskalács.


Program:

09.30 A rendezvény megnyitása ágyúlövéssel: kóstoló, vásár és gasztronómiai bemutatók indulnak

09.45-től    Az „égetett bor 500 éves hagyománya a Jurisics várban" című előadás - előadó: Ilon Gábor régész

Párlat és pálinka - hitek és tévhitek az elnevezésekről és készítési módokról - Süveges Gábor NAV

A cefrézéstől az érlelésig - szakmai előadás kezdő és tanulni vágyó párlatkészítőknek - Horváth Pál

A panyolai pálinka története és kultúrája Magyarországon - Muhari Zoltán polgármester Panyola

11.00 A I. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny eredményhirdetése és szakmai értékelése

12.00 Mi rotyog a kondérban? - civil és jótékonysági bográcsételek kóstolója

12.30 Jó ebédhez szól a nóta...

13.30 Uknow Duo

15.00 Zsikó Zoltán és zenekara

16.00 Farsangolás -

17.00 Uknow Duo

A rendezvény kulturális és gasztronómiai része a Jurisics vár belső és külső udvarán kerül megrendezésre (kedvezőtlen időjárás esetén a lovagteremben)!

Új hozzászólás